Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ - ΙΝΔΙΑ
Σοβαρή επιδείνωση σχέσεων με αφορμή τη δολοφονία Καναδού Σιχ

Σοβαρή επιδείνωση καταγράφεται στις διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Καναδά και Ινδίας, μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε τη Δευτέρα εναντίον της ινδικής κυβέρνησης ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζ. Τριντό, δηλώνοντας ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το ινδικό κράτος βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του 45χρονου Σιχ, Καναδού πολίτη, Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ, στο Σάρεϊ της Βρετανικής Κολομβίας, στις 18 Ιούνη.

Ο Τριντό ισχυρίζεται ότι ενημέρωσε για τη δολοφονία του Νιτζάρ τον Ινδό πρωθυπουργό, Ν. Μόντι, κατά τη φευγαλέα συνάντηση, μόλις 5 λεπτών, που είχαν πριν από μερικές μέρες στο Νέο Δελχί, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του G20.

Η Ινδία κατηγορεί εδώ και πολλά χρόνια τον Καναδά, που φιλοξενεί στο έδαφός του τη μεγαλύτερη κοινότητα των Σιχ στο εξωτερικό (κάπου 770.000 άτομα), ότι ενθαρρύνει τους αυτονομιστές της κοινότητας των Σιχ που επιζητούν την απόσχιση του Χαλιστάν από την ινδική βορειοδυτική επαρχία Παντζάμπ και τη δημιουργία ανεξάρτητου κρατιδίου.

Η ξαφνική όξυνση των σχέσεων μεταξύ Καναδά και Ινδίας - σε συνθήκες μάλιστα που οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με το Νέο Δελχί, ως αντίβαρο στη ραγδαία ενίσχυση της Κίνας - προκάλεσε την Τρίτη την απέλαση Ινδού ανώτατου διπλωμάτη από την Οτάβα και Καναδού ανώτατου διπλωμάτη από το Νέο Δελχί.

Η Καναδή υπουργός Εξωτερικών, Μέλανι Τζολί, δήλωσε ότι μετά από επικοινωνία με τον Ινδό ομόλογό της αναμένει «πλήρη συνεργασία για τη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Ωστόσο, το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών λίγη ώρα αργότερα απέρριψε ως αβάσιμες και παράλογες τις κατηγορίες για τη δολοφονία του Νιτζάρ, διαβλέποντας «πολιτικά κίνητρα». Παράλληλα, επανέλαβε ότι στον Καναδά έχουν βρει καταφύγιο Σιχ «εξτρεμιστές και τρομοκράτες». Χτες μάλιστα εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία συνιστώντας στους Ινδούς πολίτες να αποφεύγουν τον Καναδά.

Οι αντιδράσεις στο εξωτερικό

Η Βρετανία, που διατηρεί καλές σχέσεις και με τον Καναδά και με την Ινδία, δήλωσε ότι διατηρεί «στενή επαφή» με την καναδική κυβέρνηση σε σχέση με τις κατηγορίες εναντίον της ινδικής κυβέρνησης για τη δολοφονία του Νιτζάρ, ξεκαθαρίζοντας πως επί του παρόντος δεν σκοπεύει να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία με την Ινδία, παρά τις σοβαρές καταγγελίες.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για την ένταση στις καναδο-ινδικές σχέσεις και ζήτησαν να διαλευκανθεί η υπόθεση και να προσαχθούν οι υπεύθυνοι της δολοφονίας του Νιτζάρ στη Δικαιοσύνη.

Η Αυστραλία, που και αυτή φιλοξενεί στο έδαφός της σημαντικό αριθμό Ινδών Σιχ, ανακοίνωσε ότι «ανησυχεί βαθιά» για τις κατηγορίες περί δολοφονίας του Νιτζάρ και «σημειώνει τις συνεχιζόμενες έρευνες για το θέμα» και πιθανή σχέση ανάμεσα στη δολοφονία του Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ και του ινδικού κράτους.

Οι πολιτικές αντιδράσεις στον Καναδά

Στον Καναδά η στάση της κυβέρνησης Τριντό στηρίχτηκε από τα δύο μεγαλύτερα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Συντηρητικών, Πιερ Πουαλί, δήλωσε ότι εάν οι κατηγορίες αποδειχθούν αληθινές τότε θα πρόκειται για «εξωφρενική προσβολή της κυριαρχίας του Καναδά» αφού θα αφορά τη δολοφονία Καναδού πολίτη σε καναδικό έδαφος από μία ξένη χώρα.

Ο αρχηγός του κόμματος των Νέων Δημοκρατών, Τζάγκμιτ Σινγκ (που είναι Σιχ και ο ίδιος), διαβεβαίωσε πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να απονεμηθεί δικαιοσύνη «ακόμη και εάν χρειάζεται να είναι υπόλογος ο ίδιος ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ