Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΕ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ολοκληρώνεται το παζάρι για το νέο αντιδραστικό Σύμφωνο για τη μετανάστευση

Το αντιδραστικό Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, στο οποίο η Οδηγία για τις λεγόμενες επιστροφές είναι σημαντικό στοιχείο, συζητήθηκε χτες στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της ΕΕ. Στο πλαίσιο της πολιτικής των λεγόμενων «ανθεκτικών» συνόρων για την ΕΕ, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στις επιστροφές, δηλαδή στον διωγμό των ξεριζωμένων θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της ΕΕ.

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε δηλώσεις του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι χρειάζεται «η ολοκλήρωση της Οδηγίας για ταχείες επιστροφές όσων δεν πρέπει να βρίσκονται στην ΕΕ (...) Αναμένουμε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παρέχει κοινή θέση που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε με ταχείες επιστροφές για εκείνους που έχουν ιστορικό με ζητήματα ασφαλείας (σ.σ. μια ρήτρα που πολλές φορές χρησιμοποιείται αυθαίρετα για την απόρριψη αιτήσεων ασύλου) και πρέπει να επιστρέψουν χωρίς περίοδο εθελοντικής ενημέρωσης»!

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δ. Καιρίδης, υπογράμμισε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι «σήμερα οι επιστροφές είναι λίγες και πρέπει να αυξηθούν μέσα από έναν κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό (σ.σ. αυτό το... έργο αναμένεται να ανατεθεί στη Frontex)». Πρόκειται για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό μεγαλύτερης καταστολής και διωγμού μεταναστών και προσφύγων. Είναι χαρακτηριστική για το τι περιμένει τους πρόσφυγες από τη Μ. Ανατολή, όπου οι λαοί της περιοχής, με πρώτο τον Παλαιστινιακό, κατακρεουργούνται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η επισήμανση του υπουργού ότι «η κρίση στη Μέση Ανατολή έχει επιτείνει την αίσθηση του επείγοντος για την υιοθέτηση κοινών και αποτελεσματικών πολιτικών για τη μετανάστευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Τα μέτρα που προωθούνται είναι η συνέχιση της συνεργασίας με την Τουρκία για την προώθηση της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής της απαράδεκτης Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας και της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ - Τουρκίας, η εντατικοποίηση των επιστροφών από την ΕΕ, ο συντονισμός των κοινών διπλωματικών επαφών με τρίτες χώρες καταγωγής και διέλευσης, ιδίως στη Νότια Ασία και στην Αφρική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ