Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ολη η χώρα μια απεργιακή διαδήλωση ενάντια στην εγκληματική πολιτική του κέρδους

ΝΑΟΥΣΑ
ΝΑΟΥΣΑ
Μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια έγιναν συνολικά σε πάνω από 50 πόλεις σε όλη τη χώρα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, κόντρα στη λάσπη και το κάρβουνο που φέρνουν στη ζωή των εργαζομένων κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι.

Στον Εβρο

Ειδικά στον Εβρο, στη «σκιά» της μεγάλης καταστροφής από τις πρόσφατες πυρκαγιές, οι εργαζόμενοι πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους τόσο για τα σύγχρονα δικαιώματά τους, όσο και για μέτρα προστασίας της ζωής τους.

Από το βήμα της συγκέντρωσης στην Αλεξανδρούπολη, ο Γιάννης Χιώνης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ενότητα» ανέδειξε τι φέρνει στη ζωή των εργαζομένων το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αλλά και τι βιώνει ο λαός από την εγκληματική πολιτική που θυσιάζει τα δικαιώματά του και τη ζωή του για τα κέρδη των λίγων. «Μυρίζουμε καπνό και στάχτη, ανασαίνουμε βαριά και βλέπουμε μαύρη θέα! Είμαστε Αλεξανδρουπολίτες», είπε. «Πνιγόμαστε στην Πύλο, στο Αιγαίο, μας κλέβουν, μας στοιβάζουν σε τρέιλερ και σε ψυγεία, καιγόμαστε ζωντανοί στον Εβρο! Είμαστε μετανάστες. Δουλεύουμε μια και δυο και τρεις δουλειές. Το κοινό μας είναι ότι είμαστε φτωχοί, είμαστε εργαζόμενοι και προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα».

Κόρινθος
Κόρινθος
Ο Δημήτρης Γιαννούδης, μέλος της επιτροπής κατοίκων οικισμού Παλαγίας, που έχει υποστεί ζημιές από τη φωτιά, ανέδειξε ότι αυτό το κράτος που θέλει να απογειώσει την ευελιξία, για να αυξήσει τα κέρδη της εργοδοσίας, είναι το ίδιο που άφησε απροστάτευτο τον λαό σε φωτιές και πλημμύρες. Μετά την καταστροφή από τη φωτιά «ζούμε σήμερα μια νέα κατάσταση στο χωριό, που κινδυνεύει πλέον από τις βροχές, με μπαζωμένα φρεάτια και ρέματα ακαθάριστα εδώ και δεκαετίες, αλλά και με καμένα σπίτια και αυλές συγχωριανών μας που δεν ελπίζουν σε καμιά αποζημίωση, σύμφωνα τουλάχιστον με το μοντέλο της Εύβοιας». Και πρόβαλε τις διεκδικήσεις του λαού της περιοχής: «Συνεχίζουμε την οργάνωση και τη διεκδίκηση μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους, τις επιτροπές κατοίκων, γιατί παρά τις όποιες εξαγγελίες της κυβέρνησης η εμπειρία από άλλες περιοχές δείχνει ότι ακόμα δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις μετά από 2 και 3 χρόνια. Να μην υπάρχει εφησυχασμός από τις δηλώσεις δημάρχων και περιφερειαρχών. Απαιτούμε από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τη δημοτική Αρχή να σταματήσουν να ρίχνουν ο ένας την ευθύνη στον άλλο και να πάρουν εδώ και τώρα, πριν να είναι αργά, όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας. Απαιτούμε άμεση και στο 100% αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες».

Αλεξανδρούπολη
Αλεξανδρούπολη
Στη συγκέντρωση μίλησε και ο Παναγιώτης Τσίρτσης, πρόεδρος του ΝΤ Εβρου της ΑΔΕΔΥ που πέρα από τις ευθύνες για την καταστροφή από τις φωτιές, ανάδειξε πως επηρεάζει το νομοσχέδιο έκτρωμα και τον κλάδο του Δημοσίου.

Μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν χτες και στην Κομοτηνή με τη συμμετοχή των φοιτητών και βιομηχανικών εργατών να ξεχωρίζει, στην Ξάνθη με σημαντική παρουσία εργαζομένων από πολλούς κλάδους από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, στην Καβάλα, όπου οι εκπρόσωποι των σωματείων αλλά και των φοιτητών σάλπισαν ξεσηκωμό ώστε να μην εφαρμοστεί πουθενά το νέο αντεργατικό έκτρωμα, στη Δράμα, όπου ξεχώρισε η συμμετοχή των εργατών από επιχειρήσεις εξόρυξης μαρμάρου που απήργησαν και πήραν τη θέση τους δίπλα στους συναδέλφους τους από άλλους χώρους δουλειάς.

Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά, Φλώρινα, Κατερίνη, Κιλκίς, Εδεσσα και Γιαννιτσά.

Στην Ημαθία με μπροστάρη το Εργατικό Κέντρο και πολλά σωματεία, που πήραν αποφάσεις για απεργία, πραγματοποιήθηκαν μαχητικές συγκεντρώσεις σε Βέροια και Νάουσα, όπου οι εργαζόμενοι έδωσαν αγωνιστικό «παρών» καταδίκης του αντεργατικού νομοσχεδίου.

Στην Πελοπόννησο

Με συγκέντρωση στην πλατεία 23ης Μαρτίου και μαχητική πορεία στους δρόμους της Καλαμάτας ολοκληρώθηκε η απεργιακή κινητοποίηση συνδικάτων της Μεσσηνίας, ενώ δόθηκε και μήνυμα αλληλεγγύης στον πληττόμενο λαό της Θεσσαλίας. Δυνάμεις των σωματείων από τα ξημερώματα, έδωσαν τη μάχη περιφρούρησης της απεργίας σε εμπορικά καταστήματα στην πόλη, όπως και στα έργα της ΤΕΜΕΣ στην Πύλο, ενώ όλα τα εργοτάξια «νέκρωσαν».

Στη απεργιακή συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν οι Παναγιώτης Καράμπελας και Αρης Κομπότης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και γραμματέας του Σωματείου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, αντίστοιχα.

Στην Κόρινθο, πραγματοποιήθηκε μια από τις πιο δυναμικές συγκεντρώσεις, με συμμετοχή απεργών από διάφορους χώρους δουλειάς όπως του εργοστασίου «Μουρίκης», εργατοϋπαλλήλων από τον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών, ιδιωτικών υπαλλήλων και εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τη δική τους απάντηση έδωσαν εργαζόμενοι και λαός της Αργολίδας και στην απεργιακή συγκέντρωση στο Ναύπλιο, όπου δυναμική παρουσία είχαν εργαζόμενοι από τα Τρόφιμα - Ποτά, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τους Δασκάλους.

Δυναμική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Τρίπολη στην πλατεία Πετρινού. Συμμετοχή είχαν στην απεργία εργαζόμενοι από το εργοτάξιο της Φαρμακοβιομηχανίας DEMO και από τα ΚΔΑΥ Τρίπολης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ