Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το μακελειό από τον κατοχικό στρατό

Σχεδόν 11.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι - Τα αληθινά νούμερα είναι ίσως ακόμα υψηλότερα ομολογούν οι ΗΠΑ

Copyright 2023 The Associated

Με τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για 34η μέρα και χιλιάδες στρατιώτες του κατοχικού στρατού να πραγματοποιούν χερσαία επίθεση μέσα στη Λωρίδα της Γάζας - ήδη έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη μεραρχία εφέδρων - το Ισραήλ κλιμακώνει το μακελειό κατά των Παλαιστινίων, με εκατοντάδες νεκρούς και ακόμα περισσότερους τραυματίες να προστίθενται κάθε μέρα.

Σε ένα τέτοιο φόντο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χτες ότι η ισραηλινή κυβέρνηση συμφώνησε σε «τετράωρες καθημερινές παύσεις βομβαρδισμών» σε «συγκεκριμένα σημεία της βόρειας Γάζας», εξέλιξη που χωρίς να αναιρεί το μακελειό, διευκολύνει τον σχεδιασμό για μαζικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων από το βόρειο προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Τα παραπάνω «κουμπώνουν» με το σχέδιο για πιθανή μετατροπή της βόρειας Γάζας σε «νεκρή» ζώνη μετά την ολοκλήρωση της ισραηλινής επίθεσης.

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις επιθέσεις του κατοχικού στρατού στη Γάζα από τις 7 Οκτώβρη μέχρι χτες προσέγγισαν στους 11.000, φτάνοντας στους 10.966, και οι τραυματίες στους 28.500.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Μέσης Ανατολής, Μπάρμπαρα Λιφ, καταθέτοντας χτες σε επιτροπή του Κογκρέσου, ομολόγησε ότι οι τραγικοί αυτοί αριθμοί μπορεί να υπολείπονται της πραγματικότητας.


Copyright 2023 The Associated

«Πιστεύουμε ειλικρινά ότι τα αληθινά νούμερα είναι πολύ υψηλά και ίσως υψηλότερα από αυτά που αναφέρονται», δήλωσε η Λιφ, λίγες μέρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αμφισβήτησε το αν υπάρχουν τόσοι πολλοί νεκροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα όσο αυτοί που ανακοινώνονται από τις παλαιστινιακές αρχές...

Ανακοινώσεις από τον Λευκό Οίκο και ισραηλινές «διευκρινίσεις»

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε χτες πως το Ισραήλ συμφώνησε σε «τετράωρες παύσεις βομβαρδισμών» για να διευκολύνει τις μαζικές εξόδους χιλιάδων αμάχων από δύο «ανθρωπιστικούς διαδρόμους», μέσω των οποίων οι άμαχοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν πεζή τα σπίτια τους.

Ανακοινώθηκε πως η τετράωρη «ζώνη παύσης» των βομβαρδισμών θα ανακοινώνεται ανήμερα τρεις ώρες προτού τεθεί σε εφαρμογή, δίχως να υπάρχει κάποιο σταθερό χρονικό σημείο. Η εξέλιξη αναφέρθηκε ως αποτέλεσμα των πρόσφατων τηλεφωνικών επικοινωνιών ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του, το γραφείο του Μπ. Νετανιάχου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται για εκεχειρία και ότι πέρα από τους «ασφαλείς διαδρόμους διέλευσης», οι μάχες θα συνεχίζονται.

Ο δε ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι από την Κυριακή εφαρμόζεται το μέτρο αυτό κατά μήκος της λεωφόρου Salah a-Din, χαρακτηρίζοντάς το ως «ανθρωπιστικό διάδρομο» και όχι ως «ανθρωπιστική παύση βομβαρδισμών», ξεκαθαρίζοντας ότι μπορεί να χτυπήσει εάν κρίνει απαραίτητο τους διαδρόμους αυτούς.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του γγ του ΟΗΕ τόνισε πως για να είναι «αποτελεσματική» μία τέτοια σύντομη παύση θα πρέπει να τη συντονίσουν τα Ηνωμένα Εθνη.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζεται να προκρίνει ορισμένες διαφοροποιήσεις τακτικής, ενώ συνεχίζει να στηρίζει το μακελειό και το περιβόητο... «δικαίωμα αυτοάμυνας» του Ισραήλ.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε χτες ότι έχει ζητήσει τριήμερη ανθρωπιστική παύση της ισραηλινής στρατιωτικής δραστηριότητας στη Γάζα και μια παύση μεγαλύτερη από αυτήν προκειμένου να ελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς. Ερωτηθείς εάν έχει δυσαρεστηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ σε αυτό το θέμα, απάντησε πως «έχει πάρει περισσότερο χρόνο» απ' όσο νόμιζε.

Μάχες, βομβαρδισμοί και τεράστιες ελλείψεις

Οι σφοδρές μάχες στο κέντρο της πόλης της Γάζας συνεχίστηκαν χτες παράλληλα με τις ροές χιλιάδων αμάχων που απομακρύνονται.

Ξένοι δημοσιογράφοι που εισήλθαν την Τετάρτη με την πλευρά του ισραηλινού στρατού αντίκρισαν σε πολλές περιοχές της βόρειας Γάζας εικόνα ισοπέδωσης, συντριμμιών και απέραντης καταστροφής, αλλά και πτώματα κοντά στον λεγόμενο «ανθρωπιστικό διάδρομο» για την απομάκρυνση αμάχων.

Παράλληλα εντείνεται το εναέριο σφυροκόπημα της πόλης της Γάζας, με τις βόμβες χτες να χτυπούν περιοχή σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, ενώ εξαντλούνται και τα τελευταία αποθέματα του νοσοκομείου σε φάρμακα και ιατρικά είδη. Από τις βόμβες δεν γλίτωσε χτες ούτε το παιδιατρικό νοσοκομείο Αλ Νασρ στην πόλη της Γάζας, που υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές από πυρά πυροβολικού. Πριν λίγες μέρες, το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε πως σταμάτησαν να λειτουργούν 18 από τα 35 νοσοκομεία που λειτουργούν στην περιοχή.

Εκπρόσωποι οργανώσεων αρωγής στη νότια Γάζα καταγράφουν πλέον ολοένα και συχνότερα κρούσματα αφυδατωμένων ή πεινασμένων γυναικόπαιδων λόγω της έλλειψης καθαρού πόσιμου νερού αλλά και βασικών προϊόντων, εξαιτίας του ισραηλινού αποκλεισμού.

Βομβαρδισμοί καταγράφηκαν χτες και στην περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλαχ της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 7 άμαχοι.

Ο Ιταλός υπουργός Αμυνας Γκ. Κροζέτο ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ώρες θα αναχωρήσει από τη χώρα του, με προορισμό τη Γάζα, νοσοκομειακό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού. Ο Ιταλός υπουργός πρόσθεσε ότι «στη συνέχεια, σε συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, πρόκειται να στηθεί, πάντα στη Γάζα, και νοσοκομείο εκστρατείας».

«Συλλογική τιμωρία» αμάχων και βίαιος εκτοπισμός

Ο επίτροπος της οργάνωσης αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Φ. Λαζαρινί, δήλωσε χτες πως έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου 99 υπάλληλοι του Οργανισμού και πως είναι δραματικοί οι περιορισμοί σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα στη Γάζα.

Ο ίδιος μίλησε για «συλλογική τιμωρία» αμάχων, τονίζοντας πως η δολοφονία χιλιάδων παιδιών «δεν μπορεί να θεωρηθεί παράπλευρη απώλεια». Το να ωθείς 1 εκατομμύριο ανθρώπους μακριά από τα σπίτια τους και να τους μαζεύεις σε περιοχές δίχως επαρκείς υποδομές και υπηρεσίες συνιστά «βίαιο εκτοπισμό», είπε.

Ο Ισραηλινός συνταγματάρχης Μ. Τέτρο, από την άλλη, ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα πως «δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας», αλλά «πολλές δυσκολίες» που αντιμετωπίζουν οι άμαχοι... Δεν ντράπηκε να προσθέσει πως το Ισραήλ ...«διευκολύνει την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας»!

Επιπλέον, χτες, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Τελ Αβίβ, δήλωσε πως «βρισκόμαστε σε έναν παρατεταμένο πόλεμο και το θέμα της οικονομίας των πολιτών είναι ένας κύριος παράγοντας της διαχείρισης του πολέμου». Πρόσθεσε πως «πρέπει να επιλύσουμε τα πράγματα γρήγορα, ακόμη και εάν δεν τα αντιμετωπίζουμε τέλεια».

Για μακρόχρονο πόλεμο προετοιμάζονται οι ΗΠΑ

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Τσαρλς Μπράουν, σχολίασε πως είναι «μία πολύ ευρεία διαταγή» ο στόχος του Ισραήλ για «πλήρη καταστροφή» της Χαμάς. Παρατήρησε πως το Ισραήλ επικεντρώνεται στη στοχοποίηση υψηλόβαθμων στελεχών της Χαμάς, «που μπορεί να επιτευχθεί πιο γρήγορα», ενώ πρόσθεσε πως όσο περισσότερο διαρκέσει αυτό, «τόσο δυσκολότερο μπορεί να γίνει».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο ο υψηλός αριθμός των θανάτων μεταξύ των άμαχων Παλαιστινίων να ωθήσει ανθρώπους να ενταχθούν στις τάξεις των μαχητών, ο Μπράουν δήλωσε: «Ναι, ανησυχώ πολύ γι' αυτό. Και πιστεύω πως είναι κάτι το οποίο πρέπει να προσέξουμε». Τόνισε επίσης πως «γι' αυτό, όταν μιλάμε για το χρονικό διάστημα - όσο πιο γρήγορα μπορέσεις να φτάσεις στο σημείο που θα σταματήσεις τις εχθροπραξίες, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχεις κάποιος μεταξύ των αμάχων να θελήσει να γίνει το επόμενο μέλος της Χαμάς».

Ο στρατηγός Μπράουν δεν τάχθηκε ρητά υπέρ μιας σύντομης εκστρατείας, ούτε είπε πόσο θεωρεί ότι θα πρέπει να διαρκέσει η ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα, προειδοποιώντας πως οι στρατιωτικές εκστρατείες μπορεί να παραταθούν για περισσότερο από το αναμενόμενο.

Χτες δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times» υποστήριξε πως η Παλαιστινιακή Αρχή είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο να αναλάβει μετά τον πόλεμο τη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας υπό προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της «δέσμευσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ για μία συνολική πολιτική απόφαση που θα συμπεριλαμβάνει τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Στο Κατάρ ο επικεφαλής της CIA

Παράλληλα εντείνονται και οι σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Χαμάς και μεσολαβητές από το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ με στόχο την απελευθέρωση ομήρων, που κρατούνται από τη Χαμάς.

Το αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 10 έως 15 ομήρων φέρεται πως θα είναι μια διήμερη έως τριήμερη κατάπαυση του πυρός ή και λίγα καύσιμα.

Ο διευθυντής της CIA Γ. Μπερνς, στο πλαίσιο περιοδείας σε χώρες της Μέσης Ανατολής, μετέβη χτες στο Κατάρ. Ο Μπερνς, που είναι ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν που έχουν αναλάβει στο παρασκήνιο την αποτροπή πιθανής διάχυσης της σύγκρουσης, συναντήθηκε κατά πληροφορίες του Ρόιτερς στην Ντόχα με τον Νταβίντ Μπαρνέα, επικεφαλής της ισραηλινής Mossad και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπτνουλραχμάν αλ-Θάνι, για να συζητήσουν τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων και μια «παύση» στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Οι συνομιλίες περιελάμβαναν επίσης συζήτηση ώστε να επιτραπούν οι «ανθρωπιστικές» εισαγωγές καυσίμων στη Γάζα, τις οποίες αρνείται μέχρι τώρα το Ισραήλ.

Χτες βράδυ, η Ισλαμική Τζιχάντ κυκλοφόρησε δύο βίντεο με ομήρους. Στο ένα διακρίνεται μια ηλικιωμένη γυναίκα και στο δεύτερο βίντεο ένα νεαρό αγόρι. Και οι δύο απήχθησαν από το κιμπούτς Νιρ Οζ στις 7 Οκτωβρίου.

Σήμερα ο Καταριανός εμίρης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι θα μεταβεί στο Κάιρο, επιδιώκοντας συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ