Τρίτη 31 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ
Εμπλοκή του Κιέβου και «δυτικών» υπηρεσιών καταγγέλλει η Μόσχα

Σε σοβαρό επεισόδιο με γεωπολιτικές προεκτάσεις εξελίσσεται η εισβολή πλήθους στο αεροδρόμιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Νταγκεστάν στον ρωσικό βόρειο Καύκασο, με τη Μόσχα να κάνει λόγο για «εξωτερική ανάμειξη».

Την Κυριακή στο αεροδρόμιο στη Μαχατσκαλά, πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, πλήθος συγκεντρωμένων έκανε έφοδο «αναζητώντας Εβραίους» μετά την άφιξη πτήσης που πραγματοποιούσε ενδιάμεσο σταθμό από το Τελ Αβίβ στη Μόσχα.

«Πάνω από 150 από τους πιο ενεργούς συμμετέχοντες στις ταραχές ταυτοποιήθηκαν» και 60 από αυτούς προσήχθησαν, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών. Περίπου 20 άτομα τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και 9 αστυνομικοί.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, δήλωσε ότι «προφανώς» η αναταραχή στη Μαχατσκαλά οφειλόταν «εν πολλοίς σε εξωτερική ανάμειξη».

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, σε κυβερνητική σύσκεψη χτες το απόγευμα, ανέφερε ότι η αναταραχή υποκινήθηκε μέσω κοινωνικών δικτύων από την Ουκρανία και «δυτικών» μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν στο ρωσικό διαδίκτυο, η αναταραχή στο αεροδρόμιο της Μαχατσκαλά προκλήθηκε από μηνύματα, τα οποία συντονίστηκαν κυρίως από το κανάλι του Telegram «Morning Dagestan», με υπεύθυνο τον Ιλιά Πονομαριόφ, ο οποίος υπήρξε βουλευτής Νοβοσιμπίρσκ στη ρωσική Δούμα με το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία» την περίοδο 2007-2016 (μοναδικό μέλος του σώματος που καταψήφισε την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014). Από το 2019, μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του για κατάχρηση, έχει εγκατασταθεί και πολιτογραφηθεί στην Ουκρανία, συνηγορώντας υπέρ πράξεων σαμποτάζ και ανατροπής του καθεστώτος στη Μόσχα.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Μ. Ποντολιάκ, αρνήθηκε τις κατηγορίες πως το Κίεβο εμπλέκεται στις αναταραχές στο Νταγκεστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ