Σάββατο 18 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 19 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ
Το... σκοτάδι των κυβερνητικών σχεδιασμών

Η κατάσταση στο Αθλητικό Κέντρο έρχεται να διαψεύσει τις κυβερνητικές υποσχέσεις σε αθλητές και σωματεία

Την ώρα που η μια μετά την άλλη οι αθλητικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας βγαίνουν... νοκ άουτ εξαιτίας των χρόνιων και μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σε σημαντικούς τομείς (συντήρηση, ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό) με διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, στην επικαιρότητα ξαναήρθε το τελευταίο διάστημα το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας (ΕΑΚΝ) Αγίου Κοσμά. Μια εγκατάσταση που αν και φτιάχτηκε και χρόνια μετά ανακαινίστηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 με χρήματα του ελληνικού λαού, οι κυβερνητικές πολιτικές, τουλάχιστον της τελευταίας 20ετίας, την οδήγησαν στην εγκατάλειψη και τελικά στο να δοθεί ως φιλέτο στα ιδιωτικά συμφέροντα στο πλαίσιο γενικότερων επιχειρηματικών σχεδιασμών για την εκμετάλλευση του νότιου παραλιακού μετώπου.

Οι υποσχέσεις και η πραγματικότητα

Σήμερα, λίγους μήνες μετά το οριστικό «λουκέτο» στις εγκαταστάσεις του ΕΑΚΝ, προκειμένου να προχωρήσουν τα επιχειρηματικά σχέδια, που οδήγησαν στην έξωση αθλητών, σωματείων και αθλούμενων από τον χώρο, αποδεικνύεται ξεκάθαρα πως ήταν κάλπικες οι υποσχέσεις των κυβερνώντων, της ΝΔ, για τα περίφημα σχέδια μετεγκατάστασης. Γιατί τα σχέδια για μετεγκατάσταση σε άλλους χώρους (π.χ. συγκρότημα του ΟΑΚΑ, κλειστό Ολυμπιακού Χωριού) ή τη δημιουργία νέων χώρων (π.χ. νέο γήπεδο ρίψεων) δημιουργούσαν επιπλέον προβλήματα στους αθλητές και, επιπλέον, αρκετές εκ των αθλητικών εγκαταστάσεων που υποτίθεται θα εξυπηρετούσαν τις ανάγκες μετά την έξωση από τον Αγιο Κοσμά αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα λειτουργίας.

Από την άλλη - όπως επίσης ξεκάθαρα αποδείχθηκε τις τελευταίες βδομάδες - εξίσου τραγική φαίνεται να είναι η πραγματικότητα και για όσους παρέμειναν στον χώρο, όπως οι αθλητές της Εθνικής ομάδας στίβου. Οι οποίοι, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και υποσχέσεις, θα μπορούσαν να κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων μέχρι να δημιουργηθούν νέοι χώροι (π.χ. μεταφορά του στίβου στην Παιανία), ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Οι τότε κυβερνητικοί αρμόδιοι για τον αθλητισμό επαίρονταν για τις «προθέσεις» της κυβέρνησης προκειμένου να μην αναστατωθεί η προετοιμασία των αθλητών, καθώς βρισκόμαστε ήδη σε προ-Ολυμπιακή χρονιά. Ωστόσο μέχρι σήμερα, η προπόνηση των αθλητών της Εθνικής στίβου, αλλά και των σωματείων που συνεχίζουν να κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, περισσότερο με... μάχη επιβίωσης δείχνει να μοιάζει παρά με προ-Ολυμπιακή προετοιμασία, αφού τα εμπόδια είναι πολλά και, όπως αποδεικνύεται, ανυπέρβλητα.


Πιο πρόσφατο περιστατικό, που φαίνεται να είναι το... κερασάκι στην τούρτα της καθημερινότητας των αθλητών, είναι το γεγονός πως εδώ και τρεις βδομάδες οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στο σκοτάδι, λόγω κλοπής του κεντρικού καλωδίου ρεύματος! Το πρόβλημα παραμένει άλυτο μέχρι και τώρα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της διοίκησης του ΕΑΚΝ προς την Ομοσπονδία Στίβου, στις αρχές του Νοέμβρη, ότι θα λυθεί άμεσα. Ο ΣΕΓΑΣ την περασμένη βδομάδα έστειλε επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γ. Βρούτση, στην οποία περιέγραφε την κατάσταση και τα προβλήματα που προκαλεί στους αθλητές.

Την ίδια στιγμή σημαντικά προβλήματα υπάρχουν και σε άλλους τομείς, όπως η κατάσταση και η ποιότητα της υλικοτεχνικής υποδομής που χρειάζεται για την προπόνηση των αθλητών, ή σε ζητήματα της καθημερινότητάς τους που αφορούν τις τουαλέτες, το πόσιμο νερό κ.λπ.

Αθλητές σε... μάχη επιβίωσης

Τα όσα συμβαίνουν έχουν φέρει σε απόγνωση τους αθλητές που κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων, με τις συνέπειες των προβλημάτων να αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα για όσους βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Την κατάσταση που βιώνουν φρόντισε να αποτυπώσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο σε πρόσφατη ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η Ελληνίδα πρωταθλήτρια στο επί κοντώ Νικόλ Κυριακοπούλου, με αφορμή και πρόσφατο πρόβλημα που προέκυψε με την έλλειψη φωτισμού. Η αθλήτρια επισήμανε χαρακτηριστικά ότι με τα όσα συμβαίνουν «ντρέπεται και η ντροπή», σημειώνοντας επίσης: «Χωρίς φώτα, τουαλέτες, διαδρόμους, στρώμα (άλματος επί κοντώ), νερό (κατά καιρούς). Και άγνωστο για το πότε θα πρέπει να φύγουμε από το στάδιο χωρίς άλλο στάδιο. Φοβόμαστε ότι μια μέρα θα τα δούμε όλα γκρεμισμένα, χωρίς προειδοποίηση και χωρίς στάδιο, όπως έχουν πει».


Στην περίπτωση του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά στάθηκε πρόσφατα και ο χρυσός Ολυμπιονίκης του μήκους Μίλτος Τεντόγλου σε συνέντευξη στο κανάλι OPEN, όπου με αφορμή και το κλείσιμο του ΟΑΚΑ αναφέρθηκε στη γενικότερη κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων στη χώρα μας, εκφράζοντας τους φόβους του για το μέλλον του ελληνικού στίβου. Οπως ανέφερε, «αναμενόμενο ήταν το λουκέτο, γιατί όλα τα στάδια και όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα τελειώνουν. Δεν είμαι από τα άτομα που γκρινιάζουν, δεν έχω γκρινιάξει για τίποτα, αλλά θα το κάνω για τα άλλα παιδιά. Εγώ με τον προπονητή μου ξέρετε τι κάνουμε; Λείπουμε στο εξωτερικό. Λείπουμε συνέχεια από εδώ. Φεύγουμε από εδώ. Είναι τεράστιες οι διαφορές. Αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα έχουμε ένα κλειστό που κάνω προπόνηση εγώ εκεί, που είναι παμπάλαιο, στάζουν τα νερά, δεν έχει θέρμανση, δεν έχει καλώδια, δεν ξέρω τι κάνουν, τα κλέβουν. Και είχαμε και τον Αγιο Κοσμά, τον οποίο τον κλείνουν και δεν έχουν ρεύμα εκεί αυτήν τη στιγμή. Και στο μεταξύ βρισκόμαστε σε Ολυμπιακή χρονιά. Αμα συνεχίσει έτσι η κατάσταση, έχει τελειώσει ο στίβος στην Ελλάδα, για να μην πω ο αθλητισμός. Ο στίβος τελειώνει, έχει πάρει τον κατήφορο».


Μπ. Τσ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οχι στο ξήλωμα του Αγ. Κοσμά» (2023-02-21 00:00:00.0)
Αδικία (2023-02-18 00:00:00.0)
Αθλητές και προπονητές βιώνουν ζοφερή πραγματικότητα (2023-02-04 00:00:00.0)
«Οι αθλητές διώχνονται χωρίς διασφάλιση για την επόμενη μέρα» (2023-02-02 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία αθλητών ενάντια στη σχεδιαζόμενη έξωση από τους ξενώνες (2023-02-01 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία ενάντια στα σχέδια ξηλώματος (2022-10-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ