Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2023 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζεται η αποστολή Ελλήνων στρατιωτικών στην Αφρική

Συνεχίζεται η αποστολή Ελλήνων στρατιωτικών στη Μοζαμβίκη, ζώνη όπου ευρωενωσιακά μονοπώλια συγκρούονται με ρωσικούς και κινεζικούς ομίλους, ενώ σε ισχύ βρίσκεται πάντα και η «στρατηγική συμφωνία» Ελλάδας - Γαλλίας, που προβλέπει μεταξύ άλλων «συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ».

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 1/9, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ, αναχώρησε για τη Μοζαμβίκη το τέταρτο κατά σειρά τμήμα, δύναμης 8 αξιωματικών και υπαξιωματικών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ. Το εν λόγω τμήμα αντικατέστησε την τρίτη αντίστοιχη αποστολή, η οποία συμμετείχε στην ομώνυμη «Εκπαιδευτική Αποστολή» της ΕΕ (European Union Training Mission Mozambique/ EUTM - MOZ).

Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην EUTM - MOZ εγκρίθηκε με απόφαση του ΚΥΣΕΑ στις 31 Μάρτη 2022, με διάρκεια 2 ετών (μέχρι το τέλος του 2023) και με δυνατότητα παράτασης εφόσον αποφασιστεί η χρονική επέκταση της αποστολής. Η πρώτη φουρνιά στελεχών έφυγε για εκεί τον Απρίλη του 2022.

Ενώ στα τέλη Αυγούστου, στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, στην Ισπανία, ο υπουργός Ν. Δένδιας, σε συζήτηση που έγινε για την Αφρική, υπογράμμισε στους ομολόγους του ότι «σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να παραμείνουμε θεατές», τονίζοντας ότι «το διακύβευμα στη ζώνη του Σαχέλ, όπως και στη Μοζαμβίκη και τις άλλες χώρες της Αφρικής, είναι πολύ σημαντικό για την ΕΕ και τα κράτη - μέλη».

Στο ίδιο πλαίσιο το διάστημα 9 - 13/9 πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση Ελλάδας - ΗΠΑ σε αντικείμενα Ειδικών Επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Σούδας. Συμμετείχαν στελέχη της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών (1ης ΜΑΛ), ενώ από πλευράς ΗΠΑ συμμετείχαν Ομάδες Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών και 1 ελικόπτερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ