Τρίτη 14 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Σε κοινό βηματισμό για αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις προσωπικού και άλλα μέτρα

Απόφαση να συντονίσουν τον αγωνιστικό τους βηματισμό, διεκδικώντας προστασία του εισοδήματος από την ακρίβεια και αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων, έλαβαν σε χτεσινή σύσκεψη συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.

Η σύσκεψη έγινε μετά από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) και συμμετείχαν σε αυτή Σωματεία και Ομοσπονδίες εργαζομένων στους δήμους και στην Περιφέρεια, στην Εκπαίδευση, στην Υγεία, σε άλλους χώρους και υπηρεσίες του Δημοσίου.

Στην εισηγητική ομιλία η Νίκη Χρονοπούλου, πρόεδρος της ΟΔΠΤΕ, χαιρέτισε τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό που πραγματοποιούνται στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, απαιτώντας να σταματήσουν η σφαγή στη Γάζα, η εμπλοκή της χώρας μας στο έγκλημα και η συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Καταδίκασε παράλληλα τις απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, ο οποίος κατηγόρησε για «αντισημιτισμό» την ΟΛΜΕ και τους εκπαιδευτικούς επειδή εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη!

Αναφερόμενη στις δήθεν «αυξήσεις» που διαφημίζει η κυβέρνηση για τους δημοσίους υπαλλήλους, με βάση τον νόμο που ψήφισε το καλοκαίρι, επεσήμανε ότι πρόκειται για «νομιμοποίηση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων», καθώς η μείωση του ονομαστικού μέσου μεικτού μισθού των δημοσίων υπαλλήλων «την περίοδο 2008 - 2020 έφτασε το 25,6%». Οσον αφορά την ελαστικοποίηση της εργασίας, τόνισε ότι πλέον «ξεπερνά κάθε προηγούμενο», με 200.000 εργαζόμενους να δουλεύουν στο Δημόσιο με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή, τα Σωματεία και οι Ομοσπονδίες θέτουν στην ημερήσια διάταξη της δράσης τους αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την προστασία του εισοδήματος, τη διεκδίκηση καλύτερων μισθών, την απαίτηση να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις αλλά και να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος.

Σ' αυτόν τον άξονα σχεδιάζουν Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις και μια σειρά παρεμβάσεις, όπως:

-- Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη 6 Δεκέμβρη στις 12.30 μ.μ., διεκδικώντας να δοθεί το Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

-- Συλλαλητήριο μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκέμβρη για να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος και να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Επίσης στηρίζουν τις κλαδικές κινητοποιήσεις και απεργίες που έχουν προκηρυχθεί: Τη 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ για την Υγεία στις 29 και 30 Νοέμβρη και τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στο πλαίσιό της. Την κινητοποίηση ΕΛΜΕ και Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σήμερα Τρίτη στις 6 μ.μ. έξω από τη Βουλή, ενάντια στις ανιστόρητες και απαράδεκτες επιθέσεις που δέχτηκαν οι εκπαιδευτικοί από το υπουργείο Παιδείας, τα ΜΜΕ και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο.

Ακόμα, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των μικρών επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει για τις 22 Νοέμβρη ενάντια στη φοροεξόντωση (βλ. σελ. 10).

Παράλληλα προετοιμάζουν κινητοποίηση - απάντηση, μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό, ενώ θέτουν στόχο και την απεργιακή κλιμάκωση μαζί με σωματεία του ιδιωτικού τομέα.

Σωματεία και Ομοσπονδίες στο Δημόσιο απευθύνουν και κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου την Παρασκευή 17 Νοέμβρη, καθώς και στην κατάθεση στεφάνων την Πέμπτη 16 Νοέμβρη (βλ. σελ. 23).

Τέλος, οι συνδικαλιστικοί φορείς απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής στη σύσκεψη Σωματείων και Ομοσπονδιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και Εργατικών Κέντρων η οποία θα γίνει τη Δευτέρα 27 Νοέμβρη (βλ. σχετικό θέμα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ