Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΗΒΑ
Οργή για τον θάνατο του 17χρονου εργαζόμενου μαθητή από πυρά αστυνομικού

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στην Θήβα
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στην Θήβα
Συγκέντρωση στην είσοδο της πόλης της Θήβας πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης δεκάδες συμμαθητές, φίλοι και συγγενείς του 17χρονου εργαζόμενου μαθητή Χρήστου Μιχαλοπούλου, που σκοτώθηκε από πυροβολισμό αστυνομικού κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στο χωριό Λεοντάρι Βοιωτίας, απαιτώντας δικαίωση, να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα και να αποδοθούν ευθύνες.

Μέσα σε κλίμα οργής και θλίψης, και ένα αναπάντητο «γιατί» να κυριαρχεί, μαθητές, φίλοι και συγγενείς του 17χρονου Ρομά, τον αποχαιρέτησαν με οργισμένα συνθήματα, χειροκροτήματα και τραγούδια, αλλά και με το προσκλητήριο: «Χρήστος Μιχαλόπουλος, "παρών"» να δονεί τους δρόμους της Θήβας. Απαίτησαν δικαιοσύνη, τονίζοντας πως ο Χρήστος αποτελεί ένα ακόμη θύμα αστυνομικής αυθαιρεσίας και διατράνωσαν πως δεν θα επιτρέψουν ούτε να ξεχαστεί, αλλά και ούτε να κρυφτούν τα πραγματικά γεγονότα και οι ευθύνες πίσω από το γεγονός ότι ήταν Ρομά.

«Ο Χρήστος δεν είναι εγκληματίας. Δούλευε 12 ώρες τη μέρα σε εταιρεία που έβαζε φωτοβολταϊκά και το βράδυ πήγαινε σχολείο, στο νυχτερινό ΕΠΑΛ στον Αλίαρτο, για να πάρει το χαρτί του ηλεκτρολόγου», ανέφερε ο θείος του Βαγγέλης Μιχαλόπουλος. Σημείωσε μάλιστα ότι «αυτός ζούσε την οικογένειά του από τότε που πέθανε ο πατέρας τους εδώ και δύο χρόνια», ενώ χαρακτήρισε ένα είδος δικαίωσης τη συμπαράσταση των συμμαθητών, των καθηγητών και των φίλων του αδικοχαμένου ανιψιού του.

Στη συγκέντρωση βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μπαγιαρτάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, και τον Δημήτρη Μπιργάλια, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, καθώς και ο Αντώνης Τουλουμάκος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Θήβας.

Την ίδια στιγμή, ερωτήματα υπάρχουν για τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο του 17χρονου Χρήστου, η κηδεία του οποίου θα γίνει αύριο. Από την πλευρά της αστυνομίας «διαρρέεται» ότι πρόκειται για «εκπυρσοκρότηση όταν το θύμα προσπάθησε να αποσπάσει το όπλο του αστυνομικού», ενώ από την πλευρά του 16χρονου αδερφού του νεκρού, που επέβαινε στο αυτοκίνητο μαζί με δύο ακόμη ανήλικα κορίτσια, γίνεται λόγος για επίθεση και πυροβολισμό από την πλευρά του αστυνομικού, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία αντίδραση από το θύμα.

Από μικρή απόσταση η βολή του αστυνομικού

Να σημειώσουμε ότι χτες διέρρευσαν τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, σύμφωνα με τα οποία η σφαίρα προκάλεσε ένα διαμπερές τραύμα στον αριστερό αντίχειρα του 17χρονου και στη συνέχεια κατέληξε στην αριστερή τραχηλική χώρα. Επισημαίνεται μάλιστα ότι η βολή πραγματοποιήθηκε από μικρή απόσταση από το θύμα, το οποίο φέρει εκδορές τριβής στην αριστερή πλευρά του προσώπου του, ενώ δεν διαπιστώνονται χτυπήματα στα πλευρά.

Ο 41χρονος αρχιφύλακας της ΟΠΚΕ Βοιωτίας, σε βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και παράνομη εκτέλεση πυροβολισμού, αναμένεται να απολογηθεί αύριο, Πέμπτη.

Στο μεταξύ, αλλοίωση αποδεικτικών στοιχείων καταγγέλλει ο δικηγόρος Ιωάννης Μπαρκαγιάννης, που έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση της οικογένειας του 17χρονου. Σημειώνει: «Οι προανακριτικοί υπάλληλοι της συγκεκριμένης έρευνας κατάφεραν να πρωτοτυπήσουν παγκοσμίως βάζοντας τον δράστη ως υπεύθυνο φύλαξης του χώρου που τελέστηκε η πράξη. Μάλιστα, όταν έφτασε η Σήμανση εκεί προκειμένου να εντοπίσει DNA, επισημαίνει σε έκθεσή της ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, καθώς η περιοχή είχε πλυθεί με νερό».

Και χτες το βράδυ υπήρξαν διαμαρτυρίες Ρομά σε διάφορους οδικούς άξονες στα Μέγαρα, όπου έκλεισε η Εθνική, στη Θήβα και στη Θεσσαλονίκη έξω από τον οικισμό της Νέας Ζωής.

ΕΛΜΕ Βοιωτίας: Απαιτούμε να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη

Την «οργή και αγανάκτησή της για τη δολοφονία ενός ακόμη παιδιού» δηλώνει με καταγγελία της η ΕΛΜΕ Βοιωτίας εκφράζοντας τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του 17χρονου Χρήστου και απαιτώντας να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη.

«Η εκπαιδευτική κοινότητα θρηνεί για τον τραγικό θάνατο του 17χρονου εργαζόμενου μαθητή Χρήστου Μιχαλόπουλου που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά. Μας γεμίζει οργή και αγανάκτηση η δολοφονία ενός ακόμα αθώου παιδιού που έπεσε θύμα της αυξανόμενης αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, του ρατσισμού εναντίον των πιο αδύναμων κοινωνικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ