Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Η ΕΕ κατηγορεί την Πρίστινα για την εμπλοκή του σχεδίου «εξομάλυνσης»

Χωρίς αποτέλεσμα για την προώθηση του ευρωενωσιακού σχεδίου «εξομάλυνσης» των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου - το οποίο αποτελεί κομβικό στοιχείο για το συνολικότερο σχέδιο ευρωατλαντικής «ολοκλήρωσης» των Δυτικών Βαλκανίων, έναντι ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων - ολοκληρώθηκε και η χτεσινή νέα συνάντηση στις Βρυξέλλες ανάμεσα στον Σέρβο Πρόεδρο, Αλ. Βούτσιτς, και τον πρωθυπουργό του προτεκτοράτου του Κοσόβου, Α. Κούρτι, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ.

«Δεν ήταν δυνατό να γεφυρωθεί η διαφορά σήμερα», είπε ο Μπορέλ μετά τη συνάντηση, αποδίδοντας την ευθύνη για αυτό στον Κούρτι. Οπως είπε, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου «δεν ήταν έτοιμος να προχωρήσει» με τη σύσταση της Ενωσης Σερβικών Δήμων.

Η σύσταση Ενωσης των δήμων με σερβική πλειοψηφία (οι Σέρβοι είναι μειονότητα στο Κόσοβο, αλλά πλειοψηφούν στο βόρειο τμήμα του) έχει συμφωνηθεί μεταξύ της ΕΕ και των δύο πλευρών από το 2013, ωστόσο η Πρίστινα αρνείται να την εφαρμόσει.

Ο Μπορέλ δήλωσε ότι ο Κούρτσι επέμεινε χτες πως το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του ευρωενωσιακού σχεδίου εξομάλυνσης των σχέσεων θα πρέπει να είναι η «επισημοποίηση της de facto αναγνώρισης» του Κοσόβου από το Βελιγράδι.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ πρότεινε στον Κούρτι να γίνουν «παράλληλα» τα δύο βήματα: Η σύσταση της Ενωσης Σερβικών Δήμων και η de facto αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου. Ο Βούτσιτς είχε αποδεχθεί την πρόταση, αλλά ο Κούρτι την απέρριψε, είπε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους.

«Προειδοποίησε» ότι «χωρίς εξομάλυνση δεν θα υπάρχει ευρωπαϊκό μέλλον ούτε για το Κόσοβο ούτε για τη Σερβία».

Αντίστοιχα, και ο Αλ. Βούτσιτς επέρριψε στον Κούρτι την ευθύνη για τη νέο ναυάγιο στο παζάρι. «Η Σερβία αποδέχτηκε τη συμβιβαστική πρόταση της ΕΕ, την απέρριψε ωστόσο ο πρωθυπουργός του Κοσόβου και δεν καταλήξαμε σε συμφωνία», δήλωσε.

Ο Σέρβος Πρόεδρος επανέλαβε την αφοσίωσή του στην εφαρμογή του ευρωενωσιακού σχεδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου, εκτίμησε ωστόσο ότι η Πρίστινα δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο ζήτημα της Ενωσης Σερβικών Δήμων.

Από την πλευρά του, ο Α. Κούρτι κατηγόρησε την ΕΕ, λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες έχουν υιοθετήσει τη θέση της Σερβίας ως δική τους.

«Οι όροι της Σερβίας έχουν μετατραπεί σε θέσεις του Ευρωπαίου διαμεσολαβητή» Μ. Λάιτσακ, «και για να προχωρήσουμε αυτό πρέπει να ξεπεραστεί», δήλωσε.

Ο στόχος της ΕΕ και των ΗΠΑ να προχωρήσει η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στην περιοχή και να «κερδίσουν» τη Σερβία από την «επιρροή» της Ρωσίας και της Κίνας επιδρά καθοριστικά στα παζάρια. Σε αυτό το πλαίσιο, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον είχαν κατηγορήσει την Πρίστινα - επιβάλλοντας μάλιστα και κυρώσεις - και για την επικίνδυνη ένταση του περασμένου Μάη στο βόρειο Κόσοβο, όταν επιχείρησε να επιβάλει στους δήμους σερβικής πλειοψηφίας δημάρχους αλβανικής καταγωγής, «εκλεγμένους» με διαδικασία - παρωδία, με συμμετοχή μόλις στο 3,5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ