Τρίτη 31 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
Τουλάχιστον 45 νεκροί μετά από έκρηξη σε ορυχείο

Τουλάχιστον 45 εργάτες έχασαν τη ζωή τους στο Καζακστάν σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε ορυχείο της «ArcelorMittal» το Σάββατο, χαλυβουργίας που έχει την έδρα της στο Λουξεμβούργο και διαχειρίζεται το ορυχείο. Οι διασώστες αναζητούσαν χτες ακόμα έναν ανθρακωρύχο αλλά οι ελπίδες να βρεθεί ζωντανός ήταν λιγοστές, λόγω της έλλειψης εξαερισμού και της ισχύος της έκρηξης.

Από τους 252 ανθρακωρύχους που βρίσκονταν στο ορυχείο Κοστένκο, οι 206 απομακρύνθηκαν έπειτα από μια έκρηξη μεθανίου, και 18 από αυτούς χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια.

Πρόκειται για ακόμη ένα πολύνεκρο εργατικό «δυστύχημα» στα ορυχεία της «ArcelorMittal», το δεύτερο σε δύο μήνες μετά τον θάνατο 5 εργατών στα μέσα Αυγούστου. Από την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ περίπου 200 ανθρακωρύχοι έχουν σκοτωθεί μόνο στο Καζακστάν, οι περισσότεροι σε ορυχεία της εν λόγω εταιρείας.

Ο Πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ - Γιομάρτ Τοκάγεφ, έδωσε εντολή τερματισμού των επενδύσεων με την «ArcelorMittal Temirtaou», ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο της οριστικοποίησης συμφωνίας για την «κρατικοποίηση» της εταιρείας, η οποία λειτουργεί τη μεγαλύτερη χαλυβουργία στη χώρα. Η «ArcelorMittal» το επιβεβαίωσε σε δική της ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ