Τρίτη 14 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Την Πέμπτη η ψήφος εμπιστοσύνης μετά τη συμφωνία αμνηστίας

Η ενδοαστική αντιπαράθεση στην Ισπανία έχει χτυπήσει «κόκκινο» με αφορμή τη συμφωνία του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) με τους αυτονομιστές της Καταλονίας, να τους χορηγηθεί αμνηστία για το δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης του 2017, ώστε να υποστηρίξουν μια νέα θητεία του κυβερνώντος συνασπισμού. Μάλιστα, χτες κατατέθηκε και η σχετική πρόταση νόμου. Το ζήτημα της αμνηστίας έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του νεοφιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού VOX, που την Κυριακή διοργάνωσαν νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης στη συζήτηση στη Βουλή που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, αφού εκτός από τις άλλες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις του συνασπισμού του Sumar, θα τον στηρίξουν οι 7 βουλευτές του σχηματισμού «Μαζί για την Καταλονία» του αυτονομιστή Κάρλες Πουτζντεμόν, που έχει διαφύγει στην Ελβετία, αλλά και ένα μικρό εθνικιστικό κόμμα από τα Κανάρια Νησιά. Ετσι υπολογίζεται να φτάσει τους 179 βουλευτές, 3 παραπάνω από την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Θυμίζουμε ότι στις βουλευτικές εκλογές του φετινού Ιούλη, το Λαϊκό Κόμμα του Αλμπέρτο Φεϊχό ήρθε πρώτο, αλλά απέτυχε να γίνει πρωθυπουργός στα τέλη Σεπτέμβρη γιατί δεν είχε την πλειοψηφία.

Την ίδια ώρα που οι αστικές δυνάμεις διαγκωνίζονται για το ποιος θα έχει το τιμόνι της διακυβέρνησης και ποιος θα χειραγωγεί καλύτερα τον λαό, ώστε να μην βλέπει με ταξικό κριτήριο τις εξελίξεις, συνεχίζεται απρόσκοπτα η αντιλαϊκή πολιτική με χτύπημα στο εισόδημα, στα κοινωνικά δικαιώματα και η συμμετοχή της χώρας σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς από την Ουκρανία έως τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ