Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Tηλεφωνική συνομιλία Γεραπετρίτη - Φιντάν

Τηλεφωνική συνομιλία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, έγινε χθες το βράδυ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συζητήθηκαν η προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, μιλώντας στον ρ/σ «Real», έβαλε ως «πάγιο ελληνικό συμφέρον» να είναι η Τουρκία «μία χώρα ενταγμένη στο δυτικό στρατόπεδο, και μία χώρα η οποία προσεγγίζει όχι μόνο την Ευρωπαϊκή Ενωση ως οργανισμό, αλλά και τις αξίες και τις αρχές του ευρωπαϊκού και δυτικού οικοδομήματος». Κατέκρινε δε τοποθετήσεις της τουρκικής ηγεσίας «που δικαιολογούν τρομοκρατικές επιθέσεις», και σε κάθε περίπτωση έβαλε πρόταγμα «να διατηρήσουμε, όσο είναι δυνατόν, αυτό το κλίμα ύφεσης που υπάρχει μετά τους σεισμούς στη γειτονική χώρα».

Πρόσθεσε πάντως ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεν «τεράστια ύφεση στη διατύπωση επιθετικών και παρανόμων τουρκικών ισχυρισμών, δεν υπάρχει όμως ανάκλησή τους, υπάρχει απλώς σιωπή. Δηλαδή υπάρχουν πράγματα τα οποία έχουν λεχθεί στο παρελθόν - το casus belli, το τουρκολιβυκό - τα οποία δεν έχουν ανακληθεί. Με μεγάλη προσοχή - και πρέπει κι αυτό να το αναγνωρίσω - η Τουρκία τις περισσότερες φορές δεν τα επαναδιατυπώνει. Ομως δεν τα ανακαλεί και δεν παύει να υπονοεί ότι αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν. Αρα, λοιπόν, μιλάμε για ύφεση και όχι για φάση επίλυσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ