Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η επιτυχία της απεργίας γίνεται αφετηρία για πιο δυνατούς αγώνες!

Κινητοποίηση που χάλασε τα σχέδια κυβέρνησης, ομίλων και εργατοπατέρων

«Είμαστε εδώ και είμαστε πολλοί»: Το μήνυμα της επιτυχίας της απεργίας, ιδιαίτερα στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς όπου υπάρχουν σωματεία, μετέφερε στην απεργιακή συγκέντρωση ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στους απεργούς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που έκαναν κουρελόχαρτο τους νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις που έβγαλαν την κινητοποίηση «παράνομη». Παράλληλα, μετέφερε τη στήριξη των συνδικάτων στον αγώνα των συμβασιούχων πυροσβεστών.

«Αυτό το αντεργατικό έκτρωμα έχει γνωρίσει ήδη τη συντριπτική αποδοκιμασία από την πλειοψηφία των εργαζομένων, των συνδικάτων», ξεκαθάρισε. «Είναι πραγματικά ιλαροτραγωδία και πολιτικός κυνισμός να βγαίνουν τόσες μέρες οι κυβερνώντες και να λένε ότι τα επιχειρησιακά σωματεία αποδέχονται το νομοσχέδιο, και όταν τα επιχειρησιακά σωματεία βγαίνουν στην απεργία, η κυβέρνηση τα σέρνει στα δικαστήρια, για να τους κόψει το δικαίωμα να απεργούν», κατήγγειλε. «Σήμερα πήραν την απάντησή τους. Η επιτυχία της απεργίας είναι η αφετηρία για να δυναμώσουν ακόμα πιο αποφασιστικά οι αγώνες των εργαζομένων ενάντια σε μια εγκληματική πολιτική την οποία έχουν υπηρετήσει όλες οι κυβερνήσεις, μια πολιτική που μας πνίγει, μας καίει, μας δολοφονεί στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, καταστρέφει τις περιουσίες του λαού, κρατά σε ομηρία χιλιάδες συμβασιούχους σε κρίσιμες υποδομές», τόνισε, για να καταλήξει:


«Κάθε καινούργιο έγκλημα έχει την υπογραφή ενός συστήματος που δεν διστάζει να θυσιάσει την ανθρώπινη ζωή για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό, τώρα πρέπει να μεγαλώσει η αντίσταση των εργαζομένων ενάντια σε αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης, της βαρβαρότητας, της φτώχειας. Ενάντια σε αυτό το σύστημα που θυσιάζει τα δικαιώματά μας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Εμπρός λοιπόν για νέους αγώνες. Για να υπάρχει μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Για αυξήσεις στους μισθούς. Για Συλλογικές Συμβάσεις. Για άμεσα μέτρα προστασίας ενάντια στην ακρίβεια. Για πραγματικές υποδομές, για να μην πνίγεται και να μην καίγεται ο λαός μας».

Η απεργιακή μας κινητοποίηση τους χάλασε τα σχέδια!

«Η κυβέρνηση, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι συνδικαλιστές τους που είναι τοποθετημένοι στη ΓΣΕΕ, προσπάθησαν από την πρώτη μέρα που ετοιμάστηκε το νομοσχέδιο να μας πείσουν να το στηρίξουμε!», ανέφερε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Το ίδιο έκαναν αυτές οι συνδικαλιστικές δυνάμεις και σε μεγάλες Ομοσπονδίες, «όπως στην Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού, όπου εδώ και χρόνια η πλειοψηφία της διοίκησης έχει υπογράψει τη κατάργηση του 8ωρου, την 7ήμερη εργασία, και μάλιστα χωρίς προσαύξηση», σχολίασε.


«Προσπάθησαν να μας κρύψουν τι ακριβώς πάνε να κάνουν με αυτόν τον νόμο, να μας πουν ότι το κάνουν για μας. Μάλιστα συνέχισαν να φέρνουν ως παράδειγμα τα catering, όπου από πριν ο κανόνας ήταν οι 13 ώρες δουλειάς, πάντα με τη δικαιολογία της έκτακτης ανάγκης. Τους έπιασε ο πόνος ξαφνικά για το δίκιο του εργάτη. Μάλιστα ακούσαμε τον Γεωργιάδη να λέει ότι δεν βλέπει κανένα επιχειρησιακό σωματείο να διαμαρτύρεται. Από πού να ξεκινήσουμε να του διαβάζουμε τις αποφάσεις επιχειρησιακών σωματείων, που αυτήν τη φορά έσπασαν ρεκόρ; Από τον Τουρισμό, που εδώ στην Αττική πάνω από 15 επιχειρησιακά σωματεία συμμετέχουν στην απεργία; Από τη Βιομηχανία Τροφίμων, όπου σήμερα μεγάλα εργοστάσια είναι κλειστά; Από το Δημόσιο; Επειδή ο κατάλογος είναι μακρύς, ας μην κάνει η κυβέρνηση πως δεν ξέρει. Ξέρουν πολύ καλά τι γίνεται», σημείωσε.

«Ο στόχος της κυβέρνησης και όσων έσκιζαν μέχρι σήμερα τα ρούχα τους για την περιβόητη Οδηγία της ΕΕ, για το πόσο καλά αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο ή όχι, ήταν να μην υπάρξει κανενός είδους κάλεσμα για απεργία, να μην υπάρξουν αποφάσεις από τις μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις και μάλιστα σε κρίσιμους χώρους δουλειάς», υπογράμμισε. Στο πλαίσιο αυτό, ανέδειξε τη συμβολή των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτόν τον σχεδιασμό, καθώς «μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είχαν βγάλει άχνα, κρυβόντουσαν στα γραφεία τους, δεν σήκωναν τηλέφωνα», θέτοντας εμπόδια στην οργάνωση της απεργιακής απάντησης.


«Οσο έβλεπαν τις αποφάσεις των συνδικάτων να δημοσιεύονται, τόσο κατέληγαν σε αντιφάσεις και γελοιότητες, όπως και σε τρομοκρατία και εκφοβισμό. Από τη μια μας λένε ότι θέλουν να προστατέψουν το δικαίωμα στην εργασία απέναντι στους απεργούς, και από την άλλη απελευθερώνουν τις απολύσεις με τη δοκιμαστική περίοδο, ακόμα και σε έγκυες γυναίκες, μέχρι και στους εποχικούς συμβασιούχους», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Λένε αυτές τις χαζομάρες γιατί θέλουν να κρύψουν ότι ο στόχος τους είναι να χτυπηθεί το εργατικό κίνημα, η συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα στην απεργία».

«Είναι βέβαιο ότι όλοι τους θέλανε να περάσει έτσι, στη ζούλα. Να φανεί ότι είναι αποδεκτό από τους εργαζόμενους. Σήμερα η μεγάλη πανεργατική απεργία, που πήρε πλέον πανελλαδικά χαρακτηριστικά, η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση εδώ στο Σύνταγμα, τους χάλασε τα σχέδια! Κάνουμε σε όλους καθαρό από αυτήν εδώ τη συγκέντρωση, στην κυβέρνηση, στους εργοδότες και στα κόμματα που στηρίζουν τη πολιτική της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων: Το βασικό αίτημα της απεργίας μας είναι να μην ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, να το πάρουν πίσω. Αυτοί που θα το ψηφίσουν έχουν τεράστια ευθύνη και θα το πληρώσουν», τόνισε ο Γ. Στεφανάκης.

«Οσοι συνδικαλιστές εσκεμμένα καλλιεργούν την άποψη ότι τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, λόγω του αρνητικού συσχετισμού στη Βουλή, ας πάνε να παραδοθούν στα αφεντικά και να μας αφήσουν ήσυχους. Οσοι προβληματίζονται, όσοι θέλουν να αντιδράσουν, έχουν την επιλογή να περάσουν στη γραμμή της σύγκρουσης και της διεκδίκησης. Εχουμε αποδείξει ότι ο συσχετισμός δυνάμεων αλλάζει όταν εμείς οι εργαζόμενοι ενωθούμε, οργανωθούμε και πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας», κατέληξε.

Δεν εξαιρούνται οι εργαζόμενοι του Δημοσίου από την επίθεση

«Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα και των δήμων απεργούμε μαζικά και είμαστε εδώ ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα», τόνισε ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΠΟΕ ΟΤΑ. Από το βήμα της συγκέντρωσης έδωσε απάντηση στις ...απορίες του υπουργού γιατί απεργούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο: «Του λέμε και από αυτό το βήμα: Το 8ωρο και το 5ήμερο αποτελούν κατακτήσεις της εργατικής τάξης και όποιος απλώνει το χέρι πάνω τους θα βρίσκει απέναντί του ενιαία όλη την τάξη μας. Η σημερινή απεργία αποτελεί το ταξικό μας χρέος, τόσο για μας όσο και για να αφήσουμε στα παιδιά μας ό,τι μας άφησαν οι προηγούμενες γενιές με τους αγώνες τους».

«Ξέρουν, κύριε υπουργέ, και οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα να διαβάζουν. Διαβάζουμε λοιπόν ότι ο νόμος έχει 35 άρθρα. Στο κείμενο του νομοσχεδίου το Δημόσιο εξαιρείται ρητά μόνο στα 6 από τα 35. Αρα, όπου δεν εξαιρείσαι συμπεριλαμβάνεσαι. Αυτό θα ισχύσει και όχι οι τηλεοπτικές δηλώσεις», σχολίασε.

Οπως εξήγησε, διατάξεις όπως αυτές που προβλέπουν δουλειά έξι μέρες τη βδομάδα, και το Σαββάτο, δεν εξαιρούν το Δημόσιο. «Με 8 ευρώ προσαύξηση μας καταργούν το 5ήμερο, μας καταργούν τη μέρα ανάπαυσης όταν δουλεύαμε για έκτη μέρα. Και έτσι τρίβουν τα χέρια τους οι εργοδότες μας, δήμαρχοι, διοικητές νοσοκομείων, αφού με 32 ευρώ τον μήνα θα έχουν εργαζόμενους για τέσσερις παραπάνω μέρες στη δουλειά», σημείωσε. Αντίστοιχα, οι διατάξεις για τη «διευθέτηση» εργασίας και την υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων, αλλά και το άρθρο για την υπεράσπιση της απεργοσπασίας και τις ποινές σε όποιον αγωνίζεται, σαφώς και αφορούν και τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. «Είναι μονόδρομος για την εργατική τάξη να δώσει ενιαία αυτήν τη μάχη», τόνισε.

Η πλημμύρα στον κάμπο δεν αφορά μόνο τους αγροτοκτηνοτρόφους!

Την εγκληματική απουσία αντιπλημμυρικών έργων και τις συνέπειες των σχετικών ελλείψεων στην αγροτική παραγωγή ανέδειξε ο Θωμάς Κούκος εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα των πλημμυροπαθών παραγωγών λαϊκών αγορών από την περιοχή της Φαρκαδόνας Τρικάλων. «Φέτος χάσαμε όλη την παραγωγή από τα ποτάμια που πλημμύρισαν τις περιοχές μας. Η περιοχή μας δεν πλημμυρίζει για πρώτη φορά. Ο Αγροτικός Σύλλογος Τρικάλων απαιτούσε εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις και την Περιφέρεια αντιπλημμυρικά έργα και θωράκιση του Θεσσαλικού κάμπου», είπε. Ωστόσο, αν και όλοι ήξεραν τον κίνδυνο, δεν έκαναν τίποτα. «Οι μόνοι που στάθηκαν δίπλα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους είναι τα συνδικάτα», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι η αλληλεγγύη «αν και είναι απαραίτητη δεν φτάνει» και είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας, η διεκδίκηση αποζημιώσεων και μέτρων στήριξης, ώστε να μπορούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να συνεχίσουν να ζουν και να δουλεύουν στον τόπο τους. «Η πλημμύρα στον κάμπο δεν αφορά μόνο τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Αν δεν στηριχθούν, ένα σημαντικό μέρος της φυτικής και ζωικής παραγωγής θα εγκαταλειφθεί. Οι ελλείψεις των προϊόντων θα συνοδευτούν με άλματα στις τιμές βασικών ειδών διατροφής», εξήγησε και μετέφερε τα αιτήματα για την επιβίωσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ