Σάββατο 12 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Προληπτικές φυλακίσεις μετά το τριήμερο ρατσιστικής βίας

ΕΛ ΕΝΤΖΙΝΤΟ.-

Την προληπτική φυλάκιση και των υπολοίπων συλληφθέντων κατά τη διάρκεια των τριήμερων αναταραχών, του περασμένου Σαββατοκύριακου, ανάμεσα σε Ισπανούς πολίτες και Βορειοαφρικανούς μετανάστες, διέταξε το δικαστήριο της νοτιοϊσπανικής αυτής πόλης της Ανδαλουσίας.

Οπως έγινε γνωστό, 23 άτομα, 12 Βορειοαφρικανοί μετανάστες και 11 Ισπανοί, θα φυλακιστούν προληπτικά μέχρι να ανακοινωθεί η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης τους, όπως ακριβώς έχει γίνει, από την αρχή της βδομάδας, με 22 άλλους. Οι συλληφθέντες, ανάμεσα στα υπόλοιπα, κατηγορούνται για ρατσιστική βία και για διατάραξη κοινωνικής ειρήνης.

Τα επεισόδια ξέσπασαν μετά τη σύλληψη, από την αστυνομία, ενός Μαροκινού με διανοητική διαταραχή, ως υπόπτου για τη ληστεία και το φόνο μίας νεαρής Ισπανίδας, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ακολούθησαν τρεις μέρες σφοδρών συγκρούσεων στους δρόμους της ανδαλουσιανής πόλης, κατά τη διάρκεια των οποίων ομάδες Ισπανών προπηλάκιζαν και ξυλοκοπούσαν Βορειοαφρικανούς μετανάστες, ενώ έκαιγαν τα αυτοκίνητα και τις περιουσίες τους.

Στην πόλη των 52.000 κατοίκων ζουν, περίπου, 10.000 Μαροκινοί, οι οποίοι απασχολούνται, κυρίως, σε αγροτικές εργασίες στα μεγάλα αγροκτήματα της περιοχής. Τις τελευταίες τέσσερις μέρες αρνούνται να προσέλθουν στις εργασίες τους ζητώντας από τις τοπικές αρχές να λάβουν αυστηρότερα μέτρα για την προστασία τους. Η αποχή αυτή έχει στοιχίσει στους Ισπανούς κτηματίες αρκετά δισεκατομμύρια πεσέτες, υποστήριζε, χθες, ο εκπρόσωπος των κτηματιών, Αντόνιο Λόπεζ. Ανθρωπιστικές οργανώσεις, δίκτυα προστασίας των μεταναστών αλλά και αγροτικές ενώσεις είχαν προγραμματίσει, για χθες το βράδυ, διαδηλώσεις συμπαράστασης στους μετανάστες σε πολλές πόλεις της Ανδαλουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ