Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ
«Δούρειος Ιππος» για σχέδια κατά των Παλαιστινίων με «ανθρωπιστικό» φερετζέ

Από τη χθεσινή διεθνή διάσκεψη που οργάνωσε η γαλλική κυβέρνηση

Copyright 2023 The Associated

Από τη χθεσινή διεθνή διάσκεψη που οργάνωσε η γαλλική κυβέρνηση
Πολυποίκιλα σχέδια κατά των Παλαιστινίων, όπως αυτό του βίαιου ξεριζωμού τους και της μεταφοράς τους σε άλλες χώρες, αλλά και γενικότερα για τους ανταγωνισμούς στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, κρύβονται πίσω από τα «ανθρωπιστικά» κροκοδείλια δάκρυα και τα γενικόλογα ευχολόγια που χαρακτήρισαν τη χθεσινή Διεθνή Διάσκεψη για τη Γάζα που οργάνωσε η γαλλική κυβέρνηση στο Παρίσι, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, δεκάδων ακόμα χωρών (μεταξύ τους της Ελλάδας και της Κύπρου), του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού και διεθνών ΜΚΟ.

Την ώρα που οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία γενική κατάπαυση πυρός, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν απηύθυνε εκκλήσεις για «ανθρωπιστική παύση» των βομβαρδισμών «πάρα πολύ γρήγορα», ζητώντας σε επόμενη φάση «εκεχειρία».

Ο ίδιος που πριν μερικές μέρες δήλωνε την ετοιμότητα της Γαλλίας να διευρύνει τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και κατά της Χαμάς, ανέφερε ότι είναι «απολύτως απαραίτητο» να προστατευτούν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά αναφορικά με την προστασία των ανθρώπινων ζωών.

Ανακοίνωσε επίσης τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας 100 εκατ. ευρώ για τους κατοίκους της Γάζας, υπενθυμίζοντας την εκτίμηση του ΟΗΕ ότι οι άμεσες οικονομικές ανάγκες για τη Λωρίδα της Γάζας ανέρχονται σε 1,2 δισ. δολάρια.

Πρότεινε δε, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης, να αποφασιστεί η δημιουργία μιας γενικής γραμματείας η οποία θα συντονίσει τη βοήθεια που παρέχουν τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί.

Ο επικεφαλής της UNRWA, Φ. Λαζαρινί, δήλωσε ότι ανησυχεί για τον κίνδυνο εξάπλωσης της κατάστασης στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη, προσθέτοντας ότι η βοήθεια που εισέρχεται μέσω της Ράφα είναι ανεπαρκής και γι' αυτό θα πρέπει να ανοίξουν όλα τα περάσματα προς τη Γάζα.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής του ΟΗΕ, Μ. Γκρίφιθς, είπε ότι η σύγκρουση στη Γάζα είναι μια φωτιά που μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή.

Από την πλευρά της η Ιζαμπέλ Ντεφουρνί, επικεφαλής της ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», χαρακτήρισε «ψευδείς ζώνες» τις αποκαλούμενες «ασφαλείς ζώνες» στη Γάζα.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μ. Σταγιέχ, μιλώντας νωρίτερα στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «France 24», προέβλεψε ότι δεν πρόκειται να εξαλειφθεί η Χαμάς, παρά τις προσπάθειες του ισραηλινού στρατού. Επανέλαβε το αίτημα για άμεση εκεχειρία, ώστε να σταματήσει ο πόλεμος, ενώ ζήτησε επίσης μια συνολική λύση για το Παλαιστινιακό και μια «διεθνή παρέμβαση που θα ασκήσει σοβαρή πίεση στο Ισραήλ».

Χορήγηση ποσών για τους αμάχους της Γάζας μέσω ΟΗΕ και Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσαν εκπρόσωποι της Γερμανίας, της Δανίας κ.ά.

Από τη Διάσκεψη δεν προβλεπόταν να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν, ώστε να μην υπάρξουν προστριβές γύρω από τη διατύπωσή του.

Στο φόντο της Διάσκεψης ανακοινώθηκε ότι ο Ολλανδός απερχόμενος πρωθυπουργός Μ. Ρούτε προσκάλεσε στο Αμστερνταμ τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μ. Αμπάς, για να συζητήσουν την κατάσταση στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη.

Συνάντηση Ερντογάν - Ραϊσί

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν κατηγόρησε χτες το Ισραήλ για «φανατισμό» στις ενέργειές του στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο δήλωσε στον Ιρανό ομόλογό του, Ε. Ραϊσί, πως η Αγκυρα είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο εγγυητή για τη «διευθέτηση» της κρίσης ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους.

Ο Ερντογάν και ο Ραϊσί συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας, που διεξάγεται στην Τασκένδη.

Ο Ιρανός Πρόεδρος Ε. Ραϊσί διαβεβαίωσε ότι η χώρα του καταβάλλει «αδιάλειπτα προσπάθειες για τον τερματισμό των στρατιωτικών επιθέσεων του επιθετικού σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των ανυπεράσπιστων πολιτών» της Λωρίδας της Γάζας.

Νέα ρωσική αντίδραση εναντίον του Ισραήλ

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε «σοκαρισμένη» από τις καθυστερήσεις στην απομάκρυνση προς την Αίγυπτο Ρώσων πολιτών που έχουν εγκλωβιστεί στη Λωρίδα της Γάζας, διαδικασία η οποία (σύμφωνα με τον πρέσβη του Ισραήλ στη Μόσχα) θα μπορούσε να διαρκέσει δυο βδομάδες.

«Είναι μια απαράδεκτη λογική», δήλωσε η Ζαχάροβα, διαβεβαιώνοντας ότι από ρωσικής πλευράς «όλα είναι έτοιμα» για την εκκένωση από το πέρασμα της Ράφα, που τελεί υπό αιγυπτιακό έλεγχο. «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιον λόγο η διαδικασία αυτή δεν έχει ξεμπλοκαριστεί, παρά τις επιχειρησιακές μας ενέργειες και τη συμμόρφωση με όλα τα αιτήματα και προϋποθέσεις που τέθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας», πρόσθεσε.

Ο πρέσβης του Ισραήλ στη Μόσχα, Αλεξάντερ Μπεν Ζβι, είχε δηλώσει την Τετάρτη στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι η Αίγυπτος αποφάσισε να μην περνούν παρά μόνο 600 άνθρωποι τη μέρα από το πέρασμα της Ράφα.

«Εάν αφήσουμε μόνο 600 ανθρώπους ανά ημέρα, αυτό θα πάρει δυο βδομάδες» για την απομάκρυνση Ρώσων υπηκόων, δήλωσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι περίπου 7.000 άνθρωποι συνολικά περιμένουν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ