Τρίτη 14 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Στο Βερολίνο για παζάρι στην πλάτη του λαού

Στο Βερολίνο βρίσκεται από χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπου σήμερα το πρωί θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, στην Καγκελαρία, λίγες ώρες πριν καταφτάσει στη γερμανική πρωτεύουσα για αντίστοιχη συνάντηση ο Εντογάν. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και δηλώσεις στον Τύπο με επίδικο την «απελευθέρωση» επιπλέον κονδυλίων για την παραπέρα στήριξη επιχειρηματικών ομίλων.

Χτες, ο πρωθυπουργός είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον αρχηγό της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς, στο Ιδρυμα Konrad Adenauer. Στη συνέχεια, είχαν συζήτηση στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ιδρύματος, όπου ο Μητσοτάκης έβαλε μια σειρά ζητήματα - προτεραιότητες για τα ντόπια μονοπώλια.

Χαρακτηριστικά, όπως έκανε σαφές χτες στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, στο Βερολίνο «ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν τα ζητήματα Ενέργειας, το Μεταναστευτικό και η κλιματική κρίση», τονίζοντας ότι «ήδη στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών», με βασικό ζητούμενο για την κυβέρνηση και ευρύτερα την ντόπια αστική τάξη να περισσέψουν πόροι για την παραπέρα ενίσχυση επιχειρηματικών ομίλων.

Κληθείς ο Μαρινάκης να σχολιάσει το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση ζητά να υπάρχουν «όρια» στις πολιτικές που ακολουθούνται, με έμφαση στη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, και επίσης να διευκρινίσει αν ο πρωθυπουργός σκοπεύει να θέσει στον καγκελάριο το ζήτημα της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι, καθώς «επίκεινται οι σχετικές αποφάσεις», η κυβέρνηση «θεωρεί ότι συνολικά πρέπει να αναθεωρηθεί λίγο ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι επιπτώσεις φυσικών καταστροφών, η διαχείριση του Μεταναστευτικού».

Οπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης στο εν λόγω παζάρι είναι το γεγονός ότι ανέκτησε την περιλάλητη «επενδυτική βαθμίδα», έχει να δείξει τη «μεγαλύτερη μείωση χρέους στον κόσμο το 2022 αναλογικά με το ΑΕΠ», χρυσοπληρωμένα και τα δυο ...κατορθώματα από τον λαό. Επιπλέον έδωσε «τα περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον εισαγόμενο πληθωρισμό, συναρτήσει του ΑΕΠ της, προχώρησε πρώτη σε άμεσα μέτρα αποκατάστασης ή στήριξης των πολιτών, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων για τις περιπτώσεις της πανδημίας, πάνω από 40 δισεκατομμύρια, πάνω από 13 δισεκατομμύρια για το ρεύμα και όλα αυτά τα έδωσε, καταφέρνοντας να μην ξεφύγει, αντιθέτως να μειώσει το χρέος της, ως προς το ΑΕΠ». Και πώς αλλιώς, εφόσον βγήκαν από την άλλη τσέπη του λαού, μέσα από «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», «εξορθολογισμό δαπανών», ματωμένα πλεονάσματα και προαπαιτούμενα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επαφές του Κυρ. Μητσοτάκη στο Πεκίνο σήμερα (2023-11-03 00:00:00.0)
Ανεβάζει ταχύτητες για νέα αντιλαϊκή επίθεση (2023-10-10 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο οι όροι της «δημοσιονομικής σταθερότητας» και των επιδοτήσεων των βιομηχάνων (2023-06-09 00:00:00.0)
Στηρίζει τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (2018-05-17 00:00:00.0)
Συμβιβασμός με εχέγγυα νέα δάνεια και μέτρα (2012-11-24 00:00:00.0)
Αδιέξοδα και σενάρια στο φόντο της κρίσης (2012-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ