Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ στους αγώνες και στις εκλογές

Το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη μίλησε η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην πόλη της Κοζάνης το διήμερο 8 - 9 Σεπτέμβρη στο Πάρκινγκ του ΟΣΕ. Σε όλες τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ εκφράστηκε η αλληλεγγύη προς τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, ενώ στον χώρο έγινε και συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης που θα δοθούν στους πληγέντες.

Οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας ξεκίνησαν με την παρουσίαση της έκδοσης της ΚΕ με τίτλο «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις σιδηροδρομικές μεταφορές απέναντι στην εγκληματική πολιτική απελευθέρωσης της ΕΕ. Σιδηρόδρομος σύγχρονος - ασφαλής - φθηνός, απαλλαγμένος από τις ματωμένες ράγες του κέρδους», με ομιλητή τον Νίκο Τσακλίδη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, όπου υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τους επισκέπτες. Το πολιτιστικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων άνοιξε το μαθητικό συγκρότημα «Rozzars». Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε η Τίνα Κουζιάκη, υποψήφια δήμαρχος Κοζάνης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Η βραδιά άνοιξε με χιπ χοπ συναυλίες από τους «Urban Pulse» και τους «Tiny Jackal and the Yellow Mary» και ολοκληρώθηκε με λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι από τους Κωνσταντίνο Αντάρα, Θανάση Δήμου, Στάθη Μουφτόγλου και Παναγιώτη Κυριαζίδη.

Το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη οι επισκέπτες του Φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το όμορφο μουσικό αφιέρωμα στον μουσικοσυνθέτη Απόστολο Καλδάρα από το συγκρότημα του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη. Η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακό γλέντι από το τοπικό συγκρότημα «Κοζανίτικη Φανφάρα».


Και τις δύο μέρες στον χώρο του Φεστιβάλ λειτούργησε με επιτυχία ο παιδότοπος, ενώ πλήθος κόσμου πέρασε από το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονής Εποχής» αλλά και από το Μαθητικό Στέκι, το οποίο είχε έκθεση προς τιμήν του Παύλου Φύσσα για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του από τους ναζί της Χρυσής Αυγής.

Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου κορυφώθηκαν με την πολιτική ομιλία από την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", αυτό το νεανικό εργατικό - λαϊκό πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός είναι βαθιά ριζωμένο, γι' αυτό ως 49ο σήμερα πραγματοποιείται σε 15 πόλεις της Ελλάδας, σήμερα (σ.σ. το περασμένο Σάββατο) μέρα πλούσια σε πολιτικές και αγωνιστικές δράσεις, με ιδιαίτερης σημασίας το μαχητικό εργατικό - λαϊκό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, που καταδίκασε το νέο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης.

Φέτος συναντιόμαστε με περισσότερους νέους μαθητές/μαθήτριες, σπουδαστές και φοιτητές, νέους μισθωτούς εργαζόμενους και αγρότες, που τους προηγούμενους μήνες - ίσως για πρώτη φορά - ήρθαν σ' επικοινωνία με ΚΝίτες και ΚΝίτισσες, με μέλη του ΚΚΕ. Μας γνώρισαν στους μαθητικούς και φοιτητικούς αγώνες, στους εργατικούς και αγροτικούς, για όλα αυτά που καθορίζουν τη ζωή μας.

Και δυστυχώς αυτό το περίφημο "σύγχρονο επιτελικό, ψηφιακό κράτος" δεν μας αφήνει να πάρουμε ανάσα. Μας εγκαταλείπει απροστάτευτους από ασθένειες τύπου Covid-19 και όχι μόνο, από σεισμούς, από τραγικά σιδηροδρομικά δυστυχήματα, από πυρκαγιές και πλημμύρες, από τις καταστροφές στην κτηνοτροφία που προκαλεί και η δήθεν "πράσινη" Ενέργεια των φωτοβολταϊκών και των ανεμογεννητριών. Και όλα αυτά όχι γιατί οι συνέπειες ήταν μοιραίες, "δε γινόταν αλλιώς", αλλά γιατί ζούμε σ' ένα άδικο, βαθιά εκμεταλλευτικό, απάνθρωπο κοινωνικό - οικονομικό - πολιτικό σύστημα που θυσιάζει τις ανθρώπινες ζωές στον βωμό των καπιταλιστικών κερδών (...)

Δεν μένουμε απαθείς - Αποκαλύπτουμε, διεκδικούμε με όλες μας τις δυνάμεις

Αλλά το ΚΚΕ δεν μένει απαθές, μοιρολατρικό. Αποκαλύψαμε, διεκδικήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Κάποιοι και κάποιες από εσάς ίσως για πρώτη φορά συμπορευτήκατε με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, όχι μόνο στους αγώνες, στους συλλόγους και τα σωματεία, αλλά και πολιτικά, στις εκλογές των περασμένων Μάη και Ιούνη, γι' αυτό άλλωστε το ΚΚΕ είχε άνοδο σε ψήφους και ποσοστό και στην πόλη σας, στα χωριά σας.

Και τώρα, κι απ' αυτό το βήμα, σας καλούμε να συμπορευτείτε και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που γίνονται σ' ένα μήνα, να αγωνιστείτε για να πέσουν στην κάλπη τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης", να κυριαρχήσει το γαρίφαλο της πάλης.

Βεβαιώνουμε ότι οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ θα είναι και αυτοί, όπως οι βουλευτές του, η μόνη 100% μαχητική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση (...)

Δεν είναι μοιραίο να κινδυνεύουν ολόκληρα χωριά από τις πλημμύρες, να επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια, όπως στον νομό Καρδίτσας, στη Μαγνησία, σε μικρότερη έκταση σε περιοχές της Μακεδονίας, και τα αστικά κυβερνητικά κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ (θυμηθείτε τι έλεγε ο Σημίτης) να παραμυθιάζουν τους νέους, τους ανθρώπους της δουλειάς, για σχέδια, προγράμματα σταθερής, αέναης, "πράσινης" ανάπτυξης.

Είναι βολικό για τους κυβερνώντες να τα ρίχνουν στην "κλιματική αλλαγή", σε αλλαγές που σωρευτικά επέφερε στη θερμοκρασία, στην υγρασία η βιομηχανική επίδραση, η ρύπανσή της κ.λπ. Κι αυτή η λογική να τροφοδοτεί είτε οπισθοδρομικές, δήθεν οικολογικές αντιλήψεις "δεν πειράζουμε τη φύση", είτε αναδιαρθρώσεις κι αναπροσανατολισμούς στη βιομηχανία με τον ψευδεπίγραφο χαρακτηρισμό της "πράσινης", "οικολογικής".

Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η εργασία, η ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση είναι στοιχείο προόδου, πολιτισμού, ανθρώπινης γνώσης των φυσικών νόμων, αλληλεπίδρασης των επιστημονικών και τεχνολογικών κατακτήσεων.

Αλίμονο αν θεωρούσαμε πολιτισμό να ζουν οι άνθρωποι στις σπηλιές ή στις καλύβες, να τρέφονται μόνο από τους καρπούς που βρίσκουν στο φυσικό περιβάλλον ή κυνηγώντας άγρια ζώα.

Δεν μας φταίει λοιπόν η ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση, αλλά το πώς γίνεται, με τι κίνητρο και σκοπό, και μάλιστα στις μέρες μας, στην εποχή μας, που η γνώση, η επιστήμη, η τεχνολογία δίνουν όλες τις δυνατότητες, με συνείδηση, με πρόβλεψη, με σχέδιο ν' αξιοποιούμε τα θετικά κάθε ανθρώπινης παρέμβασης, εργασίας, να αποφεύγουμε ή να ελαχιστοποιούμε αρνητικές συνέπειες.

Είναι υποκρισία τα κόμματα, οι κυβερνήσεις, τα διεθνή φόρα των καπιταλιστών να μιλάνε για οικολογική, "πράσινη" περιβαλλοντική στρατηγική.

Γιατί και τη βιομηχανική ρύπανση, η στρατηγική του διεθνούς κεφαλαίου για χρόνια την αντιμετώπισε ως πηγή κερδοσκοπίας, θεσμοθετώντας την αγοραπωλησία ρύπων και όχι υποχρεώνοντας τους καπιταλιστές να εφαρμόζουν τα τεχνολογικά μέσα για την προστασία αέρα, υδάτων, εδάφους.

Εσείς εδώ, στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης, ξέρετε από πρώτο χέρι τι σημαίνει η αντιπαράθεση, η αναμέτρηση μεταξύ μιας ή άλλης τεχνολογίας στην ηλεκτρική παραγωγή, που γίνεται με σκοπιμότητα υπέρ του κεφαλαίου και όχι υπέρ της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής.

Η δαιμονοποίηση σήμερα του λιγνίτη, η μυθοποίηση των ανεμογεννητριών ή των φωτοβολταϊκών δυστυχώς έχει τη σκοπιμότητα προώθησης συγκεκριμένων κεφαλαιακών συμφερόντων, επενδυμένων σε αντίστοιχα βιομηχανικά προϊόντα. Δεν έχει σχέση με τον σχεδιασμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τις λιγότερο δυνατές δαπάνες, την ισόρροπη αξιοποίηση όλων των υπαρχουσών πρώτων υλών της, σε συνδυασμό με τις λιγότερο δυνατές αρνητικές συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον, με κίνητρο τη φθηνή Ενέργεια για τη λαϊκή κατανάλωση, την αγροτική και βιομηχανική παραγωγή προς όφελος της λαϊκής ευημερίας και όχι προς όφελος του καπιταλιστικού κέρδους. Εσείς γνωρίζετε πως περιφερειάρχες, νυν ή υποψήφιοι, εμπλέκονται με κερδοσκοπικά κίνητρα σε νέες πηγές και μεθόδους, όπως το υδρογόνο, το φυσικό αέριο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ