Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Μαγνησίας το ΚΚΕ

Από τις συναντήσεις στα πλημμυροπαθή χωριά στη Μαγνησία
Από τις συναντήσεις στα πλημμυροπαθή χωριά στη Μαγνησία
Στα χωριά Κανάλια, Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας, τα οποία δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα από τις πρόσφατες πλημμύρες, περιόδευσε τη Δευτέρα ο Τάσος Τσιαπλές, περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, συνοδευόμενος από τα στελέχη της ΚΟ Μαγνησίας Βάιο Μπιμπίλη, Αποστόλη Παπαϊωάννου και Αλέκο Κουρελά.

Αρχικά το κλιμάκιο επισκέφτηκε τα Κανάλια, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παναγιώτη Πανωμάτη και κατοίκους του χωριού, από τους οποίους ενημερώθηκε ότι πάνω από 1.000 στρέμματα αμυγδαλεώνων, που αποτελούν ουσιαστικά και μονοκαλλιέργεια, είναι πλημμυρισμένα εδώ και πολλές μέρες, με αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί. Οπως ανέφεραν, ακόμα και στα χωράφια που δεν έχουν επιφανειακά νερά οι αμυγδαλιές ξεραίνονται από την υπερβολική υγρασία στο υπέδαφος και αρκετές πομόνες έχουν καταστραφεί. Παράλληλα έχουν πνιγεί εκατοντάδες ζώα, καταστράφηκαν τόνοι ζωοτροφών και κάποιες εγκαταστάσεις.

Μέχρι τώρα δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις, ενώ κι όταν δοθούν θα είναι ελάχιστες σε σχέση με την καταστροφή όχι μόνο στην παραγωγή αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο και στη γη, που δεν ξέρουν πότε θα ξανακαλλιεργηθεί. Αυτό οδηγεί τους αγρότες σε απόγνωση και τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης, αν δεν υπάρξει πλήρης αποζημίωση και στήριξη για τη μεγάλη καταστροφή που έπαθαν. Επίσης έθεσαν επιτακτικά το ζήτημα της γρήγορης απομάκρυνσης των νερών που έχουν πλημμυρίσει τα χωράφια και τους βοσκότοπους, αλλά και της πραγματοποίησης αντιπλημμυρικών έργων στον Κερασιώτη ποταμό, στα ρέματα της περιοχής και στην Κάρλα, ώστε να μην ξαναπλημμυρίσουν.

Στον Ριζόμυλο το κλιμάκιο συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Χάρη Σεσκλιώτη και κατοίκους του χωριού, οι οποίοι ανέφεραν ότι πάνω από 2.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης είναι ακόμα πλημμυρισμένα, με αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί οι παραγωγές σε βαμβάκι - τριφύλλι και οι δενδροκαλλιέργειες, ενώ έχει υποστεί ζημιές και το αρδευτικό σύστημα.

Και σ' αυτούς τους αγρότες δεν έχουν δοθεί ακόμα αποζημιώσεις. Εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απάντληση των νερών, ενώ έθεσαν το ζήτημα των αντιπλημμυρικών έργων που πρέπει να γίνουν στην Κάρλα, στα ρέματα και στις αποστραγγιστικές τάφρους της περιοχής.

Τέλος, στο Στεφανοβίκειο το κλιμάκιο συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Κώστα Πρασσά, ο οποίος ανέφερε ότι από τα 32.000 στρέμματα καλλιεργειών του χωριού περίπου το 50% είναι ακόμα πλημμυρισμένα με λιγότερο ή περισσότερο νερό. Πολλές από τις 300 πομόνες της περιοχής έχουν καταστραφεί και εδώ.

Οι φιστικοπαραγωγοί - μέλη του Συνεταιρισμού, που καλλιεργούν γύρω στα 500 στρέμματα, όπως επίσης 100 περίπου στρέμματα αμυγδαλιές και 50 στρέμματα καρυδιές, έχουν πάθει μεγάλες ζημιές από τις πλημμύρες στα χωράφια αλλά και στην αποθηκευμένη παραγωγή, 40-50 τόνων περίπου. Ο ΕΛΓΑ, που επισκέφτηκε κάποια χωράφια, τους είπε ότι δεν βλέπει πεσμένα φιστίκια στο έδαφος, αλλά είναι φυσικό να μην υπάρχουν, μετά τη μεγάλη πλημμύρα που σάρωσε τα πάντα.

Στην περιοχή του Στεφανοβικείου, όπως και στα άλλα δύο χωριά, υπάρχουν πολλά πνιγμένα ζώα και νεκρά ψάρια εκεί που υποχώρησαν τα νερά, προκαλώντας έντονη δυσοσμία και κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς η Περιφέρεια δεν τα έχει περισυλλέξει και αποτεφρώσει ακόμα, ενώ η κατάσταση με τον υπερπληθυσμό των κουνουπιών είναι αφόρητη, αφού δεν έχουν γίνει ψεκασμοί από την Περιφέρεια.

Ο Τ. Τσιαπλές υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας είναι στο πλευρό των πληγέντων γεωργών και κτηνοτρόφων, όπως και όλων όσοι έχουν πληγεί από τις πλημμύρες. Τους κάλεσε να οργανωθούν και να διεκδικήσουν αγωνιστικά αιτήματα, που τα στηρίζει και το ΚΚΕ και θα τα προβάλει στη Βουλή και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο πλευρό των αγροτών που παλεύουν για την επιβίωσή τους (2024-02-15 00:00:00.0)
Απότιστες καλλιέργειες μέσα στον καύσωνα! (2023-07-26 00:00:00.0)
Τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων (2005-03-10 00:00:00.0)
Ζημιές μέχρι και 100%! (2003-04-12 00:00:00.0)
«Πλημμύρισε» πάλι η Φαρκαδόνα! (2002-04-18 00:00:00.0)
Θα ξανασπείρουν μετά τις πλημμύρες... (1997-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ