Τρίτη 24 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
«Νέα εποχή» στην τριμερή στρατιωτική συνεργασία

Για πρώτη φορά κοινή αεροπορική άσκηση πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο

Από τα τριμερή αεροπορικά γυμνάσια πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο

South Korea Unification Minist

Από τα τριμερή αεροπορικά γυμνάσια πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο
Σε κοινά αεροπορικά γυμνάσια πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο προχώρησαν για πρώτη φορά οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, μετά και την τριμερή Σύνοδο Κορυφής που φιλοξένησε η Ουάσιγκτον τον Αύγουστο στο Καμπ Ντέιβιντ, με έμφαση και στην τριμερή στρατιωτική συνεργασία.

Με φόντο τον ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας, αλλά και την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας - Βόρειας Κορέας, οι τρεις πλευρές προχώρησαν την Κυριακή στις κοινές ασκήσεις που - σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση των νοτιοκορεατικών Ενόπλων Δυνάμεων - σχεδιάστηκαν «για να επεκτείνουν τις δυνατότητες αντίδρασης των τριών χωρών ενάντια στις αυξανόμενες πυρηνικές και πυραυλικές απειλές της Βόρειας Κορέας».

Ο δε Ραμ Εμάνιουελ, πρέσβης των ΗΠΑ στο Τόκιο, δήλωσε χτες ότι «από τις αρχές του Καμπ Ντέιβιντ έως τους σημερινούς ουρανούς, η εναρκτήρια τριμερής εναέρια άσκηση μεταξύ των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Δημοκρατίας της Κορέας (σ.σ. το επίσημο όνομα της Νότιας Κορέας) είναι απόδειξη της ακλόνητης αποφασιστικότητάς μας (...) Αυτή η συνεργασία σηματοδοτεί μια νέα εποχή αμυντικής συνεργασίας και αξιόπιστης αποτροπής».

Την ίδια ώρα, στην Κοινή Ανακοίνωση ΗΠΑ - ΕΕ που εκδόθηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής των δύο πλευρών την περασμένη Παρασκευή (βλ. περισσότερα στη σελ. 21), ΗΠΑ και ΕΕ επαναλαμβάνουν «την κοινή μας δέσμευση για ενίσχυση του συντονισμού και της συνεργασίας για την υποστήριξη ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού, με στόχο τη συμβολή στη σταθερότητα, στην ασφάλεια, στην ευημερία, στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής».

Διαμηνύουν δε ότι «σύμφωνα με τις αντίστοιχες στρατηγικές μας στον Ινδο-Ειρηνικό, θα αναζητήσουμε ευκαιρίες για ενίσχυση της πρακτικής συνεργασίας στον Ινδο-Ειρηνικό, μεταξύ άλλων μέσω των εξαμηνιαίων Διαβουλεύσεων ΗΠΑ - ΕΕ για τον Ινδο-Ειρηνικό».

Κίνα - Φιλιππίνες: Νέο «περιστατικό» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, την περασμένη Κυριακή σημειώθηκε νέο «περιστατικό» ανάμεσα σε Κίνα και Φιλιππίνες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), η οποία «φιλοξενεί» ευρύτερα εδαφικές διαφορές μεταξύ χωρών της περιοχής, με το Πεκίνο να διεκδικεί την κυριότητα του μεγαλύτερου μέρους της.

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων κατηγόρησε την κινεζική Ακτοφυλακή για «επικίνδυνους ελιγμούς του πλοίου 5203», οι οποίοι «προκάλεσαν σύγκρουση με το πλοίο ανεφοδιασμού (...) που έχουν ναυλώσει οι Ενοπλες Δυνάμεις των Φιλιππίνων».

Από τη πλευρά της η Κίνα έκανε λόγο για «ελαφριά» σύγκρουση, η οποία - σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ, που επικαλέστηκαν ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ - σημειώθηκε όταν φιλιππινέζικο πλοίο ανεφοδιασμού αγνόησε «πολλαπλές προειδοποιήσεις και σκοπίμως διασταυρώθηκε με τις (σ.σ. κινεζικές) δυνάμεις της τάξης, με επικίνδυνο και μη επαγγελματικό τρόπο».

Την ίδια μέρα σημειώθηκε και δεύτερο περιστατικό, όταν - σύμφωνα με τη Μανίλα - πλοίο της φιλιππινέζικης Ακτοφυλακής που συνόδευε την αποστολή ανεφοδιασμού «χτυπήθηκε» από «πλοίο της κινεζικής Θαλάσσιας Πολιτοφυλακής».

Το Πεκίνο από την πλευρά του κατηγόρησε το φιλιππινέζικο πλοίο ότι «σκοπίμως» προκάλεσε τη σύγκρουση, κάνοντας όπισθεν προς ένα κινεζικό αλιευτικό.

Τα περιστατικά σημειώθηκαν κοντά στα νησιά Σπράτλι, περίπου 25 χιλιόμετρα από τον ύφαλο Second Thomas Shoal, όπου σταθμεύουν δυνάμεις του φιλιππινέζικου Πολεμικού Ναυτικού.

Χτες το Πεκίνο επέδωσε «επίσημη διαμαρτυρία» στη Μανίλα, εκφράζοντας «έντονη δυσαρέσκεια» και «σθεναρή αντίθεση» στην «παρείσφρηση» πλοίων των Φιλιππίνων. Κάλεσε δε τη Μανίλα να σταματήσει «να προκαλεί προβλήματα και να προβαίνει σε προκλήσεις» στη θάλασσα, καθώς επίσης να τερματίσει τις «αβάσιμες επιθέσεις» και τη «δυσφήμηση» της Κίνας.

Από τη μεριά των Φιλιππίνων, ο Πρόεδρος της χώρας Φ. Μάρκος έδωσε διαταγή στο Λιμενικό να διενεργήσει έρευνα για το περιστατικό, ενώ συγκάλεσε και έκτακτη σύσκεψη με αξιωματούχους ασφαλείας, προκειμένου να συζητηθεί «η νέα παραβίαση» από την Κίνα.

Ακόμα, το φιλιππινέζικο ΥΠΕΞ επέδωσε με τη σειρά του διαμαρτυρία στον Κινέζο πρέσβη στη Μανίλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ