Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΑΡΜΕΝΙΑ
Νέες αιχμές του Πασινιάν κατά της Ρωσίας, σε ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο

Η Αρμενία μετατρέπεται σε «Ουκρανία», «προειδοποιεί» Ρώσος αξιωματούχος

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας ακολουθεί γοργά τα βήματα του Ουκρανού Προέδρου Β. Ζελένσκι, «προειδοποίησε» υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ρωσίας σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων TASS, σχολιάζοντας την προχθεσινή ομιλία του Ν. Πασινιάν στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Στρασβούργο.

Καθώς μεγαλώνει η ρήξη με τη Ρωσία και ενισχύεται η «φιλοδυτική» πορεία της Αρμενίας, ο Πασινιάν για μία ακόμα φορά κατηγόρησε τη Μόσχα - χωρίς να την κατονομάσει - για «αδράνεια» μπροστά στην επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν, λέγοντας ότι «σύμμαχοι» της Αρμενίας επιδιώκουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξεσπούν συχνά τον τελευταίο χρόνο στην Αρμενία, με τις πιο πρόσφατες να γίνονται μετά την αζέρικη επίθεση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές, ο Πασινιάν είπε ότι ενώ η κυβέρνησή του «εργάζεται σκληρά για τη δημοκρατία στην Αρμενία», «άλλοι, ειδικά οι σύμμαχοι της Αρμενίας, σχεδίαζαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση».

«Η δημοκρατία στην Αρμενία συνεχίζει να υφίσταται ισχυρά πλήγματα, σχεδόν στο ίδιο μοτίβο: Ξένη επιθετικότητα, ακολουθούμενη από αδράνεια των συμμάχων της Αρμενίας, στη συνέχεια απόπειρες χρήσης του πολέμου ή της ανθρωπιστικής κατάστασης ή της ξένης απειλής ασφαλείας για την ανατροπή της δημοκρατίας και της κυριαρχίας της Αρμενίας, με υποκινήσεις εγχώριων αναταραχών μέσα από υβριδικές τεχνολογίες που καθοδηγούνται από ξένες δυνάμεις», ανέφερε ο Πασινιάν.

Εξέφρασε δε ξανά δυσαρέσκεια για τον ρόλο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ: «Σε συνθήκες αδράνειας της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης, περισσότεροι από 100.000 Αρμένιοι εγκατέλειψαν τα σπίτια και την πατρίδα τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μέσα σε μια βδομάδα. Αλλοι 20.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ αμέσως μετά τον πόλεμο των 44 ημερών (σ.σ. το φθινόπωρο του 2020) και δεν μπορούσαν να επιστρέψουν, λόγω του παράνομου αποκλεισμού του Διαδρόμου του Λατσίν».

«Η Αρμενία είναι έτοιμη να έρθει πιο κοντά στην ΕΕ, όσο πιο κοντά θα το θεωρούσε δυνατό η ΕΕ», είπε ο Πασινιάν.

Τέλος, ισχυρίστηκε πως η υπογραφή συνθήκης ειρήνης μέχρι το τέλος του έτους «θα ήταν πολύ ρεαλιστική αν οι αρχές που υιοθετήθηκαν κατά τις συναντήσεις στις Βρυξέλλες» μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν «επιβεβαιώνονταν επίσημα».

«Θεωρούμε την ομιλία του Αρμένιου πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 17 Οκτώβρη απολύτως ανεύθυνη και προκλητική, ειδικά όσον αφορά τις σχέσεις Ρωσίας και Αρμενίας», δήλωσε στο TASS Ρώσος αξιωματούχος, απειλώντας ευθέως ότι «η Αρμενία προσπαθεί να μετατραπεί σε "Ουκρανία 3" - αν θεωρήσουμε τη Μολδαβία "Ουκρανία 2" - και ο Πασινιάν ακολουθεί τα βήματα του Ζελένσκι με κβαντικά άλματα»...

Απορρίφθηκε η αποπομπή της Προέδρου της Γεωργίας

Το κοινοβούλιο της Γεωργίας δεν ενέκρινε την αποπομπή της Προέδρου της χώρας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, καθώς, όπως αναμενόταν, η πρόταση μομφής που κατέθεσε η κυβέρνηση δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία.

Το κυβερνών κόμμα έχει 86 έδρες και για να εγκριθεί η αποπομπή απαιτούνταν 100 έδρες στο κοινοβούλιο των 150 εδρών.

Τον Σεπτέμβρη το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γεωργίας αποφάσισε ότι η Πρόεδρος παραβίασε το Σύνταγμα, πραγματοποιώντας επισκέψεις εργασίας σε ευρωπαϊκές χώρες χωρίς τη συγκατάθεση του υπουργικού συμβουλίου. Στις επαφές της η Ζουραμπισβίλι προωθούσε τη «φιλοδυτική» κατεύθυνση της Γεωργίας, κατηγορώντας τη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ