Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ
Βούλιαξε το Σύνταγμα, χιλιάδες οι διαδηλωτές, κανένας συμβιβασμός με τον εργασιακό μεσαίωνα!

Την απόφασή τους να μην αποδεχθούν τη σύγχρονη σκλαβιά, με όσους νόμους και διατάξεις κι αν επιχειρούν να την κάνουν «καθεστώς» το κράτος, οι κυβερνήσεις και η εργοδοσία, διαδήλωσαν χτες το πρωί στο Σύνταγμα χιλιάδες εργαζόμενοι, απεργοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, διατρανώνοντας τις δίκαιες διεκδικήσεις τους για σύγχρονα δικαιώματα, για σταθερή δουλειά και ωράριο, για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα.

«Το 8ωρο κερδήθηκε με αγώνες και με αίμα», ξεκαθάρισαν εργαζόμενοι και συνδικάτα, και αψηφώντας την εργοδοτική τρομοκρατία, τη κατασυκοφάντηση των εργατικών αγώνων από την κυβέρνηση, την επιχείρηση «σιωπής» που επιχείρησαν να επιβάλλουν οι εργατοπατέρες, «βούλιαξαν» την Αθήνα, με το ογκώδες συλλαλητήριο.

Ενα συλλαλητήριο που εκτός από την καταδίκη του εκτρωματικού νομοσχεδίου μετατράπηκε σε βήμα έκφρασης της οργής και της αγανάκτησης για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και νεολαίους, για τους ανθρώπους του μόχθου που που από τη μία βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται και από την άλλη την κυβέρνηση να τους χώνει για δουλειά 13 ώρες τη μέρα. Που από τη μία λιώνουν στους χώρους δουλειάς και από την άλλη πέφτουν θύματα ενός κράτους εχθρικού μέχρι το μεδούλι, διαλύονται από την εγκληματική πολιτική του «κόστους - οφέλους».

Με τις προσυγκέντρωσεις να μετατρέπονται σε μαχητικές διαδηλώσεις, σημαίνοντας τον ξεσηκωμό στο λαό της Αθήνας, με τα δεκάδες πανό των σωματείων από όλους τους κλάδους, από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να καταδικάζουν το αίσχος που φέρνει η κυβέρνηση, το ογκώδες συλλαλητήριο αποτελεί ήδη παρακαταθήκη για την ενίσχυση της πάλης.

Στο μεγάλο συλλαλητήριο συναντήθηκαν οι εργαζόμενοι από μεγάλα εργοστάσια, όπως από τα Τρόφιμα που βρίσκονται στο στόχαστρο του νομοσχεδίου, από το Φάρμακο και την Ενέργεια, από τον Τύπο - Χαρτί, την Ενέργεια. Από τις Τηλεπικοινωνίες και τις Κατασκευές, από το Χρηματοπιστωτικό Τομέα, τις μεταφορές κ.α.

«Με απλήρωτη εργασία και τσάκισμα μισθών χτίζονται τα κέρδη των αφεντικών», φώναξαν οι χιλιάδες που πλημμύρισαν την πλατεία Συντάγματος, διαμηνύοντας ότι απορρίπτουν την πολιτική που τους στέλνει μέχρι τα 74 χρόνια στη δουλειά, «να ζουν και να πεθαίνουν για τα αφεντικά».

Από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης διαβάστηκε ο μακρύς κατάλογος των Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων που προκήρυξαν την απεργία, χτίζοντας το μέτωπο κόντρα στις συνδικαλιστικές δυνάμεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ, που απέρριψαν την πρόταση για 24ωρη απεργία και προτίμησαν να ...συννομοθετούν με την κυβέρνηση, κάνοντας «παρατηρήσεις» και προτείνοντας «βελτιώσεις» στο νομοσχέδιο - έκτρωμα.

Με τα δεκάδες Σωματεία και Ομοσπονδίες συναντήθηκαν, με κοινές διεκδικήσεις, μικροί επαγγελματίες με το πανό της ΟΒΣΑ, γυναίκες που απήργησαν και διαδήλωσαν με το μπλοκ της ΟΓΕ, φοιτητικοί σύλλογοι.

Στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της, Δημήτρη Κουτσούμπα. Επίσης συμμετείχαν ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ