Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ζυμώνονται» επεξεργασίες για παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων

Δεν χάνει ευκαιρία ο υπουργός Παιδείας να επαναλαμβάνει την πρόθεση της κυβέρνησης για παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος και ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ετσι, τα σενάρια που διαρρέονται αναφέρουν ότι στα μέσα Δεκέμβρη αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα, με τη μορφή των παραρτημάτων πανεπιστημίων του εξωτερικού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί πρώτα στη Σύνοδο Πρυτάνεων, με στόχο να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές του επόμενου έτους.

«Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα θεσμικά εργαλεία που μας παρέχουν το ίδιο το Σύνταγμα και το ενωσιακό Δίκαιο», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του για το θέμα ο υπουργός Παιδείας, Κυρ. Πιερρακάκης, και πρόσθεσε: «Η νομοθετική πρωτοβουλία που επεξεργαζόμαστε και θα κατατεθεί σύντομα προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ως παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας. Είναι δε αυτονόητο ότι στην όλη διαδικασία θα τίθενται κριτήρια υψηλής ποιότητας, τα οποία ήδη επεξεργαζόμαστε και συνδιαμορφώνουμε με την ΕΘΑΕΕ».

Βέβαια, παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας λειτουργούν ήδη εδώ και πολλά χρόνια, με συμφωνίες δικαιόχρησης με τα κολέγια. Ωστόσο, τα πτυχία που παρέχουν αναγνωρίζονται ως πανεπιστημιακά μόνο επαγγελματικά και όχι ακαδημαϊκά, δηλαδή οι απόφοιτοί τους αναγνωρίζονται επαγγελματικά ως απόφοιτοι πανεπιστημίων, δεν μπορούν όμως να συνεχίσουν ακαδημαϊκά τις σπουδές τους, με μεταπτυχιακά και διδακτορικά στα ΑΕΙ. Ετσι, από τη μία υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μέσω των κολεγίων, από την άλλη αυτά δεν αναγνωρίζονται πλήρως.

Είναι επόμενο ότι η όποια νέα νομοθεσία έρθει για τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων αντικειμενικά θα πρέπει να θέσει όρους και για τα υπάρχοντα κολέγια, που ξεπερνούν τα 30 αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας. Προς τα εκεί δείχνουν εξάλλου και οι συνεχείς δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για «κριτήρια υψηλής ποιότητας», που σημαίνουν «καμπανάκι» για αναμόρφωση του χώρου των κολεγίων και επιβίωση αυτών που έχουν κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε υποδομές, προσωπικό, προγράμματα κ.λπ.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Παιδείας είναι προσηλωμένο στην ταχύτερη εφαρμογή του νόμου - πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, με την πληθώρα τίτλων σπουδών πολλών ταχυτήτων που δίνει τη δυνατότητα στα ΑΕΙ να αναπτύσσουν. Στο πνεύμα αυτό, προβλέπονται ήδη από τον νόμο - πλαίσιο οι συνέργειες ελληνικών ΑΕΙ με αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού, τα διπλά πτυχία, τα κοινά προγράμματα κ.ο.κ. Ετσι, μέσω και αυτού του δρόμου η κυβέρνηση προσπαθεί να υπηρετήσει τον στόχο της προσέλκυσης ιδρυμάτων του εξωτερικού, έχοντας ταυτόχρονα «λύσει τα χέρια» των ιδρυμάτων και για δίδακτρα, άρα για μεγάλα κέρδη, όταν πρόκειται για ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ