Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Αιματηρές ισραηλινές επιθέσεις σε Δυτική Οχθη και Γάζα

Νεκροί από ισραηλινά πυρά τουλάχιστον 6 νεαροί Παλαιστίνιοι μέσα σε 48 ώρες

Λαϊκή συγκέντρωση στην κηδεία ενός εκ των τελευταίων θυμάτων του ισραηλινού κατοχικού στρατού

Copyright 2023 The Associated

Λαϊκή συγκέντρωση στην κηδεία ενός εκ των τελευταίων θυμάτων του ισραηλινού κατοχικού στρατού
Σε νέες αιματηρές επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας προχωρά από το βράδυ της Τρίτης ο κατοχικός ισραηλινός στρατός, την ίδια ώρα που το Παλαιστινιακό μπαίνει στις μυλόπετρες των σύνθετων παζαριών που διεξάγονται εδώ και μήνες μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ, Σαουδικής Αραβίας, με στόχο μία νέα «συμφωνία του Αβραάμ» μεταξύ των δύο τελευταίων.

Ισραηλινοί στρατιώτες επέβαλαν από τις 5 τα χαράματα χτες πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, έχοντας προηγουμένως σκοτώσει 4 νεαρούς Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας δεκάδες στη διάρκεια προχτεσινοβραδινής εισβολής στον προσφυγικό καταυλισμό της περιοχής, Τζαλαμπούν. Στη διάρκεια μάλιστα αυτής της εισβολής χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και πύραυλοι από αέρος.

Η επιδρομή αυτή στην Τζενίν είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας επιχείρηση μετά από την αιματηρή επίθεση που έκαναν οι κατοχικές δυνάμεις στην ίδια πόλη τον περασμένο Ιούλιο.

Οι αιματηρές επιθέσεις του κατοχικού ισραηλινού στρατού και οι «εξωδικαστικές» εκτελέσεις νεαρών Παλαιστινίων συμπληρώθηκαν χτες με τον θάνατο ενός 19χρονου Παλαιστίνιου στην Ιεριχώ από σφαίρα στο κεφάλι, αρκετές ώρες αφότου με τον ίδιο τρόπο δολοφονήθηκε ένας Παλαιστίνιος ανατολικά του Χαν Γιουνίς στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, από πυρά Ισραηλινού ελεύθερου σκοπευτή.

Οι ισραηλινές προκλητικές επιθέσεις συνοδεύτηκαν μέσα στο τελευταίο 48ωρο από τις διαδοχικές εισβολές Εβραίων εποίκων στον προαύλιο χώρο του τεμένους αλ Ακσα, που οι Ισραηλινοί αποκαλούν «Ορος του Ναού» επειδή εκεί βρισκόταν ο Ναός του Σολομώντα. Μολονότι απαγορεύονται οι προσευχές και οι τελετές Εβραίων στην περιοχή από τη συμφωνία Ισραήλ - Ιορδανίας που ακολούθησε το τέλος του πολέμου των Εξι Ημερών του 1967, οι Εβραίοι έποικοι υπό την προστασία πολυάριθμων αστυνομικών έκαναν ταλμουδικές τελετές και αποχώρησαν μετά από πολλή ώρα.

Σαουδαραβική «ειρηνευτική» πρωτοβουλία

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα το βράδυ, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν είχε αναφερθεί στο Παλαιστινιακό, με φόντο τα πολύμηνα παζάρια για μία νέα «συμφωνία του Αβραάμ» για «εξομάλυνση» των σχέσεων του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία.

«Ο μόνος τρόπος» για να επιλυθεί η ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, ανέφερε ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, «είναι η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους». Μιλώντας σε δημοσιογράφο του σαουδαραβικού καναλιού «Αλ Ικμπαρίγια», πρόσθεσε πως «οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να χάνουν την ελπίδα για λύση δύο κρατών», τονίζοντας πως θα πρέπει να μπει στην πρώτη γραμμή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η δήλωση Φαρχάν έγινε λίγες ώρες πριν την πραγματοποίηση της σαουδαραβικής διπλωματικής εκδήλωσης «Μέρα Ειρηνευτικής Προσπάθειας», στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Στην εκδήλωση αυτή - στην οποία δεν είχαν προσκληθεί ούτε Παλαιστίνιοι, ούτε Ισραηλινοί αξιωματούχοι - συναντήθηκαν 30 υπουργοί Εξωτερικών από χώρες της ΕΕ και της Μέσης Ανατολής, με στόχο «προσπάθειες» για υποτιθέμενη «αναβίωση της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας» για την «επίλυση» του Παλαιστινιακού. Στο τέλος της εκδήλωσης, η ΕΕ, η Σαουδική Αραβία, ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Αίγυπτος και η Ιορδανία συμφώνησαν να ετοιμάσουν ένα «πακέτο προτάσεων υποστήριξης της Ειρήνης» με στόχο την αναβίωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας.

Στο μεταξύ, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για τον Γερμανό πρέσβη στο Ισραήλ, Στ. Ζάιμπερτ, κατηγορώντας τον ότι επιχείρησε να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις του Ισραήλ, συμμετέχοντας σε συνεδρίαση του ισραηλινού Ανώτατου Δικαστηρίου με αντικείμενο τη δικαστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ