Σάββατο 18 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 19 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΥΕΜΕΝΗ
Επικίνδυνα «φιτίλια» ανάβουν σε όλη την περιοχή

Με φόντο τις συνεχιζόμενες δολοφονικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, επικίνδυνα «φιτίλια» ανάβουν σε όλη την περιοχή, απειλώντας με γενικότερη ανάφλεξη.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στη λιβανέζικη Χεζμπολάχ.

Την Πέμπτη, ισραηλινά αεροπλάνα και άρματα μάχης βομβάρδισαν μεθοριακές πόλεις του νότιου Λιβάνου (Χιγιάμ, Νακούρα, Λαμπουνίχ, Αϊτα Αλ Σαάμπ, Μαρτζιγιούν κ.λπ.), με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού να κάνει λόγο για «επιχειρήσεις προληπτικού χαρακτήρα».

Η Χεζμπολάχ από τη μεριά της προχωρά σε εκτοξεύσεις αντιαρματικών πυραύλων σε ισραηλινούς στόχους στη συνοριακή περιοχή.

Παράλληλα, το Ισραήλ συνεχίζει ανενόχλητο τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. Την Παρασκευή, πριν τα ξημερώματα, ισραηλινά βομβαρδιστικά χτύπησαν αποθήκη κοντά στη Δαμασκό, που φέρεται ότι είχε όπλα της Χεζμπολάχ, προκαλώντας - σύμφωνα με το λιβανέζικο δίκτυο «Naharnet» - τον θάνατο δύο «φιλοϊρανών» μαχητών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή και πληροφορίες της αντικυβερνητικής ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, στις 8 Νοεμβρίου ισραηλινή αεροπορική επίθεση προκάλεσε τον θάνατο τριών «φιλοϊρανών» μαχητών σε περιοχές όπου βρίσκονταν δυνάμεις της Χεζμπολάχ, κοντά στη Δαμασκό.

Την Τετάρτη, στο μεταξύ, εκπρόσωπος των Χούθι της Υεμένης δήλωσε ότι εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον ισραηλινών στόχων, μεταξύ άλλων και στην πόλη Εϊλάτ, η δεύτερη επίθεση μέσα σε 24 ώρες με μη επανδρωμένα αεροσκάφη «στους ίδιους ισραηλινούς στόχους». Την ίδια μέρα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε το σύστημα αεράμυνας «Arrow» για να αναχαιτίσει πύραυλο κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα.

Νωρίτερα, ηγέτης των Χούθι της Υεμένης προειδοποίησε ότι η οργάνωσή του θα συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και ότι οι δυνάμεις της αναζητούν ισραηλινά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στο στενό Μπαμπ Ελ Μαντέμπ.

Το ίδιο διάστημα συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων σε Συρία και Ιράκ. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή το Πεντάγωνο, από τις 17 Οκτώβρη τα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή έχουν δεχτεί 58 επιθέσεις, στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν περίπου 60 Αμερικανοί στρατιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ