Τρίτη 24 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Συγκρούσεις στρατού και Κούρδων Πεσμεργκά

Αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Ιρακινούς στρατιώτες και Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά ξέσπασαν σε ορεινή περιοχή του βόρειου Ιράκ την Κυριακή.

Από τις συγκρούσεις σε περιοχή κοντά στην κοινότητα Μαχμούρ σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί στρατιώτες και 2 Κούρδοι μαχητές. Αλλοι 6 Ιρακινοί στρατιώτες και 5 Κούρδοι μαχητές τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, μαχητές του ΡΚΚ εγκατέλειψαν το Σάββατο θέσεις κοντά στην κοινότητα Μαχμούρ και τις παρέδωσαν στον ιρακινό στρατό. Ωστόσο, στη συνέχεια Πεσμεργκά του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (ΚΔΚ), της παράταξης στην εξουσία στο ιρακινό Κουρδιστάν, προσπάθησαν να τις θέσουν υπό δικό τους έλεγχο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν μάχες.

Οι εχθροπραξίες διήρκεσαν περίπου δυο ώρες, προτού αξιωματικοί των δυο πλευρών προσπαθήσουν να αποκλιμακώσουν την ένταση.

Ο ιρακινός στρατός διατηρεί τον έλεγχο των θέσεων για τις οποίες δόθηκαν οι μάχες, διαβεβαίωσαν πηγές του πρακτορείου «Reuters». Ωστόσο και οι δυο πλευρές στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή, πρόσθεσαν, χαρακτηρίζοντας «εύθραυστη» την κατάσταση.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ αλ Σουντάνι διέταξε χτες έρευνα για την αιτία και τις συνθήκες που προκάλεσαν τις συγκρούσεις της Κυριακής.

Η τελευταία φορά που οι δυο πλευρές είχαν εμπλακεί σε μάχες ευρείας κλίμακας ανάγεται στο 2017, όταν ο ιρακινός στρατός εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση κατά των Πεσμεργκά σε αντίποινα για την οργάνωση δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιφέρειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ