Πέμπτη 18 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΦΝΙΔΙΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Απαντήσεις μετά τις εργαστηριακές εξετάσεις

Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν χτες οι υπεύθυνοι του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) αναφορικά με τους θανάτους τριών ανθρώπων στην Κρήτη από μυοκαρδίτιδα και άλλα σποραδικά περιστατικά μυοκαρδίτιδας, τα οποία αρχικά συνδέθηκαν με τον ιό της γρίπης.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες ο πρόεδρος του ΚΕΕΛ, Γ. Σαρόγλου, υπογράμμισε ότι οριστικές απαντήσεις σχετικά με την αιτία των θανάτων θα υπάρξουν μετά την ολοκλήρωση των εργαστηριακών εξετάσεων στο τέλος της εβδομάδας. Στην Κρήτη βρίσκεται ήδη για το σκοπό αυτό ομάδα ειδικών λοιμωξιολόγων. Πάντως, επισήμανε ότι οι μέχρι στιγμής ενδείξεις δεν υποδεικνύουν σύνδεση με τον ιό της γρίπης και μάλλον η μυοκαρδίτιδα προκλήθηκε από διαφορετικό ιό σε κάθε περιστατικό.

«Οι πρώτες αναφορές από τους επιδημιολόγους στην Κρήτη δε μιλούν για επιδημία. Τα περιστατικά συνέβησαν σε απόσταση 150 χιλιομέτρων το ένα από το άλλο», είπε ο Γ. Σαρόγλου. Ανέφερε ότι στην περίπτωση των δύο γυναικών από την Κρήτη, διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος προήλθε από μυοκαρδίτιδα, ενώ στην περίπτωση του 20χρονου φαντάρου, οι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι ο θάνατός του οφείλεται σε συγγενή καρδιοπάθεια. Και οι τρεις περιπτώσεις ερευνούνται ακόμα.

Στο ΚΕΕΛ έχουν αναφερθεί το τελευταίο διάστημα ακόμα τρία περιστατικά. Πρόκειται για έναν 70χρονο άντρα από τα Γιάννενα και έναν 35χρονο από την Κόρινθο, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και βρίσκονται σε διαδικασία ίασης. Επίσης μια 15χρονη από τα Γιάννενα, παρουσίασε μυοκαρδίτιδα ως αποτέλεσμα του ότι νοσεί από ερυθροματώδη λύκο.

Ο Γ. Σαρόγλου επισήμανε ότι δεν υπάρχει στη χώρα μας επιδημία γρίπης. Τόνισε ωστόσο ότι, όπως πάντα, οι άνθρωποι που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης θα πρέπει να απευθύνονται στο γιατρό τους, προκειμένου να ακολουθούν την κατάλληλη θεραπεία.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται σποραδικά παρόμοια περιστατικά και ότι η μυοκαρδίτιδα μπορεί να οφείλεται σε πολλές άλλες αιτίες, πέραν της γρίπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ