Σάββατο 13 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΒΕ
Φακέλωμα για τη «συνάφεια»

Εκβιάζουν τους μικρούς επαγγελματίες για... «εθελούσια» προσέλευση

Στην εφαρμογή των διαβόητων αποφάσεων για το κλείσιμο και των «ανέλεγκτων χρήσεων» της εξαετίας 1993 - 1998 προχωρά η κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών κοινοποίησε τις σχετικές οδηγίες στις Εφορίες. Πρόκειται για μια ακόμη απροκάλυπτη φοροεπιδρομή σε βάρος των ΕΒΕ, που δεν τηρεί ούτε καν τα προσχήματα της δήθεν «προαιρετικότητας» των δηλώσεων. Οι Εφορίες πήραν εντολή από το υπουργείο να ολοκληρώσουν μέχρι τέλος Απρίλη (πολύ πριν από την έναρξη υποβολής των δηλώσεων) την «ηλεκτρονική καταγραφή των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με βιβλία Α' ή Β' κατηγορίας και με ανέλεγκτες χρήσεις 1998 και παλαιότερες». Με άλλα λόγια, οι μικρές επιχειρήσεις εκβιάζονται να προσέλθουν και να ρυθμίσουν τις υποθέσεις αυτές. Σε αντίθετη περίπτωση θα υποστούν άλλες συνέπειες, καθώς θα έχουν μπει στο στόχαστρο του φορεισπρακτικού μηχανισμού.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείο Οικονομικών, κατ' αρχήν, θα υπάγονται οι εκκρεμείς υποθέσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών (1993-1998) με μέσο όρο δηλωθέντων ακαθάριστων εσόδων ανά χρήση ως εξής:

  • Για επιχειρήσεις πώλησης εμπορευμάτων και μεταποιητικών επιχειρήσεων μέχρι 75 εκατ. δρχ.
  • Για μεικτές επιχειρήσεις μέχρι 75 εκατ. δρχ. εφόσον ο μέσος όρος των ακαθάριστων εσόδων από δραστηριότητες στον τομέα της παροχής υπηρεσιών είναι μέχρι 25 εκατ. δρχ.
  • Για επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών μέχρι 25 εκατ. δρχ.
  • Για ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι 25 εκατ. δρχ.
  • Επίσης για τις επιχειρήσεις με βιβλία Α' κατηγορίας ανεξάρτητα από το ύψος των αγορών τους.

Το όριο των 25 εκατ. δρχ. αυξάνεται 5 εκατ. δρχ. για κάθε εργαζόμενο που είχε η επιχείρηση το 1998 με σχέση εξαρτημένης εργασίας και με πλαφόν τα 37,5 εκατ. δρχ.

Από τη ρύθμιση αποκλείονται οι επιχειρήσεις με κατασχεμένα ανεπίσημα βιβλία στοιχεία ή στοιχεία από τα οποία προκύπτουν «ουσιαστικές παραβάσεις», οι επιχειρήσεις που ελέγχονται για έκδοση πλαστών ή εικονικών τιμολογίων και για απώλεια βιβλίων ή στοιχείων.

Το αναδρομικό χαράτσωμα που θα προκύψει με τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια θα πληρωθεί σε 6 μηναιίες δόσεις, που δεν μπορεί να είναι μικρότερες από 300 ευρώ, εκτός από την τελευταία για κάθε διαχειριστική περίοδο.

Οι ακριβείς ημερομηνίες που θα ξεκινήσει η υποβολή της λεγόμενης συνάφειας για την εξαετία 1993 - 1999 δεν είναι ακόμη γνωστές, πάντως αναμένεται για τις αρχές Ιούλη μετά τις δηλώσεις εισοδήματος από τους μισθωτούς και συνταξιούχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ