Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Σε συμφωνία για αμνηστία κατέληξαν Σάντσεθ και Καταλανοί αυτονομιστές

Ανοίγει ο δρόμος για σχηματισμό κυβέρνησης Σοσιαλιστών - «Sumar»

Σε συμφωνία, που θα επιτρέψει στον σοσιαλδημοκράτη Πέδρο Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «Sumar», κατέληξαν το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) και το καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα «Junts per Cataluna» (Μαζί για την Καταλονία), το οποίο είχε θέσει όρο να δοθεί αμνηστία σε όσους αυτονομιστές είχαν εμπλακεί στο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλονίας, τον Οκτώβρη του 2017.

Το PSOE, αν και ήρθε δεύτερο στις πρόωρες εκλογές του Ιούλη, πίσω από το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), οδεύει προς τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας με το «Sumar» και την ανοχή ή στήριξη από αυτονομιστικά - εθνικιστικά κόμματα από την Καταλονία και τη Χώρα των Βάσκων.

Ο διαπραγματευτής του PSOE, Σάντος Σερδάν, χαρακτήρισε χτες τη συμφωνία με το «Junts» «ιστορική», προσθέτοντας ότι «ο νόμος περί αμνηστίας έχει συμφωνηθεί, τώρα οι πολιτικές ομάδες πρέπει να τον δουν».

Αν προχωρήσει η συμφωνία οι 7 βουλευτές του «Junts» θα στηρίζουν τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο.

Ο νόμος περί αμνηστίας αναμένεται να επιτρέψει στον εξόριστο ηγέτη του κόμματος, Κάρλες Πουιτζντεμόν, να επιστρέψει από το Βέλγιο στην Ισπανία.

Στη συμφωνία και την απόδοση αμνηστίας αντέδρασαν το Λαϊκό Κόμμα και το εθνικιστικό Vox, το οποίο τις προηγούμενες μέρες και βδομάδες πρωτοστατούσε στη διοργάνωση διαδηλώσεων κατά της αμνηστίας των αυτονομιστών. Στο μεταξύ, χτες ένας βετεράνος πολιτικός του PP και του Vox, ο Alejo Vidal - Quadras, πυροβολήθηκε στο πρόσωπο από έναν μασκοφόρο ένοπλο έξω από το σπίτι του σε μια πλούσια γειτονιά της Μαδρίτης, και φέρεται να βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ