Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΔΝΤ
Η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία «δεν μπορεί να τρέξει»

Αμετάβλητη διατήρησε την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας φέτος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατεβάζοντας ωστόσο ελαφρώς τον πήχη για το 2024.

Στην έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, το ΔΝΤ διατήρησε την εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2023 στο 3%, αλλά για το επόμενο έτος «βλέπει» πλέον ανάπτυξη 2,9% έναντι 3% που ανέμενε στις προβλέψεις του Ιούλη. Σημειώνεται ότι πέρυσι η παγκόσμια οικονομία «έτρεξε» με 3,5%.

Η «παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει χαμηλή και ανομοιογενής», η παγκόσμια οικονομία συνέχισε να ανακάμπτει από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και την «ενεργειακή κρίση», αλλά οι αποκλίνουσες τάσεις ανάπτυξης σηματοδοτούν «μέτριες» προοπτικές μεσοπρόθεσμα.

Παράλληλα, έχει ανακύψει ένας νέος κίνδυνος, λόγω της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 4% τις τελευταίες μέρες.

Κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «βλέπουμε την παγκόσμια οικονομία να σκοντάφτει και να μην μπορεί να τρέξει» και όσον αφορά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές είναι πιο «δυσοίωνες». Ακόμη και για το 2028 οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι συγκρατημένες, καθώς προβλέπει ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας μόλις κατά 3,1%.

Για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση της εκτίμησής του κατά 0,3% για το 2023 στο 2,1% και κατά 0,5% για το 2024 στο 1,5%, χάρη στις ισχυρότερες επενδύσεις και την αυξανόμενη κατανάλωση.

Για την Κίνα χαμηλώνει τον πήχη κατά 0,2% και 0,3% αντίστοιχα για το 2023 και το 2024, αναμένοντας ανάπτυξη 5% φέτος και επιβράδυνση στο 4,2% το 2024, λόγω της κρίσης των ακινήτων και της αδύναμης εξωτερικής ζήτησης.

Το ΔΝΤ μείωσε επίσης τις εκτιμήσεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης σε 0,7% για φέτος και στο 1,2% για το 2024.

Για το Ηνωμένο Βασίλειο αύξησε τις εκτιμήσεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης κατά 0,1% στο 0,5% για το 2023, αλλά αναμένει επιβράδυνση στο 0,6% για το 2024.

Η Ιαπωνία εκτιμά ότι θα «τρέξει» με ρυθμό 2% το 2023 και 1% το 2024.

Ο πληθωρισμός, σημειώνει το ΔΝΤ, συνέχισε να αποκλιμακώνεται σε όλο τον κόσμο, λόγω της πτώσης των τιμών της Ενέργειας και σε μικρότερο βαθμό των τιμών των τροφίμων, αλλά παραμένει σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ