Τρίτη 24 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΣ ΚΑΥΚΑΣΟΣ
Συνομιλίες στην Τεχεράνη από τους ΥΠΕΞ της πλατφόρμας 3+3

Συνομιλίες με επίκεντρο τον ανταγωνισμό στον Νότιο Καύκασο, μετά και τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, είχαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν, της Τουρκίας, της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στην Τεχεράνη, στο πλαίσιο της περιφερειακής πλατφόρμας 3+3. Στην συνάντηση δεν συμμετείχε η Γεωργία.

Σύμφωνα με ΜΜΕ, αναμενόταν να συζητηθεί και η πρόοδος των διαπραγματεύσεων για «ειρηνευτική συμφωνία» μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Το πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν (IRNA), επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών, μετέδωσε ότι οι χώρες της πλατφόρμας επιθυμούν να συζητήσουν τα περιφερειακά ζητήματα «χωρίς την εμπλοκή των δυτικών χωρών που στερούνται περιφερειακού ρόλου».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Τεχεράνη για τη συνάντηση, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, συναντήθηκε και με τον Ιρανό Πρόεδρο, Ε. Ραϊσί.

Στο μεταξύ, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε χτες την έναρξη στρατιωτικών γυμνασίων με την Τουρκία κοντά στην Αρμενία, και συγκεκριμένα στον αζέρικο θύλακα Ναχιτσεβάν που συνορεύει με την Αρμενία και το Ιράν.

Η Αρμενία έχει εκφράσει ανησυχία ότι το Αζερμπαϊτζάν θα επιδιώξει να συνδέσει με τη βία το Ναχιτσεβάν με την αζέρικη επικράτεια, εξαπολύοντας επίθεση στο νότιο τμήμα της.

Επίσης, στρατιωτικές ασκήσεις θα διεξαχθούν στο Μπακού και σε «απελευθερωμένα εδάφη», η τοποθεσία των οποίων δεν διευκρινίστηκε αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ ή παρακείμενες αζέρικες περιοχές.

Για τα γυμνάσια θα κινητοποιηθούν περίπου 3.000 στρατιώτες των δύο χωρών, δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβολικό και περίπου 20 αεροσκάφη, διευκρίνισε το αζέρικο υπουργείο Αμυνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ