Τρίτη 31 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΟ ΥΠΕΞ
Ψάχνουν «διαχείριση του ανταγωνισμού με υπεύθυνο τρόπο»

Με φόντο την εμβάθυνση των αντιθέσεων των δύο χωρών ολοκληρώθηκαν οι επαφές του Κινέζου ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι στην Ουάσινγκτον, όπου είχε επίσημη συνάντηση και με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός ηγέτης κάλεσε την κινεζική κυβέρνηση να συνεργαστεί με την αμερικανική προκειμένου να «διαχειριστούν» τη σχέση τους με «υπεύθυνο τρόπο» και «να αντιμετωπίσουν μαζί παγκόσμιες προκλήσεις», συμπληρώνοντας ότι οι δύο πλευρές πρέπει «να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας» και «να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων». Συνολικά, η αμερικανική πλευρά χαρακτήρισε τις επαφές με τον Κινέζο ΥΠΕΞ «ειλικρινείς» και «σε βάθος».

Από τη πλευρά του ο Γουάνγκ κάλεσε να «σταθεροποιηθεί» η διμερής σχέση και οι δύο ισχυρότερες οικονομικές δυνάμεις στον κόσμο να την οδηγήσουν «στον δρόμο της υγιούς, σταθερής και διαρκούς ανάπτυξης». Πριν τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, είπε ότι οι δύο πλευρές έχουν διαφωνίες και χρειάζονται «σε βάθος» και «περιεκτικό» διάλογο, προκειμένου να περιορίσουν τις «παρανοήσεις» και να σταθεροποιήσουν τους δεσμούς τους.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η διοργάνωση μιας συνάντησης μεταξύ του Μπάιντεν και του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ, στο περιθώριο του φόρουμ της APEC, που θα γίνει μέσα Νοέμβρη στο Σαν Φρανσίσκο. Ο Γουάνγκ φέρεται να είπε ότι «ο δρόμος δεν θα είναι ομαλός» προς μια τέτοια συνάντηση και ότι δεν θα γίνει «στον αυτόματο πιλότο».

Να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και οι διμερείς επαφές σχετικά με τομείς όπως η επιστήμη και η τεχνολογία, το επενδυτικό περιβάλλον, η πρόσβαση στις κινεζικές αγορές κ.λπ.

«Υποδειγματικές» οι σχέσεις Κίνας - Ρωσίας

Ολα αυτά ενώ ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, μιλώντας στο Φόρουμ για την Ασφάλεια «Σιανγκσάν» στο Πεκίνο, κατηγόρησε τη «Δύση» ότι «αφού προκάλεσε οξεία κρίση στην Ευρώπη» «προσπαθεί να επεκτείνει το ενδεχόμενο κρίσης στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού» και πρόσθεσε ότι «η δυτική γραμμή της συνεχούς κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τη Ρωσία ενέχει την απειλή μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, κάτι που θα είχε καταστροφικές συνέπειες». Είπε ακόμα ότι η «Δύση» επιδιώκει να προκαλέσει «τη στρατηγική ήττα» της Ρωσίας σε έναν «υβριδικό πόλεμο» και χαρακτήρισε το μοντέλο των ρωσοκινεζικών σχέσεων «υποδειγματικό». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ κρύβει τη συσσώρευσή του στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού με μια «επιδεικτική επιθυμία για διάλογο», ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα χρησιμοποιήσουν τις ανταλλαγές πληροφοριών με το Τόκιο και τη Σεούλ σχετικά με τις εκτοξεύσεις πυραύλων για να αποτρέψουν τη Ρωσία και την Κίνα, όπως και ότι χρησιμοποιούν την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές ως δικαιολογία για «ανθρωπιστικές παρεμβάσεις». Τέλος, επέκρινε τη δράση συμμαχιών όπως οι «Quad» και AUKUS, λέγοντας ότι υπονομεύουν τον ρόλο της Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Από κινεζικής πλευράς ο στρατηγός Ζανγκ Γιουσία, αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, υπογράμμισε ότι «θα εμβαθύνουμε τη στρατηγική συνεργασία και τον συντονισμό με τη Ρωσία, και είμαστε διατεθειμένοι - με βάση τις αξίες του αμοιβαίου σεβασμού, της ειρηνικής συνύπαρξης και της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας - να αναπτύξουμε στρατιωτικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ