Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΟΕΜΒΡΗΣ 1973 - 2023
Εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου

Σε εκδήλωση των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο ΕΜΠ μίλησε χθες η Αλέκα Παπαρήγα

Από την κατάσταση στην Παλαιστίνη που φλέγεται, και συνδέεται με τα μηνύματα και τα διδάγματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, ξεκίνησε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, την ομιλία της χθες το μεσημέρι σε εκδήλωση για την 50ή επέτειο του ξεσηκωμού, στο κατάμεστο αμφιθέατρο των Ηλεκτρολόγων στο ΕΜΠ, την οποία πραγματοποίησαν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Ιδρυμα.

Η Αλ. Παπαρήγα μίλησε αναλυτικά για το πώς επιβλήθηκε η δικτατορία και πώς οδηγηθήκαμε στο Πολυτεχνείο, περιέγραψε τα γεγονότα του τριημέρου και τους αγώνες που γίνονταν ταυτόχρονα και ενώθηκαν με τους φοιτητές, και τόνισε τον ηρωισμό που γεννήθηκε μέσα στο καμίνι αυτού του ξεσηκωμού, ακόμα και από ανθρώπους για τους οποίους κανείς δεν θα το περίμενε. Παράλληλα, μέσα από τις ερωτήσεις και τη συζήτηση που έγινε, θίχτηκαν θέματα όπως το πώς είναι η ζωή και η καθοδήγηση μιας Οργάνωσης που βρίσκεται στην παρανομία, πώς επιβλήθηκε η ντε φάκτο νομιμοποίηση του Κόμματος μετά την πτώση της χούντας κ.ά.

Πέρα από το γεμάτο φοιτητές αμφιθέατρο, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και μέλη ΔΕΠ του ΕΜΠ, καθώς και ο πρώην πρύτανης του Ιδρύματος Ν. Μαρκάτος.

Επίσης, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Ιδρυμα, με αφορμή την εκδήλωση, προσέφεραν στην Αλέκα Παπαρήγα έναν πίνακα με σκίτσο φοιτητών της Αρχιτεκτονικής, το οποίο απεικονίζει την πύλη του Πολυτεχνείου τις μέρες του ξεσηκωμού.

  • Αντίστοιχη εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, όπου θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, πραγματοποιεί αύριο Σάββατο η Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών Αττικής του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Αθήνας (Ακαδημίας 50), αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης».
Σε σχολές και περιοχές της Αττικής


Η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ πραγματοποιεί ακόμα τις εξής εκδηλώσεις στα πανεπιστήμια για την 50ή επέτειο του Πολυτεχνείου:

  • Σήμερα Παρασκευή: Η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίου Πειραιά καλεί στις 2 μ.μ. στο ισόγειο - αίθουσα φουαγιέ του Ιδρύματος. Θα μιλήσει η Κλειώ Χριστοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Κυριακή 12 Νοέμβρη: Η Τομεακή Οργάνωση Υγείας - ΣΕΦΑΑ καλεί στις 6 μ.μ. στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μάνος Λοΐζος» (Τροίας 36). Θα μιλήσει η Ιουλία Χρονοπούλου, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής ΑΕΙ - Ερευνητικών Κέντρων του ΚΚΕ.
  • Δευτέρα 13 Νοέμβρη:

- Η ΟΒ Πληροφορικής της Φυσικομαθηματικής καλεί στη 1 μ.μ. στην Αίθουσα Δ. Θα μιλήσει ο Ιάσονας Φανός, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ.

- Η Τομεακή Οργάνωση Παντείου καλεί στις 3 μ.μ. στην Αίθουσα 300, στο Γυάλινο Κτίριο. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

  • Τρίτη 14 Νοέμβρη: Η Τομεακή Οργάνωση Μηχανικών - ΑΣΠΑΙΤΕ καλεί στη 1 μ.μ. στο Αίθριο Πανεπιστημιούπολης 2 στο ΠΑΔΑ (έξω από την καφετέρια). Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαγνήσαλης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ακόμα, οι Τομεακές Οργανώσεις Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν το Σάββατο 18 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ. στο Ιλιον, στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη». Θα μιλήσει ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ενας ζεστός Νοέμβρης...» και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα.

Στη Μεσσηνία

Σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για το Πολυτεχνείο προγραμματίζει και η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ, από κοινού με τον Πολυχώρο Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Καλαμάτα «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας».

Με τον γενικό τίτλο «Ο Νοέμβρης ήταν μία κόκκινη γραμμή. Η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική!», προγραμματίζονται τα εξής:

Κυριακή 12 Νοέμβρη στις 11 π.μ. ιστορικός περίπατος με θέμα «Η δικτατορία 1967 - 1974: Μαθαίνουμε την αλήθεια», με σημείο αφετηρίας την πλατεία Οθωνος.

Πέμπτη 16 Νοέμβρη στις 7 μ.μ. προβολή του νέου ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για το Πολυτεχνείο, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, με τίτλο «Ο Νοέμβρης ήταν μία κόκκινη γραμμή. Η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική!».

Παρασκευή 17 έως Κυριακή 19 Νοέμβρη έκθεση της ΚΝΕ στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, με θέμα τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Ωρες λειτουργίας: 10 π.μ. - 2 μ.μ., 6 μ.μ. - 9 μ.μ.

Παράλληλα, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε συμμετοχή και στήριξη της συγκέντρωσης που πραγματοποιείται από τα σωματεία της πόλης της Καλαμάτας στις 17 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Τέλος, για τον υπόλοιπο του Νοέμβρη και μέχρι 18 Δεκέμβρη πραγματοποιείται διαγωνισμός καλλιτεχνικής δημιουργίας, με θέμα «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών». Μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει, φτιάχνοντας μια αφίσα, ένα ποίημα ή ένα τραγούδι. Δηλώσεις στο e-mail: mikrovioklmt@gmail.com

Στην Κέρκυρα

Η ΚΟΒ Βόρειας Κέρκυρας του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου αύριο Σάββατο στις 6.30 μ.μ., στη θεατρική αίθουσα «Φίλιππος Βλάχος» (Αλμυρός, Περίθεια).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ