Τρίτη 3 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Δρομολογούν «διευθετήσεις» οι «τρομακτικές ευκαιρίες» για τους ομίλους

Από προηγούμενη συνάντηση για τη λεγόμενη Θετική Ατζέντα
Από προηγούμενη συνάντηση για τη λεγόμενη Θετική Ατζέντα
Συνεχίζεται το παζάρι στα Ελληνοτουρκικά, ενόψει, μάλιστα, εξελίξεων την αμέσως επόμενη βδομάδα, οπότε και επίκειται συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, Κ. Φραγκογιάννη, και του Τούρκου ομολόγου του, Μπ. Ακσαπάρ, με αντικείμενο την προώθηση της λεγόμενης Θετικής Ατζέντας, των διμερών μπίζνες, ως κομμάτι των συνολικότερων «διευθετήσεων».

Ενόψει της συνάντησης ο Ελληνας υφυπουργός, μιλώντας στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», εξήγησε ότι η Ατζέντα «αναπτύσσεται γύρω από 29 πλέον θεματικές οικονομικού και εμπορικού ενδιαφέροντος, στους τομείς των μεταφορών, του περιβάλλοντος, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του τουρισμού». Πρόσθεσε ότι «στα τρία πλέον χρόνια ζωής της» «έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη βελτίωση της διασυνδεσιμότητας, για τη διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών, για την αύξηση των τουριστικών ροών εκατέρωθεν», «διευκολύνουν συναλλαγές, μετακινήσεις, επιχειρηματικές συνεργασίες».

Τόνισε, δε, ότι η Ατζέντα αυτή «συνιστά στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης» και ότι «συνέβαλε ουσιαστικά και καθοριστικά στη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και κλίματος συνεργασίας, ακόμα και στην πρόσφατη περίοδο εντάσεων στις σχέσεις μας με τη γείτονα, προ του φονικού σεισμού στην Τουρκία, τον περασμένο Φεβρουάριο». Πρόσθεσε ότι πλέον «το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει αντιστραφεί σημαντικά. Το θετικό κλίμα και η βούληση διατήρησής του επιβεβαιώθηκε άλλωστε και από τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη». «Ως εκ τούτου», συνέχισε, «υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στη Θετική Ατζέντα και προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις σε όλες τις θεματικές». Εβαλε «κοινό στόχο» των δύο μερών, στην προσεχή συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, στις 7/12 στη Θεσσαλονίκη, να υπογραφούν, στο ανώτατο επίπεδο, Μνημόνια και Συμφωνίες συνεργασίας επί συγκεκριμένων δράσεων.

Αλλωστε και ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης χτες σε συνέντευξη του δήλωνε «συγκρατημένα αισιόδοξος», επιμένοντας ότι «μπορούμε πια να είμαστε πιο θετικά διακείμενοι στις προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων», αφού «και οι δύο καταλαβαίνουμε ότι είναι μία ευκαιρία να αφήσουμε στην άκρη εντάσεις του παρελθόντος, να αφήσουμε στην άκρη αυτή την ακραία ρητορική και να βρούμε έναν τρόπο συμπόρευσης». «Εχουμε πολλά θέματα τα οποία συγκροτούν τη λεγόμενη θετική ατζέντα, τα οποία μπορούμε να δρομολογήσουμε. Εχουμε σημαντικά περιθώρια να δουλέψουμε μαζί στο ζήτημα της μετανάστευσης», είπε δείχνοντας προς διευθετήσεις με «κρίκους» το Μεταναστευτικό και τις μπίζνες. Εβαλε, δε, ως ορόσημο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας τον Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι «είναι προς όφελος και των δύο χωρών να μπούμε στην τελική ευθεία προετοιμασίας» του «διατηρώντας το καλό κλίμα το οποίο έχει οικοδομηθεί».

«Λύση - πακέτο» και για Κυπριακό

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, μιλώντας την Παρασκευή σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, υποστήριξε ότι «η επανεκλογή του Προέδρου Ερντογάν δεν ήταν απαραίτητα κάτι κακό για την Ελλάδα, δεν ήταν απαραίτητα κακό για την Ευρώπη και για όλο τον κόσμο και αυτό απεδείχθη διότι μετά την επανεκλογή του άλλαξε πορεία». Κάλεσε, εξάλλου, Ερντογάν και το «τουρκικό κατεστημένο» να «συνειδητοποιήσουν ότι για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν κανόνες σε αυτό το παιχνίδι, όπως λένε και οι Αμερικανοί», παραπέμποντας στο Διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, τα οποία βέβαια κόβονται και ράβονται ανάλογα με τα σχέδια του κεφαλαίου. Εκλεισε, δε, το μάτι στους τουρκικούς επιχειρηματικούς ομίλους, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες, τρομακτικές ευκαιρίες και για τους δύο, αν βεβαίως καταλήξουμε σε ένα σημείο κοινής κατανόησης με την Τουρκία».

Παραπέρα, κάνοντας σαφές ότι εξετάζουν «λύση - πακέτο», είπε ότι «αυτή η κατανόηση (...) περιλαμβάνει και την επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος. Αν αφήσουμε το Κυπριακό Ζήτημα στην άκρη θα επιστρέψουμε και θα μολύνουμε αυτές τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο μέλλον», τόνισε. Σε κάθε περίπτωση έστειλε μήνυμα, σε Αγκυρα και άλλα κέντρα, ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει αυτό που της αναλογεί για να επιλύσει τη διαφορά με την Τουρκία».

Σημειωτέον, την Κυριακή ο Δένδιας επισκέφθηκε την Κύπρο, για τις εκδηλώσεις της 63ης επετείου ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δήλωσε εκεί ότι επιδιώκουν η Κύπρος να «παραμείνει φάρος σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Επίσης, ότι στην αναζήτησή τους «για ένα λαμπρό, πιο ειρηνικό, πιο σταθερό μέλλον σε ολόκληρη την περιοχή» είναι «συνοδοιπόροι (...) με όλες τις χώρες της περιοχής, χωρίς αποκλεισμούς», υπό την προϋπόθεση ότι είναι διατεθειμένες να συνυπογράψουν «τον σεβασμό των συνόρων, των συνθηκών του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας». Εκανε, πάντως, καθαρό ότι τα σχέδιά τους και κάθε πρόσκαιρος συμβιβασμός τους εμπεριέχουν τον σπόρο μιας επόμενης αντιπαράθεσης, λέγοντας ότι «για την Ελλάδα των "Belharra", των "Rafale" και των "Viper" η Κύπρος δεν κείται μακράν».

Στο μεταξύ, το ελληνικό ΥΠΕΞ έσπευσε να καταδικάσει τη βομβιστική επίθεση στην Αγκυρα, εκφράζοντας «αλληλεγγύη» «στον λαό και την κυβέρνηση» της Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ