Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Πρόωρες εκλογές στις 10 Μάρτη

Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται η Πορτογαλία, στις 10 Μάρτη 2024, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της χώρας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα σε χθεσινό του διάγγελμα μετά από τετράωρη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου. Είχε προηγηθεί την Τρίτη η παραίτηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, ο οποίος ελέγχεται για εμπλοκή σε σκάνδαλο διαφθοράς όπου ερευνώνται στενοί του συνεργάτες, στη διαχείριση προγραμμάτων εξόρυξης λιθίου και υδρογόνου.

Οπως έκανε γνωστό ο Σόουζα, πριν τις πρόωρες εκλογές και τη διάλυση της παρούσας Βουλής (όπου την πλειοψηφία έχει το Σοσιαλιστικό Κόμμα) θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2024, που η συζήτησή του είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 29 Νοέμβρη.

Με βάση το Σύνταγμα της χώρας, η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές απαιτεί τη δημοσίευση της διάλυσης της Βουλής 60 μέρες πριν.

Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας «Intercampus» για τις εφημερίδες «Jornal de Negocios» και «Correio da Manha», το 67,8% των ψηφοφόρων θα προτιμούσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ενώ το 25,7% θα προτιμούσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα να επιλέξει νέο πρωθυπουργό και να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Κάρλος Σέζαρ, δήλωσε την Τετάρτη ότι αν ο Πρόεδρος της χώρας αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές ο Μάρτης είναι η καλύτερη χρονική στιγμή. Αλλα κόμματα προκρίνουν τον Γενάρη ή τον Φλεβάρη.

Πάντως οι συνεργάτες του Κόστα που έχουν συλληφθεί ερευνώνται ως ύποπτοι για εγκλήματα διαφθοράς και αθέμιτης επιρροής, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, και εξετάζεται κατά πόσο συμμετείχε και ο πρωθυπουργός. Ανάμεσά τους είναι ο Βιτόρ Εσκαρία, προσωπάρχης του γραφείου του, ο υπουργός Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ