Σάββατο 12 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΩΞΗ κατά του «Ρ»
Τιμητικό χρέος

Ηταν λίγο πριν ανέβουν οι ομιλητές στην εξέδρα της συγκέντρωσης αλληλεγγύης στο «Ριζοσπάστη», για την κυβερνητική δίωξη σε βάρος της εφημερίδας μας, όταν ένας ασπρομάλλης, με πρόσωπο βαθιά χαραγμένο από τα χρόνια (στο οποίο μπορούσες να αναγνωρίσεις πόσες στερήσεις και - ποιος ξέρει - πόσες θυσίες στην πορεία των λαϊκών αγώνων), μας πλησίασε κάτω από το πανό των εργαζομένων στο «Ρ» που βρισκόταν μπροστά στην εξέδρα. «Να κρατάτε ψηλά αυτή τη σημαία, γιατί είναι η σημαία του λαού», πρόφτασε δεν πρόφτασε να μας πει με λόγια ζεστά, πριν σβήσει η φωνή του και ξεσπάσει σε λυγμούς, μεταδίδοντας και σε μας τη συγκίνησή του.

Ηταν μια στιγμή που νιώσαμε να κόβονται τα πόδια μας κι ούτε η φωνή μας έβγαινε ν' απαντήσουμε. Ισως να ήταν η συναίσθηση της ευθύνης και της τιμής - ναι, της τιμής - που μας γίνεται εμάς να εργαζόμαστε σ' αυτήν την ηρωική εφημερίδα του ΚΚΕ. Ομως και τι δεν πέρασε, φωτογραφικά, από το μυαλό μας εκείνη τη στιγμή...

Πόσο το Κόμμα μας, το Κου Κου Ε, οι κομμουνιστές έχουν αγωνιστεί για να γίνει ο «Ρ» αυτό που μας επισήμανε ο ασπρομάλλης αγωνιστής και τι αντιπροσωπεύει η εφημερίδα μας για παλιούς και νέους αγωνιστές - πανάκριβο κομμάτι από το είναι τους...

Μας ήρθε στο νου: Πόσοι και πόσες χιλιάδες αγωνιστές βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν ή ακόμα ντουφεκίστηκαν μόνο και μόνο γιατί τους συνέλαβαν να διαβάζουν, να κρύβουν ή να διακινούν το «Ριζοσπάστη» σε μαύρες για το λαό και τη χώρα μας εποχές. Για να φωτίζουν τους εργαζόμενους με τη φωνή του ΚΚΕ, τη φωνή της Αλήθειας, για να εμπνέουν, να εμψυχώνουν και να στηρίζουν τον αγωνιστή λαό μας στους ηρωικούς αγώνες περισσότερο από 80 χρόνια τώρα.

Θυμηθήκαμε πόσοι κομμουνιστές, αγωνιστές δημοσιογράφοι, στις μαύρες αυτές εποχές, έγραψαν με το ίδιο τους το αίμα τα ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, σε συνθήκες παρανομίας και άγριας τρομοκρατίας, βοηθώντας «να γενούνε τα σκοτάδια φως», όπως έγραψε ο ποιητής. Για να πάρουν οι ίδιοι θέση στο πάνθεον των λαϊκών αγωνιστών.

Σ' ευχαριστούμε σύντροφε αγωνιστή που μας θύμισες το τιμητικό χρέος μας. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να φανούμε άξιοι της εμπιστοσύνης του λαού στο «Ρ». Ο εκσυγχρονιστικός σκοταδισμός των Γιαννοπουλαίων της κυβέρνησης Σημίτη, που πρωταγωνιστούν στις διώξεις ενάντια στην εφημερίδα μας, μας ατσαλώνει, δε μας φοβίζει. Κι είμαστε πολλοί και αποφασισμένοι γιατί υπήρξαν, υπάρχουν, και, είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρχουν πάντα τέτοιοι αγωνιστές που έχουν το «Ριζοσπάστη» σημαία τους, σημαία του Λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ