Τετάρτη 17 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Επιστημονικό συνέδριο για τις γερμανικές οφειλές

Επιστημονικό συνέδριο για το μεγάλης σημασίας θέμα «Οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα» διοργανώνει στα τέλη Οκτώβρη το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ, πρώην ΑΣΟΕΕ), μετά από σχετική πρόσκληση του «Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα». Για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας έδωσαν χτες κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρύτανης του ΟΠΑ, Γιώργος Βενιέρης, κι ο Μανώλης Γλέζος, που θα προεδρεύσει στο συνέδριο, ενώ παραβρέθηκαν και άλλες προσωπικότητες που έχουν ασχοληθεί με τις γερμανικές οφειλές. Σημειώνοντας το ενδιαφέρον του θέματος και από οικονομικής πλευράς, πέραν των άλλων, ο Γ. Βενιέρης ενημέρωσε ότι το πανεπιστήμιο έχει απευθυνθεί σε πανεπιστημιακούς της Ελλάδας, της Γερμανίας και άλλων χωρών για να συμμετάσχουν.

Το συνέδριο θα επεκταθεί σε οχτώ θεματικές ενότητες, που θα αφορούν: Στις οφειλές προς το δημόσιο και τους πολίτες, που προέκυψαν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στις οφειλές από το Μεσοπόλεμο, από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κατοχή, που έχουν να κάνουν με καταστροφές, απλήρωτες εργασίες, εμπρησμούς. Θα εξεταστούν τα θέματα του κατοχικού δανείου του Μάρτη του 1942, των αποζημιώσεων, των αρχαιολογικών καταστροφών και αρπαγών, οι συνέπειες στον πληθυσμό και στην οικονομία από τους θανάτους, που, σύμφωνα με τους διοργανωτές, φτάνουν σε σημεία γενοκτονίας του ελληνικού λαού, οι συνέπειες από το διαμελισμό ελληνικών εδαφών και την παραχώρησή τους σε γειτονικά φασιστικά κράτη. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί σε ξεχωριστή ενότητα η ιστορία των ελληνικών απαιτήσεων, όλες οι σχετικές συνθήκες των συμμάχων και της Ελλάδας από το 1945 έως σήμερα και οι ισχυρισμοί του γερμανικού κράτους.

Δείχνοντας ένα πλαστό μάρκο, που κυκλοφόρησε ευρέως τους τρεις πρώτους μήνες της Κατοχής, ξεκίνησε την παρέμβασή του ο Μ. Γλέζος, που τόνισε την ανάγκη μέσα από αυτό το συνέδριο να γίνει μια χαρτογράφηση των γερμανικών οφειλών, καθώς τα στοιχεία που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας είναι ελλιπή (πέρα από την περίπτωση του πλαστού μάρκου, ανέφερε επίσης την κλοπή ποσότητας χρυσού από την κεντρική τράπεζα, καθώς και ασημιού και νικελίου από λιώσιμο μεγάλης ποσότητας ελληνικών κερμάτων) ή, σε κάποιες περιπτώσεις, αλληλοαμφισβητούμενα (όπως, π.χ., ο αριθμός των νεκρών Ελλήνων στα τέσσερα χρόνια της Κατοχής). Ετσι, κατά τη γνώμη του, θα πρέπει το συνέδριο να διαπιστώσει και σε μεγάλο βαθμό να καλύψει αυτά τα κενά στη βιβλιογραφία και στην έρευνα.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε ο νεαρός Γερμανός Λαρς Ράισμαν, από την ομάδα «Αμβούργο - Δίστομο», που δίνει το δικό του αγώνα μέσα στη Γερμανία για την καταβολή κάθε είδους γερμανικών οφειλών και ανακοίνωσε τη συμμετοχή της ομάδας στο συνέδριο. Επίσης, σύντομη παρέμβαση έκανε ο πρώην υπουργός Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης, που μίλησε για άσκηση εγκληματικής οικονομικής πολιτικής από την πλευρά της Γερμανίας και αναφέρθηκε ειδικά στο κατοχικό δάνειο, εξηγώντας ότι ήταν μια καταλήστευση δισεκατομμυρίων από τη χώρα μας, η οποία βαφτίστηκε ως «δάνειο» απουσία του δανειστή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ