Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Παγώνει» τα σχέδια ενεργειακής συνεργασίας με το Ισραήλ

Εκφράζοντας ωστόσο ετοιμότητα για την «επόμενη μέρα»

Η Τουρκία δεν θα συζητήσει σχέδια για την Ενέργεια με το Ισραήλ χωρίς κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης Ερντογάν, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, καθώς οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επιδρούν και στους σχεδιασμούς ενεργειακών ομίλων πολλών χωρών. Παζαρεύοντας τον ρόλο της ως «υπερασπιστή όλων των μουσουλμάνων», η Τουρκία διεκδικεί αυξημένο μερίδιο στην αξιοποίηση συνολικά του μεγάλου φυσικού πλούτου της περιοχής (βλ. σημαντικά αποθέματα υδρογονανθράκων και στα ανοιχτά της Γάζας) και ενώ διαπραγματεύεται με ΗΠΑ - ΕΕ αλλά και Ρωσία ανταλλάγματα για τη μεταφορά αερίου και πετρελαίου από το ήδη ευρύ δίκτυο αγωγών που φιλοξενεί και φιλοδοξεί να επεκτείνει. Σε αυτήν τη βάση, τους τελευταίους μήνες η Τουρκία είχε προτάξει επαφές για ενεργειακή συνεργασία και με το Ισραήλ (π.χ. για μεταφορά υδρογονανθράκων από τα κοιτάσματα «Ταμάρ» και «Λεβιάθαν» προς Ευρώπη), τα οποία είχαν τις «ευλογίες» και των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της «απεξάρτησης» από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και της «διαφοροποίησης» των διαδρομών μεταφοράς Ενέργειας.

Ωστόσο Τουρκία αλλά και Ισραήλ έχουν και οι δύο ανακαλέσει για διαβουλεύσεις τους πρέσβεις τους και ο Τούρκος υπουργός εμφανίστηκε να δηλώνει ότι «το μόνο πράγμα για το οποίο θα μιλήσουμε αυτή τη στιγμή είναι πώς μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της Γάζας σε ηλεκτρική ενέργεια, νερό και τρόφιμα» και αναδεικνύοντας ετοιμότητα παρέμβασης στις εξελίξεις και την «επόμενη μέρα», πρόσθεσε: «Εχουμε στείλει γεννήτριες. Περιμένουν στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα (...) Σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να συνεισφέρουμε εκεί με πλωτούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και κινητούς σταθμούς παραγωγής Ενέργειας, τους οποίους ονομάζουμε πλοία παραγωγής Ενέργειας».

Ταυτόχρονα είπε ότι η χώρα του θα διευρύνει τις έρευνες για αναζήτηση φυσικού αερίου, συνάπτοντας συμφωνίες με διάφορες χώρες, όχι μόνο στις θάλασσες, «με έθνη όπως η Λιβύη και άλλες αφρικανικές χώρες». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και σε διαπραγματεύσεις με την Κίνα για την κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης, ενώ προετοιμάζεται η έναρξη της λειτουργίας και του πρώτου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη νότια περιοχή Ακουγιού (που κατασκευάστηκε σε συνεργασία με τη Ρωσία).

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου, Ομέρ Μπολάτ, δήλωσε πως το εμπόριο της χώρας του με το Ισραήλ μειώθηκε πάνω από 50% μετά τις 7 Οκτωβρίου, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

«Αδικη και μεροληπτική» η στάση των Βρυξελλών

Αντιδρώντας στην έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το ΥΠΕΞ της χώρας κατηγόρησε τις Βρυξέλλες για «άδικη και προκατειλημμένη προσέγγιση», που μάλιστα - συνέχισε - «είναι ανησυχητική για το μέλλον της ηπείρου μας, η οποία αντιμετωπίζει πολλές απειλές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δούρειος Ιππος» για σχέδια κατά των Παλαιστινίων με «ανθρωπιστικό» φερετζέ (2023-11-10 00:00:00.0)
Σχέδια για νέες ενεργειακές μπίζνες (2023-10-10 00:00:00.0)
Να ακυρωθεί η χωροθέτηση μονάδας LNG και ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (2023-03-21 00:00:00.0)
Πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, ενεργειακή φτώχεια για το λαό (2018-11-13 00:00:00.0)
Υπογράφτηκε η συμφωνία αποκατάστασης των διμερών σχέσεων (2016-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ