Σάββατο 12 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ
«Ναυάγησε» η συνεδρίαση «αποκλιμάκωσης»

Ο μικρός Λιβανέζος είναι τραυματισμένος από νάρκη

Associated Press

Ο μικρός Λιβανέζος είναι τραυματισμένος από νάρκη
ΝΑΚΟΥΡΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Απέτυχε, πριν καν προλάβει να αρχίσει, η Σύνοδος της Επιτροπής Επιτήρησης της Συμφωνίας Εκεχειρίας στο Ν. Λίβανο, καθώς οι Ισραηλινοί αντιπρόσωποι αποχώρησαν αμέσως μετά την είδηση της πραγματοποίησης νέας επιδρομής της «Χεζμπολάχ» σε βάρος ισραηλινών θέσεων στην κατεχόμενη ζώνη. Τελικά, η πενταεθνής Επιτροπή δε συνεδρίασε και δεσμεύτηκε ότι θα είναι σε συνεχόμενη επαφή, προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος αποκλιμάκωσης της έντασης.

«Η απάντησή μας θα έρθει στην κατάλληλη στιγμή και θα είναι πολύ σκληρή», προειδοποίησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, ενώ έδινε εντολή στους εκπροσώπους του να αποχωρήσουν από τη Σύνοδο της Επιτροπής. Οπως σχολίασε ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας Εφρέμ Σνεχ, «δεν έχει κανένα νόημα να γίνονται συνομιλίες για τις παραβιάσεις, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη παραβιάσεις της συμφωνίας». Παρ' όλα αυτά, ο Μπάρακ επανέλαβε ότι προτίθεται να υλοποιήσει την υπόσχεσή του για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το Ν. Λίβανο μέχρι τον Ιούλιο.

Η σύνοδος της Επιτροπής είχε, ήδη, ξεκινήσει με κακούς οιωνούς. Οι εκπρόσωποι του Ισραήλ, από τη μία, της Συρίας και του Λιβάνου, από την άλλη, βρίσκονταν σε διαφορετικά δωμάτια των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ στη Νακούρα, και οι εκπρόσωποι της Γαλλίας και των ΗΠΑ προσπαθούσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές, προκειμένου η συζήτηση να ξεκινήσει στη βάση ενός κοινού κειμένου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, επρόκειτο να εξεταστούν 16 προσφυγές - καταγγελίες παραβίασης της συμφωνίας εκεχειρίας, οι 12 από το Λίβανο και οι 4 από το Ισραήλ.

Εντούτοις, η είδηση της πραγματοποίησης επίθεσης της «Χεζμπολάχ» σε φυλάκιο του ισραηλινού στρατού στη θέση Φρούριο Μποφόρ, στα σύνορα της κατεχόμενης ζώνης, σήμανε την οριστική της αποτυχία. Οπως έγινε γνωστό, από την επίθεση με ρουκέτες και πυραύλους, έχασε τη ζωή του ένας Ισραηλινός στρατιώτης και άλλος ένας τραυματίστηκε σοβαρά. Η απάντηση του ισραηλινού στρατού υπήρξε άμεση. Μισή ώρα αργότερα, ισραηλινά μαχητικά πραγματοποίησαν 3 επιδρομές εναντίον ισάριθμων περιοχών, λίγα χιλιόμετρα έξω από την κατεχόμενη ζώνη, στη Μαϊφαντούν, στο Ουάντι Κφουρ, και στο Κφαρτίμποντ.

Επίθεση κατά της Συρίας εξαπέλυσε, χθες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο εκπρόσωπός του, Τζέιμς Ρούμπιν, κατηγόρησε τη Δαμασκό ότι δεν καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες να ασκήσει επιρροή στη «Χεζμπολάχ», προκειμένου να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, ενώ επέρριψε στη σιιτική οργάνωση την ευθύνη της διάλυσης της συνόδου της Επιτροπής Επιτήρησης. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον εκτίμησε ότι, μέχρι στιγμής, και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές έχουν τον έλεγχο της κατάστασης και τις κάλεσε, για άλλη μια φορά, να εντείνουν τις προσπάθειές τους για εξεύρεση λύσης. Πάντως, λίγη ώρα αργότερα, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Μααρίβ», σύμφωνα με το οποίο Ισραήλ και Συρία συμφώνησαν στην επανέναρξη των, μεταξύ τους, συνομιλιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ