Παρασκευή 12 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ποινική δίωξη για το σκάνδαλο με τις ακτές του ΕΟΤ

Να ακυρωθούν οι παράνομες συμβάσεις με τα συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, ζητά η Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της Παραλίας Σαρωνικού

Ποινική δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας Αθηνών κατά του διευθύνοντος συμβούλου της «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.» Α. Χωμενίδη για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση - και συγκεκριμένα για παραβίαση της νομοθεσίας περί διαπλοκής και περί ανάθεσης δημοσίων έργων και υπηρεσιών - σχετικά με το σκανδαλώδη διαγωνισμό για την παραχώρηση των 5 ακτών του ΕΟΤ σε ιδιώτες. Η δίωξη ασκήθηκε ύστερα από μηνυτήρια αναφορά της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση της Παραλίας Σαρωνικού, την παραπομπή του θέματος στον εισαγγελέα από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, αλλά και τη διενέργεια σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ ήδη διενεργείται τακτική ανάκριση από το Πταισματοδικείο Αθηνών.

Η Συντονιστική Επιτροπή σε ανακοίνωσή της δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα, προκειμένου να ακυρωθούν οι παράνομες συμβάσεις και να μην υλοποιηθούν τα βάρβαρα σχέδια παραχώρησης των ακτών σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα έναντι εξευτελιστικού τιμήματος.

Επίσης υπενθυμίζει ότι η ΕΤΑ Α.Ε. αντίθετα με τις διατάξεις του ν. 2328/95 σχετικά με το ασυμβίβαστο της ιδιοκτησίας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) με την ανάληψη δημοσίων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, με την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις 5 Ακτές του ΕΟΤ καλούσε ανοιχτά τα ΜΜΕ να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής. Οπως τονίζεται, η παράνομη προκήρυξη καθιστά παράνομο όλο το διαγωνισμό, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, πολύ περισσότερο που δήλωσαν συμμετοχή, προεπιλέγησαν στην Α` φάση του διαγωνισμού και ανακηρύχτηκαν ως ανάδοχοι πολλές επιχειρήσεις, αλλά και ιδιοκτήτες ΜΜΕ.

Οπως καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή, παρά την απόφαση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου της 29-11-2001, η οποία αμφισβητούσε τη νομιμότητα του σχετικού διαγωνισμού και παρέπεμπε το θέμα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και τον εισαγγελέα, η ΕΤΑ Α.Ε. με πλήρη μυστικότητα προχώρησε σε υπογραφή και ενεργοποίηση των συμβάσεων. Την 1 Φλεβάρη παραδόθηκαν οι Ακτές Αλίμου και Βουλιαγμένης, στις οποίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αυθαίρετες οικοδομικές εργασίες και στις 7 Μάρτη παραδόθηκαν οι Ακτές Α και Β της Βούλας. Η ΕΤΑ Α.Ε. μάλιστα παραχώρησε στην ανάδοχο εταιρία έκταση 31.400 τ.μ. από την Ακτή Αλίμου (επί συνόλου 69.275 τ.μ.), καθώς και τον αιγιαλό, τα οποία δεν της ανήκουν, καθώς δεν έχουν ανακηρυχτεί μέχρι σήμερα Τουριστικό Δημόσιο Κτήμα. Επίσης, αναλαμβάνει να πληρώσει και τα... πρόστιμα από την παράνομη κατάληψη των εν λόγω εκτάσεων από τους ιδιώτες! Τέλος, επισημαίνει ότι οι συμβάσεις που υπογράφηκαν περιέχουν μια σειρά από όρους ευνοϊκούς για τους ιδιώτες αναδόχους και εξαιρετικά βλαπτικούς για δημόσιο συμφέρον από οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική άποψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ