Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
Απαιτούνται σύγχρονες, ασφαλείς Εστίες που να καλύπτουν τις ανάγκες

Ερώτηση του ΚΚΕ για τα οξυμένα προβλήματα στις Εστίες του Πανεπιστημίου Πατρών

Αντιμέτωποι με οξυμένα προβλήματα είναι οι φοιτητές στις Εστίες του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίες επιπλέον δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών όσων σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους. Ζητώντας συγκεκριμένα επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης μιας σειράς ζητημάτων, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Παραθέτοντας την κατάσταση, σημειώνει:

«Οι εύηχοι τίτλοι του τοπικού Τύπου στην Πάτρα, για "Σύγχρονες φοιτητικές εστίες στην Πάτρα επιτέλους", που ακολουθούν τις βαρύγδουπες δηλώσεις του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, δυστυχώς δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Στο Πανεπιστήμιο Πατρών, το τρίτο μεγαλύτερο ανώτατο ίδρυμα της χώρας, φοιτούν περισσότεροι από 40.000 φοιτητές.

Το Πανεπιστήμιο διαθέτει στην πόλη της Πάτρας (που είναι και η έδρα του) δύο βασικά συγκροτήματα Εστιών: Ενα στην περιοχή Ρίο, που διαθέτει περίπου 700 κλίνες, και ένα στην περιοχή Κουκούλι, που διαθέτει περίπου 150 κλίνες. Συγχρόνως, στην Πάτρα κάθε χρόνο ενοικιάζονται περίπου 200 κλίνες σε ξενοδοχεία της πόλης, οι οποίες διατίθενται σε φοιτητές. Αντίστοιχα, στο Μεσολόγγι υπάρχει φοιτητική εστία που διαθέτει περίπου 40 κλίνες, ενώ στο Αγρίνιο δεν υπάρχει καμία Εστία και επιπλέον δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες από ξενοδοχεία».

Αντιμέτωποι με κόφτες και χαράτσια

«Οι "τυχεροί" που καταφέρνουν να βρουν ένα δωμάτιο στην Εστία της Πάτρας έχουν περάσει από σαράντα κύματα πολλαπλών κοφτών και είναι εν τέλει οι "φτωχότεροι των φτωχών". Από μόνο του αυτό το στοιχείο δείχνει περίτρανα ότι οι πανηγυρισμοί της Πρυτανείας, για την κάλυψη με δωμάτιο όλων των φοιτητών που έκαναν αίτηση, είναι τουλάχιστον προκλητικοί για το σύνολο των φοιτητών, αφού οι προϋποθέσεις - πέλεκυς δεν τους επιτρέπουν καν να μπουν στη διαδικασία υποβολής αίτησης.

Σε ό,τι αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές των Εστιών, χωρίς ίχνος υπερβολής αγγίζουν τα όρια του επικίνδυνου. Η πλήρης εγκατάλειψη έχει οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις, όπως ήταν για παράδειγμα η κατάρρευση τμήματος της οροφής σε κοινόχρηστο μπάνιο πριν μερικά χρόνια. Ταυτόχρονα η μούχλα σε δωμάτια και τουαλέτες, η έλλειψη ζεστού νερού (πρόσφατη καταγγελία οικότροφου στα τέλη Αυγούστου 2023), η έλλειψη θέρμανσης τον χειμώνα κ.ά. δημιουργούν συνθήκες επικίνδυνες για την ίδια την υγεία των οικοτρόφων.

Η ανακαίνιση κάποιων δωματίων σε Πάτρα (περίπου 100 κλίνες) και Μεσολόγγι (περίπου 10, με πρόβλεψη για επιπλέον 28 κλίνες) αφενός είναι εν εξελίξει και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση από τη χρηματοδότηση του υπουργείου και τον εργολάβο, αφετέρου δεν αφορά το σύνολο των κοινόχρηστων χώρων ακόμα και στα εν λόγω κτίρια (μπάνια, διάδρομοι κ.λπ.), με το θέαμα να παραμένει αποκρουστικό και την κατάσταση άκρως ανθυγιεινή.

Τα δύο κτίρια που κρίθηκαν ακατάλληλα λόγω του σεισμού του 2007 κατεδαφίστηκαν πριν λίγες μέρες, το κτίριο Γ στις Εστίες του Ρίου από τον ίδιο σεισμό του 2007 έχει κριθεί κατά το ήμισυ ακατάλληλο και δεν κατοικείται, ενώ το υπόλοιπο μισό λειτουργεί και στεγάζει φοιτητές. Γι' αυτό το κτίριο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.

Η ευθύνη της λειτουργίας και της συνολικής ανακαίνισης των Εστιών βαραίνει την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, ενώ η οικονομική διαχείριση (σίτιση, έργα φύλαξης, ελαφρά συντήρηση κτιρίων, καθαριότητα) έχει ανατεθεί στο Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), το οποίο δηλώνει ότι για 17 Ιδρύματα που έχει στην ευθύνη του διαθέτει όλους κι όλους 2 μηχανικούς. Η πάγια τακτική να πετάει ο ένας το μπαλάκι των ευθυνών στον άλλον δείχνει περίτρανα γιατί οι Εστίες - όπως εξάλλου και όλες οι δομές του Πανεπιστημίου - θα έπρεπε να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Σχετικά με την ανακοίνωση για εξασφάλιση από το υπουργείο 4,4 εκατ. ευρώ "για τον συνολικό εκσυγχρονισμό των Εστιών σε Ρίο και Κουκούλι", πέραν του ότι αποτελεί μια γενικόλογη δέσμευση που βρίσκεται πάντα υπό την αίρεση της λεγόμενης αντοχής της καπιταλιστικής οικονομίας, είναι ζήτημα αν αρκούν για την ανέγερση νέων Εστιών στη θέση των κατεδαφιζόμενων. Δηλαδή για το πολύ 200 κλίνες ακόμα, και θα δούμε πότε και αν.

Ομως η αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος της στέγασης των φοιτητών στην Πάτρα, λόγω και της εκτίναξης των ενοικίων το τελευταίο διάστημα ειδικά, μετατρέπει τις σπουδές των παιδιών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών σε απαγορευμένο είδος.

Την ίδια στιγμή οι πρυτανικές αρχές:

  • Θεσπίζουν και νέο χαράτσι 200 ευρώ για τους νέους οικότροφους, που άμεσα θα γενικευτεί, ως εγγύηση ότι θα παραδώσουν τα δωμάτιά τους όπως τα βρήκαν.
  • Απαιτούν από τους οικότροφους να αδειάζουν τα δωμάτιά τους στις γιορτές Χριστουγέννων και Πάσχα και μετά τις 30/6 κάθε χρόνο για όλο το καλοκαίρι (κάποιες εξεταστικές τελειώνουν αρχές Ιούλη), μαζεύοντας τα πράγματά τους, πετώντας τους δηλαδή κυριολεκτικά στον δρόμο. Προετοιμάζουν με αυτόν τον τρόπο την οικονομική αξιοποίηση των δωματίων των Εστιών, λειτουργώντας ως μάνατζερ καταλυμάτων airbnb!
  • Μέσα στον Ιούλιο του 2023 προσπάθησαν να διώξουν τουλάχιστον 90 οικότροφους από τις Εστίες, αξιοποιώντας το φαιδρό επιχείρημα ότι δεν ανανέωσαν την αίτηση παραμονής τους, μια διαδικασία που παραλείπεται κάθε χρόνο.
  • Εφαρμόζουν το δόγμα "νόμος και τάξη" για να πετάξουν εκτός Εστιών φοιτητές που δίνουν με άνισους όρους τη μάχη των σπουδών τους, αλλά από το κράτος και τις πρυτανικές αρχές αυτοί βαφτίζονται "αιώνιοι".
  • Οι αιτήσεις για τη διαμονή των πρωτοετών φοιτητών στην Εστία ξεκίνησαν και χρειάζεται να παρθούν άμεσα μέτρα, με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου, ώστε κανένας φοιτητής/-τρια να μην εγκαταλείψει τις σπουδές του λόγω του απαγορευτικού για τη λαϊκή οικογένεια κόστους διαβίωσης».

Επισημαίνοντας τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιάννης Δελής, Σεμίνα Διγενή, Αφροδίτη Κτενά και Νίκος Παπαναστάσης ρωτούν τον υπουργό Παιδείας ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

- Να καταργηθεί το άδικο χαράτσι - εγγύηση των 200 ευρώ που επιβάλλεται στους νέους οικότροφους.

- Να εξασφαλιστεί διαμονή στη φοιτητική εστία για όσους κάνουν αίτηση, με διεύρυνση των προϋποθέσεων, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες. Για την κάλυψη των άμεσων αναγκών να αξιοποιηθούν χώροι του Πανεπιστημίου, κλίνες σε ξενοδοχεία κ.λπ., για να στεγαστεί το σύνολο των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

- Να γίνει έλεγχος καταλληλότητας των κτιρίων των Εστιών και να προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες επισκευές, από σχετικούς επιστήμονες - μηχανικούς, ώστε τα κτίρια να είναι σύγχρονα και ασφαλή για τους εργαζόμενους φοιτητές.

- Να ανεγερθούν σύγχρονες και ασφαλείς Εστίες με βάση τις ανάγκες, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς εμπλοκή ιδιωτών, σε όλες τις πόλεις όπου υπάρχουν Σχολές ή Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ