Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2023 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
2023 ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ
Κριτήριο ψήφου το ποιον βρήκε δίπλα του ο λαός και ποιον απέναντί του

Συνέντευξη με τον υποψήφιο περιφερειάρχη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Στερεά

Το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του σε Περιφέρεια και δήμους, βρίσκονται σταθερά δίπλα στους πυρόπληκτους της βόρειας Εύβοιας και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους
Το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του σε Περιφέρεια και δήμους, βρίσκονται σταθερά δίπλα στους πυρόπληκτους της βόρειας Εύβοιας και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους
Ο λαός της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας βλέπει τη φτώχεια και την ανεργία να μεγαλώνουν. Ολη την προηγούμενη περίοδο βρέθηκε αντιμέτωπος με μεγάλες καταστροφές και τα αδιέξοδα που ανακυκλώνει η κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική.

Η βόρεια Εύβοια κάηκε ολοσχερώς, η ΛΑΡΚΟ εκποιείται σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, η περιοχή θρήνησε νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές από φυσικές καταστροφές και την επιλεκτική ανικανότητα του κράτους να προστατέψει ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Βίωσε και βιώνει τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία, σε υποδομές και υπηρεσίες για την κάλυψη βασικών λαϊκών αναγκών.

Από την άλλη, η περιοχή αποτελεί πεδίο μεγάλων επενδύσεων και κερδοφορίας για επιχειρηματικούς ομίλους. Τα μονοπώλια της Ενέργειας θησαυρίζουν γεμίζοντας ανεμογεννήτριες τα βουνά και φωτοβολταϊκά τους κάμπους. Βιομηχανίες και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στον κλάδο του μετάλλου, των τροφίμων, των κατασκευών, του τουρισμού κ.ά. γιγαντώνονται και λεηλατούν τον φυσικό πλούτο. Η εκμετάλλευση των εργαζομένων βαθαίνει ολοένα και περισσότερο. Κατασκευαστικοί όμιλοι και εργολάβοι μοιράζονται τεράστια κρατική και ευρωπαϊκή στήριξη.

Για όλα αυτά, που πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου μπροστά στις εκλογές, ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο λαός τούς ξέρει από την καλή και την ανάποδη

Στο ίδιο έργο θεατές με τις πλημμύρες οι κάτοικοι της Φθιώτιδας (φωτ. αρχείου)

INTIME NEWS

Στο ίδιο έργο θεατές με τις πλημμύρες οι κάτοικοι της Φθιώτιδας (φωτ. αρχείου)
«Το διακύβευμα των τοπικών εκλογών είναι το πόσο πιο ισχυρές θα βγουν οι δυνάμεις της εργατικής - λαϊκής αντίστασης και αντεπίθεσης που εκφράζονται με το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης", κόντρα στις δυνάμεις των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που σε δήμους και Περιφέρειες στηρίζουν τις επιλογές του κεφαλαίου. Είναι ανάγκη για τους εργαζόμενους και τον λαό να ενισχυθεί το ρεύμα αμφισβήτησης συνολικά της αστικής πολιτικής», λέει ο Κώστας Μπασδέκης, αναδεικνύοντας το κυρίαρχο δίλημμα των τοπικών εκλογών στις 8 Οκτώβρη.

Και προσθέτει: «Καλούμε τους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, τους νέους και όλο τον λαό της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας να αξιοποιήσουν την πείρα που απέκτησαν τα προηγούμενα χρόνια, τα συμπεράσματα που έχουν βγάλει και να τα κάνουν κριτήριο ψήφου στην κάλπη.

Για παράδειγμα, Περιφέρεια και δήμοι έχουν μεγάλες ευθύνες για την καταστροφική πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια, παίζοντας παράλληλα ενεργό ρόλο στην προσπάθεια ενσωμάτωσης του λαού στα κυβερνητικά σχέδια "ανασυγκρότησης". Εχουν ευθύνη για την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα, για την έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία και δημόσια κτίρια, για το άθλιο οδικό δίκτυο, για την κατάντια των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, για τις απαράδεκτες σχολικές εγκαταστάσεις, που στην περίπτωση μάλιστα των ειδικών σχολείων ξεπερνούν την αθλιότητα.


Η Περιφέρεια και οι δήμοι στις περιοχές που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ έχουν ευθύνες για τη διαχρονική της απαξίωση και το έγκλημα που συντελείται τα τελευταία 4 χρόνια. Εβαλαν πλάτη στα σχέδια των κυβερνήσεων, της ΕΕ, που οδήγησαν εδώ που είμαστε σήμερα. Στον δήμο Λοκρών η δημοτική αρχή έπαιξε τον ρόλο του "λαγού" της κυβέρνησης στην προσπάθεια να πεταχτούν έξω από το εργοστάσιο οι εργαζόμενοι, δηλώνοντας θετική στο να υποδεχθεί εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ με μετάταξη. Αντίστοιχο ρόλο επιδίωξαν να παίξουν και δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή των Ψαχνών.

Στον αντίποδα, οι εκλεγμένοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην Περιφέρεια και τους δήμους εναντιώθηκαν στα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης, στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ για να μην πεταχτούν έξω από την εργασία και τα σπίτια τους. Μπήκαν μπροστά στη μάχη με τις φλόγες και στην οργάνωση του αγώνα του λαού της βόρειας Εύβοιας. Στήριξαν τις διεκδικήσεις και τις κινητοποιήσεις των πλημμυροπαθών στο Ληλάντιο Χαλκίδας, στα Ψαχνά, στην κοιλάδα του Σπερχειού, στα χωριά του Δομοκού.

Οπως επίσης στήριξαν τον αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων, των υγειονομικών, των εργαζομένων στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της περιοχής. Στάθηκαν στο πλευρό του λαού της Καρύστου και ολόκληρης της νότιας Εύβοιας, της Ευρυτανίας, της Βοιωτίας, της Φωκίδας και της Φθιώτιδας ενάντια στην επέλαση των μονοπωλίων της Ενέργειας, αναδεικνύοντας τη μετατροπή της Ενέργειας σε εμπόρευμα ως την αιτία που γεμίζουν με ανεμογεννήτριες τα βουνά και φωτοβολταϊκά τους κάμπους, ενώ την ίδια στιγμή τα λαϊκά νοικοκυριά βυθίζονται στην ενεργειακή φτώχεια».

Αντίπαλοι στα λόγια, συμπολιτευόμενοι στις πράξεις

«Οι παρατάξεις που προέρχονται ανοιχτά από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και όσοι αυτοπαρουσιάζονται ως "ανεξάρτητοι", που είτε συμμετείχαν στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο είτε ζητούν τώρα την ψήφο του λαού της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, έχουν ένα κοινό, κυρίαρχο στοιχείο: Στοιχίζονται όλοι πίσω από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, που αντιμετωπίζει τις ανάγκες του λαού ως κόστος και πίνει νερό στο όνομα της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας», σημειώνει ο υποψήφιος περιφερειάρχης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και συνεχίζει:

«Ο κ. Σπανός, απερχόμενος περιφερειάρχης και εκ νέου διεκδικητής της Περιφέρειας με τη στήριξη της ΝΔ, εντάσσει τη δράση της Περιφέρειας στον γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την Ανατολική Στερεά και Εύβοια. Επέδειξε απόλυτη ευθυγράμμιση με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, με συνέπεια να διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των αναγκών για αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική προστασία και των ανεπαρκέστατων υποδομών, του ανύπαρκτου σχεδιασμού από το κράτος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρόσφατες καταστροφές από τις πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλιώτιδας, στα χωριά γύρω από το Νέο Μοναστήρι, δεν θα ήταν τόσο τραγικές για τον λαό αν υπήρχε μέριμνα για τα ρέματα που διασχίζουν τον κάμπο. Την ίδια ώρα, οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα ταμεία ενίσχυσης του κεφαλαίου, είτε αυτά προέρχονται από προγράμματα που διαχειρίζεται η Περιφέρεια είτε από προγράμματα των υπουργείων, κατευθύνονται για τις ανάγκες της κερδοφορίας και της προσαρμογής των επιχειρηματικών ομίλων στην "πράσινη μετάβαση" και την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Τα δεκάδες εκατομμύρια που θα δοθούν στη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων είναι "δωράκι" στις μεγάλες βιομηχανίες που βρίσκονται εκεί και μολύνουν για δεκαετίες τον Ασωπό, ενώ δεν προβλέπεται κανένα μέτρο απορρύπανσης και προστασίας του λαού της περιοχής. Τα σχέδια "ανασυγκρότησης" της πυρόπληκτης βόρειας Εύβοιας, όπως κυνικά ομολογούν κυβέρνηση και Περιφέρεια, στοχεύουν και στη μετατροπή της καμένης γης σε ευκαιρία για επιχειρηματικά συμφέροντα.

Σε αυτά τα σχέδια δεν χωράνε βέβαια οι λαϊκές ανάγκες. Αντίθετα, προϋποθέτουν τη μεγαλύτερη απαξίωσή τους, όπως είδαμε να γίνεται, για παράδειγμα, στη βόρεια Εύβοια, όπου άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πάνω σε καρότσα αγροτικού καθώς δεν υπήρχαν ασθενοφόρα. Δισεκατομμύρια δίνονται στα μονοπώλια της Ενέργειας για να γεμίζουν ανεμογεννήτριες τα βουνά, όπως έχει συμβεί στην Κάρυστο και αλλού, να φυτρώνουν φωτοβολταϊκά σε εύφορες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά και για πλωτά φωτοβολταϊκά στις ακτές.

Οπως απλόχερα δίνονται χρήματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο του τουρισμού και των ιχθυοκαλλιεργειών, για τη μετατροπή της περιοχής σε κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων, ενώ οι εργαζόμενοι και ο λαός "τσακίζονται" στο άθλιο επαρχιακό οδικό δίκτυο, αδυνατώντας να χρησιμοποιήσουν τους αυτοκινητόδρομους λόγω του κόστους των διοδίων».

Υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική

Αποκαλυπτική είναι όμως η σύμπλευση και η δέσμευση και όλων των υπόλοιπων υποψηφίων στην ίδια αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική, λέει ο Κ. Μπασδέκης και προσθέτει:

«Την ίδια πολιτική εκπροσωπεί ο κ. Γκλέτσος, είτε ως "ανεξάρτητος" στις προηγούμενες εκλογές είτε ως επίσημος του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ψηφοδέλτιο του κ. Σπανού της ΝΔ φιγουράρουν ως υποψήφιοι οι 7 από τους 12 νυν περιφερειακούς συμβούλους του κ. Γκλέτσου. Σπλάχνο της ίδιας πολιτικής είναι και ο κ. Μαρκόπουλος, επί χρόνια βουλευτής και υπουργός της ΝΔ, βουλευτής των ΑΝΕΛ, όπως βέβαια και ο πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ Λουκάς Αποστολίδης.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στο απερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που εκπροσωπούσαν ο κ. Αναγνωστάκης και η κα Μπατζελή, αντίστοιχα, στήριξαν τις επιλογές της περιφερειακής αρχής, καθώς η παράταξη του κ. Σπανού δεν διέθετε την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Ανάλογη στάση κράτησε και ο κ. Γκλέτσος, ο οποίος εστιάζει την κριτική του στο πρόσωπο του περιφερειάρχη, βγάζοντας λάδι την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Σε αυτήν τη γραμμή κινούνται προεκλογικά και οι κ.κ. Μαρκόπουλος και Αποστολίδης. Ασκούν κριτική στην απερχόμενη περιφερειακή αρχή σε θέματα διαχείρισης, καταλογίζοντάς της καθυστέρηση στην υλοποίηση των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως καλύτερους διαχειριστές.

Καλούμε λοιπόν τον λαό της Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας να μη δείξει καμιά εμπιστοσύνη στους υπαίτιους για όσα τον ταλαιπωρούν και τον βασανίζουν, εμποδίζοντάς τον να ζήσει σήμερα με βάση τις ανάγκες του, να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες και τα μέσα που υπάρχουν γι' αυτό. Τον καλούμε να στηρίξει με αποφασιστικότητα τη "Λαϊκή Συσπείρωση" σε δήμο και Περιφέρεια. Αυτός είναι ο δρόμος για να δυναμώσει ο αγώνας. Γιατί στο δίλημμα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας, διαλέγουμε τις ζωές μας!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ