Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Συμφωνία εκεχειρίας με πλήρη αφοπλισμό των αυτονομιστών Αρμενίων

Η λεγόμενη «Δημοκρατία του Αρτσάχ» διαλύει τον στρατό και προσέρχεται σε διαπραγματεύσεις για ενσωμάτωση στο Αζερμπαϊτζάν

Εικόνες από την εκτεταμένη στρατιωτική επίθεση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ διένειμαν οι αζέρικες ένοπλες δυνάμεις

Defense Ministry of Azerbaijan

Εικόνες από την εκτεταμένη στρατιωτική επίθεση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ διένειμαν οι αζέρικες ένοπλες δυνάμεις
Εκεχειρία συμφωνήθηκε χτες το μεσημέρι μεταξύ των αυτονομιστών Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ και του Αζερμπαϊτζάν, με τον όρο του πλήρους αφοπλισμού των αυτονομιστών.

Μετά την εκτεταμένη στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε την Τρίτη το Αζερμπαϊτζάν και τη διάρρηξη των γραμμών άμυνας των Αρμένιων αυτονομιστών, οι αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ που αυτοαποκαλούνται «Δημοκρατία του Αρτσάχ» συμφώνησαν στη διάλυση και τον πλήρη αφοπλισμό του στρατού τους, ενώ παραδίδουν τον εξοπλισμό στον αζέρικο στρατό.

Η συμφωνία προβλέπει ουσιαστικά την κατάλυση της αυτοανακηρυχθείσας από τη δεκαετία του '90 «Δημοκρατίας του Αρτσάχ». Οι Αρμένιοι αυτονομιστές δέχθηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, να παραδώσουν τον οπλισμό τους, να διαλύσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους και να προσέλθουν σήμερα σε συνομιλίες με τις αζερικές αρχές στην αζέρικη πόλη Γεβλάκ, με αντικείμενο την «επανένταξη» της περιοχής στη δικαιοδοσία του Αζερμπαϊτζάν.

Η αζέρικη κυβέρνηση έχει αναπτύξει ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο για την κοινωνικοοικονομική ενσωμάτωση των Αρμενίων του Καραμπάχ», δήλωσε Αζέρος προεδρικός σύμβουλος, την ώρα που χιλιάδες κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ έσπευδαν προς το αεροδρόμιο του Στεπανακέρτ.

Υπενθυμίζεται πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους, που είχαν εγκαθιδρύσει μια «αυτόνομη κυβέρνηση».

«Οι αρχές της Δημοκρατίας του Αρτσάχ αποδέχονται την πρόταση της διοίκησης του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος για κατάπαυση του πυρός», ανέφερε. «Με τη μεσολάβηση της διοίκησης του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος που σταθμεύει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, επετεύχθη συμφωνία για την πλήρη παύση των εχθροπραξιών».

Στο μεταξύ, από τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε το Μπακού στον θύλακα την Τρίτη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 27 άνθρωποι, ανάμεσά τους και δυο άμαχοι και έχουν τραυματιστεί πάνω από 200. Επίσης απομακρύνθηκαν περίπου 7.000 κάτοικοι και εκκενώθηκαν 16 περιοχές, σύμφωνα με τους αυτονομιστές.

Συνεχίζει τις βολές κατά της Ρωσίας ο Πασινιάν

Στο μεταξύ ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν, δήλωσε πως η Αρμενία δεν συμμετέχει στον πόλεμο αυτό και «δεν μετείχε στη σύνταξη» αυτής της συμφωνίας εκεχειρίας, η οποία έγινε «υπό τη μεσολάβηση των ρωσικών δυνάμεων», που σταθμεύουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ομως είναι «πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η σταθερότητα και να ανασταλούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις», είπε.

«Εάν οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κάνει μια τέτοια πρόταση, σημαίνει ότι έχουν αναλάβει πλήρως και χωρίς καμία επιφύλαξη την πλήρη ευθύνη για τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξασφαλίσουν πλήρεις προϋποθέσεις για τα δικαιώματα των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ», σημείωσε ο Πασινιάν.

Το Γερεβάν, «σύμμαχος» της Ρωσίας στον Οργανισμό Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO), τους τελευταίους μήνες κατηγόρησε τους Ρώσους στρατιώτες για «αδράνεια» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, προσεγγίζοντας ταυτόχρονα τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που επιχειρούν να αυξήσουν την επιρροή τους στον Νότιο Καύκασο, έναντι της Ρωσίας.

Πριν λίγες μέρες η Αρμενία και οι ΗΠΑ διοργάνωσαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Την ώρα που η αντιπολίτευση εντός της Αρμενίας διαδηλώνει - νέες κινητοποιήσεις έξω από κυβερνητικά κτίρια πραγματοποιήθηκαν και χτες - καταγγέλλοντας τον Πασινιάν ως «προδότη» για την «ήττα» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Αρμένιος πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του απευθύνουν έμμεσες και άμεσες βολές εναντίον της Ρωσίας για αθέτηση των υποχρεώσεών της.

Το Κρεμλίνο πάντως απέρριψε χτες τους ισχυρισμούς των Αρμενίων ότι η Ρωσία δεν είχε κάνει αρκετά για να αποτρέψει τις μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, λέγοντας ότι το θέμα αφορούσε τις ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν στο δικό του έδαφος. Η Ρωσία συνεχίζει τις επαφές με την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τους Αρμένιους στο Καραμπάχ, πρόσθεσε ο Ντμ. Πεσκόφ.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί τμήμα της αζέρικης επικράτειας, κάτι που έχει αποδεχθεί δημόσια και ο ίδιος ο Πασινιάν, ενώ Γερεβάν και Μπακού έχουν ακόμη συμφωνήσει πρόταση για διασύνδεση του Αζερμπαϊτζάν με τον αζέρικο θύλακα του Ναχιτσεβάν (συνορεύει με Ιράν, Τουρκία, Αρμενία) μέσω αρμενικού εδάφους.

Νεκροί Ρώσοι στρατιώτες της «ειρηνευτικής» δύναμης

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν δήλωσε χτες ότι η Ρωσία αναμένει να επιτευχθεί μια «ειρηνική διευθέτηση» της κατάστασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και πως η ρωσική στρατιωτική δύναμη «κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους αμάχους».

Στην κύρια βάση της ρωσικής «ειρηνευτικής» δύναμης βρέθηκαν 2.261 άμαχοι, εκ των οποίων 1.049 παιδιά, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Στο μεταξύ, χτες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε τον θάνατο Ρώσων στρατιωτών της «ειρηνευτικής» δύναμης μετά από επίθεση που δέχθηκαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Επιστρέφοντας από ένα παρατηρητήριο στην περιοχή Dzhanyatag, ένα αυτοκίνητο με Ρώσους στρατιώτες δέχτηκε πυρά φορητών όπλων και όσοι βρίσκονταν στο αυτοκίνητο σκοτώθηκαν. Για το περιστατικό διενεργείται έρευνα από τις αρχές της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν.

  • Σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών - σε ευθυγράμμιση με αντίστοιχες ανακοινώσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλους «συμμάχους» - αναφέρει ότι «η Ελλάδα καταδικάζει σθεναρά τις στρατιωτικές ενέργειες που ανέλαβε το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια της ζωής πολλών ανθρώπων. Η Ελλάδα ζητά την άμεση παύση των εχθροπραξιών», τονίζει προσθέτοντας ότι «η ασφάλεια του πληθυσμού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι απόλυτη προτεραιότητα». Καλεί, δε, το Μπακού «να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να εγγυηθεί την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια του άμαχου πληθυσμού του Ναγκόρνο - Καραμπάχ. Πρέπει επίσης να καλυφθούν επειγόντως οι ανθρωπιστικές τους ανάγκες. Ολες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται με διάλογο και με ειρηνικά μέσα», καταλήγει.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ