Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2023 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
2023 ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΕΝΤΖΑΣ
Εργαζόμενοι και βιοπαλαιστές μάς αναγνωρίζουν ως τη γνήσια λαϊκή αντιπολίτευση για τα συμφέροντά τους

Συνέντευξη με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Ηπείρου της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Από το μπλόκο σε ΝΑΤΟικό κομβόι έξω από την Ηγουμενίτσα
Από το μπλόκο σε ΝΑΤΟικό κομβόι έξω από την Ηγουμενίτσα
-- Χαρακτηρίζετε τη σημερινή περιφερειακή αρχή Καχριμάνη και τους εκλεγμένους των άλλων αστικών κομμάτων, ως «ικανούς» και «αρμόδιους» για τα συμφέροντα των λίγων, «ανίκανους» και «αναρμόδιους» όμως για τις ανάγκες των πολλών. Γιατί;

-- Τόσο η περιφερειακή αρχή της ΝΔ, όσο και οι υπόλοιποι εκλεγμένοι σύμβουλοι των αστικών κομμάτων, συμπλέουν στην προώθηση της πολιτικής της κυβέρνησης, της στρατηγικής της ΕΕ, της «επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας». Συντάσσονται στον στόχο της ανάπτυξης που υπηρετεί τα κέρδη των ομίλων, σε βάρος των δικαιωμάτων, των αναγκών της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας.

Από εδώ ακριβώς προκύπτει και το βασικό δίλημμα των εκλογών, που το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» συμπυκνώνουν στο σύνθημα «'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Αν θα συνεχίζεται δηλαδή η ίδια αντιλαϊκή πολιτική με ενισχυμένες τις δυνάμεις που υπηρετούν αυτόν τον δρόμο ανάπτυξης, ή θα ενισχυθεί το ΚΚΕ, οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Περιφέρεια και δήμους, που οι εργαζόμενοι και οι βιοπαλαιστές της περιοχής αναγνωρίζουν ως τη γνήσια λαϊκή αντιπολίτευση για τα συμφέροντά τους. Που παλεύουν μαζί με τον λαό για να ανοίξει ένας άλλος, τελείως διαφορετικός δρόμος για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες του.

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα από την περιοχή μας που δείχνουν αυτήν την αντιλαϊκή στρατηγική σύμπλευση: Η περιφερειακή αρχή της ΝΔ και οι άλλες δυνάμεις προωθούν τη διαχείριση και αξιοποίηση των απορριμμάτων από επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο λαός πλήρωσε για την κατασκευή του εργοστασίου της ΤΕΡΝΑ και συνεχίζει να πληρώνει 5,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο για την εγγυημένη κερδοφορία του. Επιβαρύνθηκε για τις 23 παρατάσεις για την παράδοση των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που αποδόθηκαν τελικά σε εργολάβο.

Ο Γ. Πρέντζας υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου
Ο Γ. Πρέντζας υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου
Στηρίζουν την επέλαση της κρατικά επιδοτούμενης «Πράσινης Ανάπτυξης» σε κάμπους και βουνά, ακόμα και σε περιοχές «Natura». Στηρίζουν όμως και τις «ολόμαυρες» εξορύξεις υδρογονανθράκων στη Ζίτσα, ενώ σιωπούν για τις επικίνδυνες υποδομές LNG σε Ηγουμενίτσα και Γιάννενα.

Προωθούν την κατασκευή οδικών αξόνων για τη μετατροπή της περιοχής σε κόμβο εμπορευμάτων και όχι με κριτήριο και αφετηρία την ασφάλεια και διευκόλυνση των λαϊκών οικογενειών, που πληρώνει πανάκριβα τους δρόμους. Εργα «βιτρίνας», όπως οι 6 κυκλικοί κόμβοι σε ευθεία 18 km στα Γιάννενα την ίδια ώρα που το υπόλοιπο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας καταρρέει, υπηρετούν τα κέρδη των κατασκευαστικών εταιρειών.

Στηρίζουν πολύμορφα τις μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, εμφιάλωσης νερού και τους μεγαλοκτηνοτρόφους - πτηνοτρόφους με χρηματοδοτικά προγράμματα, περιβαλλοντικές άδειες, παραχώρησης εκτάσεων, διαγραφές προστίμων εκατομμυρίων ευρώ κ.ά. Το «κέρδος» για τον λαό είναι οι άθλιες συνθήκες εργασίας, ακρίβεια στα τρόφιμα, υψηλό κόστος παραγωγής και χαμηλές τιμές για τους μικρούς παραγωγούς που ξεκληρίζονται και στην Ηπειρο.

Δίνουν 45 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας στα Γιάννενα, διασφαλίζοντας στους ομίλους πληροφορικής φθηνές υποδομές, συγκριτικά φτηνό και εξειδικευμένο προσωπικό από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και δωρεάν πρόσβαση στις ερευνητικές υποδομές του.

Χρηματοδοτούν την τουριστική προβολή, έργα και υποδομές για την ενίσχυση των μεγάλων ομίλων στον Τουρισμό. Αναπλάσεις, ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων, ιδιωτικοποίηση παραλιών, δασών, ιαματικών λουτρών, μέχρι το μπάζωμα της λίμνης Παμβώτιδας, όλα έχουν υποταχθεί στον στόχο αυτό.

Δίπλα σε αυτά, υπερασπίζονται τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας, ενώ δεν βελτιώνεται το εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων που καμώνονται πως στηρίζουν, αφού αυτό τσακίζεται από την φοροληστεία, τη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» από κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση.

Στήριξαν την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και συμφωνούν με την πολιτική ιδιωτικοποίησης και του αεροδρομίου των Ιωαννίνων, της Εγνατίας οδού.

Αποδέχονται τη μετατροπή και της περιοχής μας σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, με τη βάση του Ακτίου και τη μεταφορά μέσα από την Ηπειρο στρατιωτικού υλικού για την Ουκρανία και αλλού.

Αντίστροφα, είναι επιλεκτικά ανίκανοι και «αναρμόδιοι» για τις ανάγκες των πολλών. Είναι ανύπαρκτος ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός στην πολιτική προστασία, δίνουν ψίχουλα γι' αυτήν, όπως επίσης για σχολεία και κοινωνικές υποδομές. Από την άλλη, προωθούν ΣΔΙΤ για όποια έργα τελικά πραγματοποιηθούν.

Στηρίζουν απροκάλυπτα την εμπορευματοποίηση του νερού. Τα έργα ύδρευσης - αποχέτευσης είναι ελάχιστα με βάση τις πραγματικές ανάγκες, ενώ δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη διασφάλιση της ποιότητας και επάρκειας του νερού. Αντίθετα έχουν στηρίξει την απαίτηση των εταιρειών εμφιάλωσης στην περιοχή για αύξηση της άντλησής του.

Είναι ανύπαρκτα ή καθυστερούν έργα στήριξης και προστασίας της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής (π.χ. αντιπλημμυρικά, αντιανεμικά, αρδευτικά κ.τ.λ.), στήριξης των ΤΟΕΒ.

Για τον λαό περισσεύουν μόνο κάποια ψίχουλα για προγράμματα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, που αξιοποιούνται για πελατειακές σχέσεις στην «ανοιχτή για όλους πόρτα» του περιφερειάρχη.

Ολα τα παραπάνω ψηφίστηκαν από κοινού στην οικονομική επιτροπή και στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης (ΠΤΑΗ), τόσο από τις δυνάμεις της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και του δήθεν ανεξαρτήτου Ριζόπουλου.

-- Ως υγειονομικός, γνωρίζετε από πρώτο χέρι την κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας στην Ηπειρο. Πώς θα την περιγράφατε;

-- Αθλια και επικίνδυνη για τους ασθενείς, τους υγειονομικούς, συνολικά τον λαό. Τα δημόσια νοσοκομεία Πρέβεζας, Αρτας και Φιλιατών, τα Κέντρα Υγείας, οι δομές Πρόνοιας (γηροκομεία, δομές ΑμεΑ κ.λπ.) καταρρέουν στην κυριολεξία από την πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης που προωθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Το ΠΓΝΙ και το «Χατζηκώστα» υποδέχονται χιλιάδες περιστατικά από Ηπειρο, δυτική Ελλάδα, Ιόνια νησιά και δυτική Μακεδονία, μετατρέπονται σε «μαγαζί» φιλέτο ασφαλιστικών εταιρειών.

Το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια και τους δήμους είμαστε η ψυχή της οργάνωσης του αγώνα των υγειονομικών για τα οξυμένα αυτά προβλήματα. Ενάντια στην υποβάθμιση, στην εμπορευματοποίηση, στην ομηρία των συμβασιούχων. Πρωτοστατήσαμε η Υγεία να γίνει υπόθεση πάλης του λαού. Για παράδειγμα, οι μεγαλύτερες λαϊκές κινητοποιήσεις που συγκλόνισαν την Πρέβεζα, αφορούσαν την απαράδεκτη κατάσταση του νοσοκομείου.

Την ίδια ώρα, η περιφερειακή αρχή, οι δημοτικές αρχές και οι εκλεγμένοι των αστικών κομμάτων στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική, τη μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, την παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσα από ένα συνονθύλευμα υπηρεσιών, των ιδιωτών, των ΜΚΟ, των δήμων, της Εκκλησίας με τον λαό να πληρώνει, αντί για δωρεάν σύγχρονες υποδομές με ευθύνη του κράτους.

Στην πανδημία αποθέωσαν την πολιτική της «ατομικής ευθύνης», του εγκλεισμού. Ηγήθηκαν της απόκρυψης συρροής κρουσμάτων στους χώρους δουλειάς, ειδικά στα μεγάλα εργοστάσια τροφίμων, στα γηροκομεία και άλλου. Δεν ενδιαφέρθηκαν για την άθλια κατάσταση των υποδομών Υγείας. Οσο για τις άλλες δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.) δεν ...λογαριάστηκαν ούτε στην πανδημία, ούτε φυσικά μετά με την κυβέρνηση και την πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας.

-- Γιατί ένας βιοπαλαιστής της περιοχής να ψηφίσει τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δήμους και Περιφέρεια;

-- Γιατί βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη, για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού. Στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, της ακρίβειας και των συνεπειών από την εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, οι κομμουνιστές δεν τα δίπλωσαν. Το ΚΚΕ και οι υποψήφιοί του στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» βρέθηκαν δίπλα δίπλα με τους εργαζόμενους, στα «Market In», στα εργοστάσια Τροφίμων - Ποτών, όπως στο εργοστάσιο «Ηπειρος», στις ιχθυοκαλλιέργειες, στην ΤΕΡΝΑ, στα εργοτάξια καθαριότητας των δήμων κ.ά.

Αποκαλύψαμε το αντιλαϊκό περιεχόμενο των νόμων της κυβέρνησης. Στηρίξαμε τις κινητοποιήσεις των Εργατικών Κέντρων της περιοχής και τα πανηπειρωτικά συλλαλητήρια για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στις απολύσεις, την εντατικοποίηση και τα εργατικά ατυχήματα, τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών.

Αντίστοιχα, βρεθήκαμε δίπλα στους αγροτοκτηνοτρόφους, στα μπλόκα, σε κάθε κινητοποίησή τους, φέραμε και στηρίξαμε τα δίκαια αιτήματά τους μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Υπερασπιζόμαστε τα λαϊκά σπίτια και τα καταστήματα βιοπαλαιστών ενάντια στους πλειστηριασμούς από τα κοράκια των funds. Θέσαμε αιτήματα για την πραγματική ανακούφιση και στήριξη των αυτοαπασχολούμενων στην Εστίαση, στο Εμπόριο.

Στηρίζουμε τους αγώνες των κατοίκων στη Λάκκα Σούλι, στην Κρανιά, τον Ωρωπό και το Ζάλογγο Πρεβέζης, στο Μαργαρίτη, τα Ραβένια, ενάντια στην επέλαση των ενεργειακών ομίλων της «Πράσινης ανάπτυξης» και την εξόρυξη υδρογονανθράκων στη Ζίτσα, ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια.

Ημασταν οι μόνοι που είπαμε ένα καθαρό «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή των αγώνων των κατοίκων της περιοχής για λιμάνι και παραλιακό μέτωπο στην υπηρεσία του λαού. Αντίστοιχα, στηρίξαμε τις κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των δασών της Βαλανιδοράχης και της Λούτσας στην Πρέβεζα.

Αποκαλύψαμε επικίνδυνες παρεμβάσεις της περιφερειακής αρχής στο περιβάλλον όπως το Λούρο, στην παραλία στο Μακρυγιάλι στην Ηγουμενίτσα, απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας και για τη λίμνη Παμβώτιδα, για το υδάτινο υποσύστημα ενάντια στη βιομηχανική ρύπανση σε όλη την Περιφέρεια. Θέσαμε συγκεκριμένα αιτήματα για ολοκληρωμένη πρόληψη και αντιμετώπιση των λεγόμενων έκτακτων αναγκών (χιονοπτώσεων, πλημμυρών, πυρκαγιών κ.λπ.), ενάντια στην λογική των αποσπασματικών έργων «μπαλώματα», με κριτήριο τα συμφέροντα των εργολάβων.

Φέραμε αλλεπάλληλες φορές για συζήτηση τα προβλήματα και αιτήματα των φοιτητών, ειδικά για τις εστίες, των Συλλόγων Γονέων για την άθλια κατάσταση των σχολειών κτιρίων, της ΑΕΝ.

Διεκδικούμε μέτρα για δωρεάν άθληση, πολιτισμό και ψυχαγωγία της νεολαίας, ουσιαστικά μέτρα κατά της λεγόμενης «οπαδικής βίας» και της σύνδεσής της με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ σταθήκαμε σταθερά απέναντι στη νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών, διεκδικώντας ενίσχυση των δομών πρόληψης στην Ηπειρο.

Το μπλόκο των κομμουνιστών στη ΝΑΤΟική φάλαγγα πολέμου στις 31 Μαΐου του 2022 στην Ηγουμενίτσα έκανε πράξη το λαϊκό αίτημα για καμία εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ στην Ουκρανία. Είναι δείγμα απτής διεθνιστικής αλληλεγγύης, ο απόηχος της οποίας ξεπέρασε τα όρια της χώρας μας.

Ο,τι αποσπάστηκε και εμποδίστηκε από τον λαό της Ηπείρου τα προηγούμενα χρόνια, φέρει τη σφραγίδα των αγώνων του. Αυτές τις διεκδικήσεις μαζί με τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς της περιοχής, τις φέραμε μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ με δεκάδες Επερωτήσεις, εισηγήσεις και παρεμβάσεις, αποκαλύψαμε αντιλαϊκές αποφάσεις, ασκήσαμε ουσιαστικό έλεγχο με μοναδικό κριτήριο την υπεράσπιση των αναγκών του ηπειρωτικού λαού.

Είμαστε μαχητική, 100% λαϊκή αντιπολίτευση στο αντιλαϊκό κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με ακόμα μεγαλύτερη ορμή και αποφασιστικότητα, ενισχυμένοι και από την ψήφο του λαού στις 8 Οκτώβρη!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ