Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ
Το τερατούργημα θα μείνει στα χαρτιά!

«

Το νομοσχέδιο - τερατούργημα της κυβέρνησης για τα Εργασιακά θα μείνει στα χαρτιά», βροντοφώναξαν εργαζόμενοι, νεολαία και λαϊκός κόσμος στην απεργία και τη μαζική απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και εργατικών σωματείων της Πάτρας.

Η μάχη για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας ξεκίνησε από τα χαράματα, με συνδικαλιστές και εργαζόμενους να βρίσκονται πριν από το πρώτο φως της μέρας σε μεγάλα εργοστάσια της ΒΙΠΕ Πάτρας, όπως στη ΝΟΥΝΟΥ και σε μονάδες επεξεργασίας μετάλλου, ενώ κλιμάκια του Συνδικάτου Οικοδόμων περιόδευαν σε εργοτάξια, διαπιστώνοντας ότι αυτά είχαν «νεκρώσει».

Ακολούθησε η μεγάλη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, όπου το «παρών» έδωσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Λουίζα Ράζου και τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλη του ΠΓ της ΚΕ. Παρευρέθηκαν επίσης πολυμελής αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο, Κώστα Πελετίδη, και ο Σωτήρης Παρίσης, υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Μπροστά στον νέο αντιλαϊκό οδοστρωτήρα, τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι της χώρας δυναμώνουμε το αγωνιστικό και διεκδικητικό μέτωπο, καλώντας παράλληλα τις νέες και τους νέους εργαζόμενους να οργανωθούν τώρα στα σωματεία τους για να δυναμώσει κι άλλο ο αγώνας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΚ Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας, καλώντας να συνεχιστεί και η αλληλεγγύη προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Θεσσαλίας.

«Απεργούμε και ενάντια σε Περιφέρεια και ΤΕΕ, που κανέναν έλεγχο δεν κάνουν σε έργα, με συνέπεια ακόμα και θανάτους συνανθρώπων μας, όπως έγινε με την κατάρρευση της γέφυρας στα Μποζαΐτικα», σημείωσε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Νίκος Σαράντης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και μέλος της διοίκησης της κλαδικής Ομοσπονδίας, καυτηριάζοντας και το ότι οι επικεφαλής των συγκεκριμένων φορέων ζητούν σήμερα την ψήφο του λαού για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον δήμο Πατρέων αντίστοιχα.

«Το νομοσχέδιο είναι κατά παραγγελία των εργοδοτών και με τις πλάτες της ΓΣΕΕ», ανέφερε από την πλευρά του ο Βασίλης Παπανδριανός, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ και πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών - Χειριστών δήμου Πατρέων, δηλώνοντας ότι οι εργαζόμενοι δίνουν με την απεργία την πρώτη τους απάντηση. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γιώργος Παπασπυρόπουλος, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου.

«Εργάτη, μη δεχτείς τη σύγχρονη σκλαβιά, μπορείς να καταργήσεις νόμους και αφεντικά» και «Εργάτη πολέμα, το 8ωρο κερδήθηκε με αγώνες και με αίμα», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν δυνατά στη μεγάλη πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης, που στην κεφαλή της βρέθηκε το πανό του ΕΚΠ που έγραφε «Κάτω το νομοσχέδιο - έκτρωμα, δεν θα γίνουμε σκλάβοι των αφεντικών».

Σε όλη τη Δυτική Ελλάδα

Στο Αγρίνιο, η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Μίλησε ο πρόεδρος του ΕΚ, Γιώργος Ντουντούμης.

Δυναμισμό και συμμετοχή είχε η απεργιακή συγκέντρωση εργατικών σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στον Πύργο. Από νωρίς είχε σταματήσει η λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά, ενώ διατρανώνοντας, μεταξύ άλλων, όχι στη σύγχρονη σκλαβιά, στη δουλειά μέχρι 13 ώρες τη μέρα, απαιτήθηκε από τα σωματεία 5ήμερο, 7ωρο, 35ωρο. Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση πραγματοποίησε ο Χρήστος Κούης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς, ενώ χαιρετισμοί έγιναν από την Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρο του ΕΚ Αμαλιάδας, και εκπροσώπους των Σωματείων Οικοδόμων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου - Κυλλήνης, ΕΔΟΠ - ΔΕΗ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνταξιούχων, ΕΛΜΕ και Εργαζομένων στους δήμους Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως.

Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν, επίσης, από συνδικάτα και συλλόγους εργαζομένων στο Αίγιο και στη Ναύπακτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ