Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Με τον αραμπά η αποκατάσταση, με «χίλια» οι σχεδιασμοί του κεφαλαίου

INTIME NEWS

Με ρυθμούς «ζήσε Μαύρε μου» κινείται η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς αποκατάστασης των καταστροφών στη Θεσσαλία, ενώ στο παρασκήνιο τρέχουν σχέδια «αποκατάστασης» της ευρύτερης περιοχής με βάση τα «θέλω» του κεφαλαίου στις σύγχρονες συνθήκες.

Προχτές παρουσιάστηκε στους συναρμόδιους υπουργούς (Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εσωτερικών, Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας), το πρώτο πόρισμα από την «αποστολή πραγματογνωμοσύνης» στη Θεσσαλία, της HVA International της ολλανδικής εταιρείας που, όπως λένε, εξειδικεύεται «στη διαχείριση υδάτων και αντιπλημμυρικής προστασίας», και που υποστηρίζει ως «τεχνικός σύμβουλος» την κυβέρνηση στο έργο της αποκατάστασης των συνεπειών της καταστροφικής πλημμύρας του Σεπτεμβρίου.

Βέβαια, όπως είχε αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης» στις 16-17/9 οι μελέτες υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια και περιέγραφαν με πολύ μεγάλη ακρίβεια τους κινδύνους των πλημμυρών. Η κυβέρνηση όμως, όπως, άλλωστε, και οι προηγούμενες, επέλεξε τα έργα με το μικρότερο κόστος και τα πιο αποσπασματικά, ενώ κι απ' αυτά δεν εκτέλεσε ούτε τα βασικά! Γι' αυτό πνίγηκε ο κάμπος.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες το πρωί στον ρ/σ «Σκάι», έλεγε για «το μεγάλο ζήτημα της αποκατάστασης των υποδομών, το οποίο έχει να κάνει με τρένα, με γέφυρες, με δρόμους» ότι θα στοιχίσει εκατοντάδες εκατομμύρια, αλλά «θα είμαστε έτοιμοι με μία πλήρη κοστολόγηση των έργων που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους».

Στο ενδιάμεσο παρέπεμψε στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή την Τετάρτη («σχετικά με την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Εβρου αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης»), όπου όπως είπε θα γίνει «μία συζήτηση εφ' όλης της ύλης για τα θέματα της Θεσσαλίας».

Σε κάθε περίπτωση, έβαλε ως «το μεγάλο πρόβλημα» τη «διαχείριση του νερού», επιμένοντας ότι «ήταν προβληματική, αυτό καταδεικνύει και η μελέτη των Ολλανδών», σε «ένα κατακερματισμένο σύστημα, χωρίς κεντρικό έλεγχο, με έργα τα οποία συχνά γίνονταν αποσπασματικά χωρίς κεντρικό σχεδιασμό».

Ο,τι δηλαδή οι κυβερνήσεις τους και οι άνθρωποί τους στην Τοπική Διοίκηση είχαν στήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, μακριά από τις λαϊκές ανάγκες, ενώ τώρα που το μοντέλο τους έφαγε τα ψωμιά του αναζητούν το επόμενο, αλλά πάντα με τη στοχοθεσία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που θέλουν να βάλουν χέρι σε κάθε μεριά του κάμπου και στη διαχείριση των υδάτων. Σε αυτήν τη βάση, άλλωστε, ο Μητσοτάκης γνωμάτευσε ότι θα χρειαστεί μεν να γίνουν νέα έργα, αλλά όχι «να κάνουμε πάρα πολλά μεγάλα φράγματα».

Το ζήτημα για τη διαχείριση των νερών είχε ανοίξει ξανά ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ, εξαγγέλλοντας τη συγκρότηση «Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας», όπως άλλωστε επιτάσσει και η ευρωπαϊκή Οδηγία - πλαίσιο (2000/60/ΕΚ). Η εξαγγελία αυτή, με τον φερετζέ μάλιστα της αντιπλημμυρικής προστασίας και των «μόνιμων λύσεων» στην άρδευση, οδηγεί στην παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού και γίνεται καταλύτης για βαθύτερες αλλαγές στην αγροτική παραγωγή. Αλλωστε, η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της διαρρέουν ήδη σχέδια για «διορθώσεις στο παραγωγικό μοντέλο», «προγράφοντας» τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, που δεν χωρούν στα σχέδια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Αυτό επιβεβαίωσε λίγο αργότερα, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκη. Δίνοντας πτυχές του σχεδιασμού τους με θύματα τα λαϊκά στρώματα που ωθούνται σε εξοβελισμό από τη γη τους, έλεγε ότι στόχος είναι «η μεγάλη αυτή περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που υπέστη η Περιφέρεια Θεσσαλίας, να λειτουργήσει σαν εφαλτήριο για να οργανώσουμε ξανά και καλύτερα από μηδενική βάση τα έργα διαχείρισης υδάτων, αντιπλημμυρικής προστασίας, καλλιεργειών, δόμησης και κρίσιμων υποδομών».

Σημειωτέον, την επόμενη βδομάδα θα ακολουθήσει παρουσίαση των ευρημάτων στη Θεσσαλία από την εταιρεία μαζί με κλιμάκιο υπουργών, στον νέο και τον απερχόμενο περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κουρέτα και Αγοραστό, τους βουλευτές των νομών Θεσσαλίας καθώς και τους δημάρχους. Το τελικό master plan θα παραδοθεί στην κυβέρνηση έως το τέλος Φεβρουαρίου 2024.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ