Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Θέλουμε να δουλεύουμε για να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας

Βιομηχανικοί εργάτες απαντούν στον υπουργό Εργασίας

Με αγανάκτηση οι εργαζόμενοι στη Βιομηχανία άκουσαν τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Α. Γεωργιάδη, ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου «θα γίνεται σκοτωμός στα εργοστάσια για να δουλέψουν οι εργάτες τις Κυριακές» και ότι «η κυβέρνηση φροντίζει για να αυξήσουν οι εργαζόμενοι το εισόδημά τους».

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στα μαζικά μπλοκ των εργοστασιακών σωματείων στη χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση και κατέγραψε την οργή των εργατών που δουλεύουν σε μεγάλα εργοστάσια τροφίμων και χώρους δουλειάς, που από τον ιδρώτα τους θησαυρίζουν οι βιομήχανοι. Αυτοί δίνουν απάντηση τι σημαίνει δουλειά την Κυριακή, την οποία φέρνει το νομοσχέδιο σε εργοστάσια Τροφίμων - Ποτών και Εμφιάλωσης Νερού, δίνοντας άλλο ένα καίριο πλήγμα στην κυριακάτικη αργία και ανοίγοντας «κερκόπορτα» για την κατάργησή της συνολικά στη Βιομηχανία.

Ο Βασίλης Π. δουλεύει στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» και θυμίζει ότι η κυβέρνηση «μέχρι σήμερα μας έλεγε ότι το νομοσχέδιο έχει την αποδοχή των εργαζομένων και ότι είναι κάτι το οποίο θέλουνε. Γιατί δεν μας είπε ο υπουργός ένα σωματείο από ολόκληρο τον κλάδο, που είναι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, που να πήρε μια απόφαση υπέρ του νομοσχεδίου; Ολα τα σωματεία, με συλλογικές αποφάσεις με τα όργανά τους, στηρίζουν την απεργία. Βγήκαμε στον δρόμο του αγώνα και αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στον υπουργό και την κυβέρνησή του, αποδομεί τελείως όλο αυτό το αφήγημα που έστησαν ο ίδιος, οι ξεπουλημένοι δημοσιογράφοι και τα παπαγαλάκια της και πήγαιναν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα».

Ο Κώστας από τη σοκολατοποιία «Παυλίδης» μάς λέει: «Η δήλωση του Α. Γεωργιάδη ότι θα κάνουμε ουρές για να δουλεύουμε τις Κυριακές είναι το λιγότερο ανεπίτρεπτη και να την πάρει πίσω. Κάθε μέρα θα μας έχουν απέναντί τους. Οι εργαζόμενοι δεν θέλουμε να είμαστε σκλάβοι, θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας, να δοθούν αυξήσεις σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, να μη γυρίζουμε πίσω, να μην καταργηθεί το 8ωρο. Θέλουμε ελεύθερο χρόνο για εμάς, τις οικογένειές μας και τα παιδιά μας. Και γι' αυτούς θα εντείνουμε τον αγώνα».

Ο Αντώνης Π., εργαζόμενος στη «Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη ΑΕ», σημειώνει για τον κλάδο του Φαρμάκου: «Στον δικό μας κλάδο δουλεύουμε κυρίως Δευτέρα με Παρασκευή και κάποιες φαρμακαποθήκες ανοίγουν Σάββατο. Τα μεγάλα φαρμακεία με τα διευρυμένα ωράρια θέλουν να βάλουν το Σάββατο για δουλειά παραπάνω, δίνοντας ρεπό. Ετσι, επιχειρούν με τα ίδια άτομα να βγάζουν περισσότερη δουλειά όταν θέλουν οι εργοδότες. Στη Βιομηχανία, μέσα στη βδομάδα θα είναι λιγότερα άτομα στην γραμμή παραγωγής και θα βγάζουν την ίδια δουλειά. Δηλαδή με τον ίδιο μισθό θέλουν να μας αλλάξουν τις εργασιακές σχέσεις. Μας πάνε σε εντατικοποίηση στον χώρο δουλειάς και ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των ωρών εργασίας. Στον ίδιο χρόνο να βγαίνει περισσότερη δουλειά με λιγότερα άτομα, και να υποταχθούν οι εργαζόμενοι για την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Επίσης, στον κλάδο υπάρχουν αφεντικά που έχουν πολλές αποθήκες και θα μπορεί να σε στέλνει μέσα στην ίδια μέρα σε δύο διαφορετικά μέρη, αξιοποιώντας το 13ωρο σε δύο εργοδότες, του νομοσχεδίου.

Στη δουλειά έχουμε αναπτύξει αγώνες γι' αυτά τα ζητήματα. Για απόλυση συναδέλφου, αγωνιστή συνδικαλιστή, κάναμε πρόσφατα απεργία και οι εργαζόμενοι με λίγες εξαιρέσεις βγήκαν μπροστά για τα δικαιώματά τους. Δώσαμε το μήνυμα ότι στον χώρο εργασίας δεν υπάρχει "κοινωνική ειρήνη", υπάρχουν αντίθετα συμφέροντα, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες με τους χαμηλούς μισθούς, με την ακρίβεια. Αντιδράνε, κάποιοι ίσως σιωπηρά, αλλά δεν δέχονται τα παιδιά τους να ζουν χειρότερα από τους ίδιους».

Ο Αποστόλης Γαρμπής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «ΦΑΓΕ», μας λέει: «Οι εργαζόμενοι απαντάμε στον υπουργό ότι το εισόδημά μας δεν εξαρτάται ούτε από την Κυριακή ούτε από το Σάββατο. Το εισόδημά μας εξαρτάται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τις αυξήσεις στους μισθούς.

Κανείς εργαζόμενος δεν θέλει να χάσει το Σαββατοκύριακό του, την ξεκούρασή του. Ολοι οι εργαζόμενοι θέλουν να δουλεύουν 8ωρο - 40ωρο, να ζουν με αξιοπρεπείς μισθούς, με ανθρώπινες συνθήκες. Να έχουν ελεύθερο χρόνο να βλέπουν τις οικογένειές τους, να είναι με τα παιδιά τους. Να μπορούν να ζουν με βάση τον τεράστιο πλούτο που παράγουν και όχι να μην έχουν πρόσβαση ούτε στα στοιχειώδη, να έχουν άδειο ψυγείο λόγω της ακρίβειας.

Γι' αυτό απαντάμε σήμερα με την απεργία σε πάρα πολλούς χώρους δουλειάς, σε μεγάλα εργοστάσια παραγωγής τροφίμων και ποτών σε όλη την Ελλάδα, και στη συνέχεια, όταν βγει στη ζωή αυτός ο νόμος, θα συνεχιστεί η προσπάθεια να μείνει στα χαρτιά. Και τότε να πάνε να δουλέψουνε Κυριακή ο Α. Γεωργιάδης και τα παπαγαλάκια του...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ