Τετάρτη 17 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντίσταση και τρομοκρατία, δύο έννοιες ριζικά ξένες!

Συγκροτήθηκε «Επιτροπή πρωτοβουλίας για την υπεράσπιση της μνήμης και την αντίσταση στην τρομοκρατία»

«Καθώς πλησιάζει η επέτειος της δικτατορίας του 1967, μέσα σε μια ζοφερή για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα διεθνή συγκυρία, εμείς που αντιπαρατεθήκαμε στη χούντα, αποφασίσαμε να συγκεντρωθούμε για να καταγγείλουμε μια σειρά επικίνδυνα φαινόμενα και να γνωστοποιήσουμε την απόφασή μας να συμβάλουμε με τον πιο σθεναρό τρόπο στην υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης, των δημοκρατικών ελευθεριών και των θεσμών της χώρας μας». Με τα λόγια αυτά δίνουν το στίγμα των στόχων της «Επιτροπής πρωτοβουλίας για την υπεράσπιση της μνήμης και την αντίσταση στην τρομοκρατία» που αποφάσισαν να συγκροτήσουν οι Β. Μουλόπουλος, Γ. Σαγιάς, Ν. Μανιός, Ιωάννα Καρυστιάνη, Δ. Παπαχρήστος, Πέπη Ρηγόπουλου, Π. Κοροβέσης, Γ. Καραγιάννης, Ρ. Βρανάς, Π. Κλαυδιανός.

Η πρώτη συγκέντρωση της Επιτροπής θα γίνει αύριο Πέμπτη, στις 2 το μεσημέρι, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20).

Οι υπογράφοντες εκφράζουν την ανησυχία τους για απόψεις που εκφράζονται - π.χ. από τον Τ. Νάιλς πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα - και που συσχετίζουν την τρομοκρατία με την αντιδικτατορική αντίσταση. Τονίζεται πως υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι αποτελούν τεκμήρια που «πιστοποιούν την ύπαρξη ενός ευρύτερου - άκρως επικίνδυνου για την κοινωνία σχεδίου. Πρόκειται για μια συστηματική εκστρατεία λάσπης και έμπρακτου χαφιεδισμού που περιλαμβάνει το γνωστό ρεπερτόριο των παρακολουθήσεων, απειλών, εκβιασμών, οργανωμένης παραπληροφόρησης και κατασκευής πλαστών στοιχείων, με στόχο πολλά μέλη της αντιδικτατορικής αντίστασης».

Μάλιστα, σημειώνεται πως η εκστρατεία αυτή επιστρέφει «στο πλαίσιο της πρόσφατης διεθνούς προσπάθειας ποινικοποίησης της ιδεολογικής και κοινωνικής διαφοράς. Παράλληλα συνιστά απόπειρα μηχανισμών ανωμαλίας να δημιουργήσουν, υπό το πρόσχημα της δίωξης της τρομοκρατίας, ένα προπέτασμα που δεν ευνοεί και δεν προστατεύει παρά τους ίδιους τους τρομοκράτες και όσους επωφελούνται από τη δράση τους».

Οι υπογράφοντες τονίζουν πως τέτοιες μεθοδεύσεις αφενός στοχεύουν στην καθυστερημένη εκδίκηση σε βάρος της αντίστασης και αφετέρου συντηρούν απειλές και πιέσεις εναντίον της Ελλάδας, βάσει των οποίων η εκάστοτε κυβέρνηση θα εξωθείται σε νέες υποχωρήσεις πάνω σε δημοκρατικές ελευθερίες και στην εθνική κυριαρχία.

Ολα αυτά - σημειώνουν - δημιουργούν την ανάγκη άρθρωσης ενός πολιτικού επιστημονικού και δημιουργικού λόγου που θα υπογραμμίσει τους όρους και το νόημα του αντιδικτατορικού αγώνα, αν και η πλειοψηφία του λαού γνωρίζει ότι αυτός στόχευε στη δημοκρατία και την ελευθερία. «Οι αγωνιστές της αντίστασης - συμπληρώνουν - από τις πρώτες αντιστασιακές οργανώσεις του Πατριωτικού Μετώπου, της ΚΝΕ, των ΔΕΑ, της Δημοκρατικής Αμυνας, του Ρήγα Φεραίου και όλες όσες ακολούθησαν ως τον Αλ. Παναγούλη και τους νέους του Πολυτεχνείου, ξεχώρισαν όχι μόνο για το θάρρος τους αλλά και για το ήθος, το θετικό όραμα ζωής και την ανθρωπιά τους. Για το λόγο αυτό αντίσταση και τρομοκρατία ήταν και είναι δύο έννοιες ηθικά, πολιτικά και ιδεολογικά ριζικά ξένες και όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν άλλες εντυπώσεις στοχεύουν στην πλαστογράφηση της ιστορικής μας μνήμης, στην υπόσκαψη των δημοκρατικών ελευθεριών, της ίδιας της κυριαρχίας της Ελλάδας».

Καλούν τέλος την κυβέρνηση, τα κόμματα, το κοινοβούλια, ακαδημαϊκά ιδρύματα, τον Τύπο και όλους τους θεσμούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αντιμετωπίσουν πρωταρχικά πολιτικά την τρομοκρατία εκεί που πραγματικά υπάρχει. Τονίζουν δε πως το ζήτημα της τρομοκρατίας είναι πρωτίστως πολιτικό και δεν πρέπει να επιτραπεί σε ανεξέλεγκτα κέντρα να συνεχίσουν να το εκμεταλλεύονται μετατρέποντάς το σε μοχλό χειραγώγησης του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ