Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΠΘ
Συλλαλητήριο σήμερα για δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές

Από προηγούμενη κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων για τη σίτιση
Από προηγούμενη κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων για τη σίτιση
Κάλεσμα σε όλους τους φοιτητές του ΑΠΘ να συμμετάσχουν στη σημερινή κινητοποίηση στις 12 μ. στην Πρυτανεία του ΑΠΘ για το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση απηύθυναν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Μαθηματικού, Φυσικού, Χημικού, Βιολογικού, Δασολογίας, Οδοντιατρικής και Νομικής, οι οποίοι πραγματοποίησαν χτες συνέντευξη Τύπου.

Εκεί μίλησαν ο Γιώργος Τσακίρογλου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, και η Μαρία Ταταρίδου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Οδοντιατρικής, οι οποίοι παρουσίασαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ, όπου για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία του εργολάβου οι φοιτητές και ιδιαίτερα οι πρωτοετείς παραμένουν χωρίς σίτιση.

Ο Γιώργος Τσακίρογλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στη λέσχη έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι των καρτών σίτισης και σε όσους φοιτητές δεν διαθέτουν - ανάμεσά τους και οι πρωτοετείς - δεν επιτρέπεται η είσοδος στη λέσχη. Ο ίδιος σημείωσε ότι η εντατικοποίηση αυτή προσβλέπει στην επιβολή αντιτίμου στη σίτιση, θυμίζοντας ότι αντίστοιχες ενέργειες από τον ιδιώτη εργολάβο που διαχειρίζεται τη σίτιση όλου του ΑΠΘ έχουν γίνει και στο παρελθόν. Στο πλαίσιο αυτό είχε προχωρήσει τον περασμένο Μάη σε απολύσεις προσωπικού, στη μείωση των μερίδων από 6.000 σε 2.500 ανά μέρα και στην επιβολή ελέγχων κάρτας σίτισης, ενώ την ίδια ώρα λόγω της υποστελέχωσης οι φοιτητές αναγκάζονται να περιμένουν σε ουρές μέχρι και 45 λεπτά για ένα πιάτο φαγητό.

«Αγωνιζόμαστε για να μην αντιμετωπίζονται οι φοιτητές ως πελάτες, αλλά για ένα πανεπιστήμιο το οποίο ονειρευόμαστε και δικαιούμαστε στον 21ο αιώνα, που να καλύπτει όλες τις ανάγκες μας», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Με τη σειρά της, η Μαρία Ταταρίδου ανέφερε: «Η συγκεκριμένη προσπάθεια για επιβολή της κάρτας σίτισης και η προσπάθεια επιβολής αντιτίμου στη λέσχη του ΑΠΘ δεν έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία (...) Είναι ένα διαχρονικό ζήτημα που οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΑΠΘ, μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους, έχουμε δώσει πολύ μεγάλες μάχες για να μην εφαρμοστεί (...).

Εως τώρα τα έχουμε καταφέρει! Εχουμε δώσει μεγάλη μάχη έχοντας στο πλάι μας τα εργατικά σωματεία και τους εργαζόμενους της λέσχης, έχουμε εμποδίσει την εφαρμογή της κάρτας σίτισης και έχουμε καταφέρει να τρώνε όλοι οι φοιτητές δωρεάν.

Και πέρσι στην αντίστοιχη προσπάθεια που έγινε για μείωση των μερίδων αλλά και για μείωση του προσωπικού που δεν ανανέωναν τις συμβάσεις του το αποδείξαμε ότι δεν θα τα βάλουμε κάτω. Μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στη λέσχη αλλά και άλλα εργατικά σωματεία της πόλης πετύχαμε την ανανέωση των συμβάσεων στην πλειοψηφία τους, αλλά και καταφέραμε ξανά να ανακόψουμε την προσπάθεια επιβολής κάρτας σίτισης. Ετσι και τώρα δεσμευόμαστε ότι θα μας βρουν απέναντί τους και δεν θα τους επιτρέψουμε να μας κόψουν τη δωρεάν σίτιση για όλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ