Τρίτη 14 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΝΔΙΑ
Σχέδια διεύρυνσης της συνεργασίας και στη Μέση Ανατολή

Ενώ η Ουάσιγκτον εστιάζει στην αναβάθμιση σχημάτων όπως το Quad «για το κοινό καλό»

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών
Ενδεικτικά της επιμονής με την οποία οι ΗΠΑ επενδύουν στη διεύρυνση της συνεργασίας τους με την Ινδία και στην αναβάθμιση σχημάτων που εμμέσως πλην σαφώς «στοχεύουν» στον περιορισμό της κινεζικής επιρροής είναι τα όσα αναφέρει το Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας ΗΠΑ - Ινδίας, Αντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Οστιν και Σ. Τζαϊσανκάρ και Ραζνάτ Σινγκχ, αντίστοιχα, την Παρασκευή 10 Νοέμβρη.

Οι συμμετέχοντες «σημείωσαν την ουσιαστική πρόοδο στον μετασχηματισμό των σχέσεων ΗΠΑ - Ινδίας σε όλους τους τομείς» αλλά και «τη σημασία της συνολικής παγκόσμιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ - Ινδίας για τη διασφάλιση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», υπογραμμίζοντας «την ισχυρή δέσμευσή τους για τη διαφύλαξη ενός ελεύθερου, ανοιχτού και χωρίς αποκλεισμούς Ινδο-Ειρηνικού μέσω μηχανισμών όπως το Quad (σ.σ. ΗΠΑ, Ινδία, Βρετανία, Αυστραλία)», σπεύδοντας μεταξύ άλλων να τονίσουν και «το σημαντικό ρόλο του Quad ως δύναμης για το παγκόσμιο καλό για τους λαούς του Ινδο-Ειρηνικού...».

Χαρακτηριστική είναι η προτεραιότητα που οι δύο πλευρές δίνουν στην περαιτέρω εμβάθυνση της «πολύπλευρης αμυντικής εταιρικής σχέσης», «μέσω εκτεταμένων διαλόγων και στρατιωτικών ασκήσεων αυξανόμενης πολυπλοκότητας», αλλά και κοινών έργων που επιταχύνθηκαν στο πλαίσιο του «οδικού χάρτη» του Ιούνη του 2023 για τη συνεργασία ΗΠΑ - Ινδίας στη στρατιωτική βιομηχανία, μεταξύ άλλων και σε «αναδυόμενους τομείς», όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστικά είναι τα μηνύματα που οι δύο πλευρές έστειλαν για δραστικότερο συντονισμό της παρέμβασής τους και στη Μέση Ανατολή (μην ξεχνάμε άλλωστε τη δημιουργία του σχήματος «I2U2» που έχουν δημιουργήσει, μαζί με το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα): Ετσι, ΗΠΑ - Ινδία επέκριναν «τις φρικιαστικές τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ» και διαμήνυσαν ότι «στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ κατά της τρομοκρατίας», εκφράζοντας «την υποστήριξή τους για ανθρωπιστικές παύσεις και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τον στενό διπλωματικό συντονισμό, μεταξύ άλλων με βασικούς εταίρους στην περιοχή, για να αποτρέψουν την επέκταση της σύγκρουσης, να διατηρήσουν τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και να εργαστούν για μια πολιτική λύση και βιώσιμη ειρήνη...».

Δεν παρέλειψαν δε να επισημάνουν πόσο εκτιμούν «τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των χωρών "I2U2" για την ενίσχυση της επισιτιστικής και ενεργειακής ασφάλειας και τη βελτίωση της κυκλοφορίας ανθρώπων και αγαθών στα ημισφαίρια» αλλά και να σημειώσουν ότι «ο Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης θα ενισχύσει τη συνδεσιμότητα μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης και θα ξεκλειδώσει νέες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης στις δύο ηπείρους». Ακόμα, χαιρέτισαν την «επανέναρξη διαβουλεύσεων μεταξύ του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Αφρική, με στόχο τη διερεύνηση πιθανής τριμερούς συνεργασίας στην Αφρική»...

Αύριο η συνάντηση Μπάιντεν - Σι

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αύριο αναμένεται να συναντηθούν στο Σαν Φρανσίσκο οι Πρόεδροι ΗΠΑ - Κίνας, Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των χωρών του Ειρηνικού (APEC).

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ, είπε χτες ότι «οι δύο αρχηγοί κρατών θα έχουν έναν διάλογο σε βάθος για στρατηγικά ζητήματα, γενικά ζητήματα και ζητήματα που αφορούν την κατεύθυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και τα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την ειρήνη και την ανάπτυξη στον κόσμο», υποστηρίζοντας ότι το Πεκίνο αρνείται «να ορίσει τις σχέσεις Κίνας - Ηνωμένων Πολιτειών με όρους ανταγωνισμού» αλλά και ότι «η Κίνα δεν φοβάται τον ανταγωνισμό, είμαστε όμως αντίθετοι σε έναν ορισμό των σινοαμερικανικών σχέσεων με όρους ανταγωνισμού». Η Μάο κάλεσε τις ΗΠΑ «να σεβαστούν ειλικρινά τις εύλογες ανησυχίες της Κίνας και τα νόμιμα δικαιώματά της στην ανάπτυξη, παρά να τονίσουν αποκλειστικά τις δικές τους ανησυχίες βλάπτοντας παράλληλα τα συμφέροντα της Κίνας», καταλήγοντας: «Η Κίνα δεν επιδιώκει να αλλάξει τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει επίσης να επιδιώκουν να διαμορφώσουν ή να αλλάξουν την Κίνα».

Εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης σχολίασε ανώνυμα στο «Ρόιτερς» ότι η συνάντηση θα έχει στόχο να «σταθεροποιηθούν» οι διμερείς σχέσεις εκτιμώντας πως δεν περιμένει να υπάρξουν μείζονα αποτελέσματα. Η δε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιερ, έχει δηλώσει ότι θα συζητήσουν με σκοπό «να διαχειριστούν τον ανταγωνισμό με υπεύθυνο τρόπο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ΗΠΑ και το σχήμα «Quad» αναβαθμίζουν κι άλλο τη στρατιωτική τους συνεργασία (2024-09-28 00:00:00.0)
Πρώτο αλλά αποδυναμωμένο το κόμμα του Μόντι (2024-06-06 00:00:00.0)
Εντείνουν τον δικό τους σχεδιασμό απέναντι στην Κίνα (2022-09-17 00:00:00.0)
Με επίκεντρο κοινούς σχεδιασμούς για τον εντεινόμενο ανταγωνισμό με την Κίνα (2022-05-25 00:00:00.0)
«Εντατικές διπλωματικές παρεμβάσεις» που κλιμακώνουν τον ανταγωνισμό (2021-10-23 00:00:00.0)
Οξύνονται οι κόντρες στην περιοχή της Νότιας Ασίας (2018-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ